Πούτιν: Το ΝΑΤΟ δημιουργούσε απειλές δίπλα στα σύνορα της χώρας.

Πούτιν: Το ΝΑΤΟ δημιουργούσε απειλές δίπλα στα σύνορα της χώρας.

Μιλώντας στην Κόκκινη Πλατεία ο Ρώσος πρόεδρος  δεν έδωσε   ένδειξη για πόσο ακόμα μπορεί να συνεχιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία

Η 11λεπτη ομιλία του Ρώσου προέδρου , Βλαντιμίρ  Πούτιν, σήμερα  κατά την 75η ημέρα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία ήταν αξιοσημείωτη κυρίως για τα όσα δεν είπε.  Δεν αναφέρθηκε ονομαστικά στην Ουκρανία, δεν έδωσε καμία αξιολόγηση για την πρόοδο του πολέμου, ούτε κάποια ένδειξη για πόσο ακόμα μπορεί να συνεχιστεί η σύγκρουση. Δεν υπήρξε καμία αναφορά στην αιματηρή μάχη για τη Μαριούπολη, όπου οι Ουκρανοί υπερασπιστές που έχουν οχυρωθεί στα ερείπια της χαλυβουργίας Αζοφστάλ συνεχίζουν να αψηφούν την επίθεση της Ρωσίας.

Ο Ρώσος πρόεδρος  επικαλέστηκε  τον ηρωισμό των Σοβιετικών κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο για να παροτρύνει τον στρατό του να νικήσει στην Ουκρανία, αλλά αναγνώρισε το κόστος σε ζωές Ρώσων και δεσμεύθηκε να βοηθήσει τις οικογένειες των στρατιωτών που χάθηκαν.

Απευθυνόμενος σε συγκεντρωμένους στρατιώτες στην Κόκκινη Πλατεία για την 77η επέτειο της νίκης επί της ναζιστικής Γερμανίας, ο Πούτιν καταδίκασε αυτό που χαρακτήρισε εξωτερικές απειλές για την αποδυνάμωση και τη διάσπαση της Ρωσίας και επανέλαβε γνωστά επιχειρήματα που είχε χρησιμοποιήσει για να δικαιολογήσει την εισβολή του –ότι το ΝΑΤΟ δημιουργούσε απειλές ακριβώς δίπλα στα σύνορα της χώρας.

«Δημιουργούνταν μια απειλή απολύτως απαράδεκτη απευθείας στα σύνορά μας», δήλωσε, κατηγορώντας για άλλη μια φορά τη γειτονική χώρα για νεοναζισμό και χαρακτηρίζοντας τη ρωσική επίθεση «μοναδική σωστή απόφαση».

Ο Πούτιν τόνισε ότι χρέος της Ρωσίας ήταν να αποτρέψει έναν νέο παγκόσμιο πόλεμο, αυτό στο οποίο πολλοί φοβούνται ότι μπορεί να καταλήξει η σύγκρουση στην Ουκρανία. «Το χρέος μας είναι να διατηρήσουμε τη μνήμη αυτών που συνέτριψαν τον ναζισμό … και να κάνουμε τα πάντα για να μην επαναληφθεί η φρίκη ενός παγκόσμιου πολέμου».

Απευθύνθηκε απευθείας στους στρατιώτες που πολεμούν στην περιοχή του Ντονμπάς στην ανατολική Ουκρανία, την οποία η Ρωσία έχει δεσμευθεί να «απελευθερώσει» από το Κίεβο.

«Η υπεράσπιση της Πατρίδας, όταν αποφασίζεται η μοίρα της, ήταν ανέκαθεν ιερή», δήλωσε. «Σήμερα πολεμάτε για τον λαό μας στο Ντονμπάς, για την ασφάλεια της Ρωσίας, για την πατρίδα μας».

«Πολεμάτε για την Πατρίδα, το μέλλον της, ούτως ώστε κανείς να μην ξεχνά τα διδάγματα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ούτως ώστε να μην υπάρχει μέρος στον κόσμο για εκτελεστές, τιμωρούς και ναζιστές», δήλωσε.

 «Ο θάνατος του καθενός από τους στρατιώτες και τους αξιωματικούς μας είναι κοινός μας πόνος και ανεπανόρθωτη απώλεια για τους φίλους και τους συγγενείς τους», δήλωσε ο Πούτιν.  Για τους νεκρούς τηηρήθηκε ενός λεπτού σιγή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 Τα σχέδια του Πούτιν για την Ουκρανία στην Ημέρα της Νίκης– Τα πιθανότερα σενάρια 

Οι επιλογές του Ρώσου προέδρου

ΣΤΟΜΕΤΑΞΥ,  αναλυτές λένε ότι μετά από περισσότερους από δύο μήνες μαχών στην οποία η ρωσική εισβολή φαίνεται να «έχει σκαλώσει», ο Πούτιν έχει περιορισμένες επιλογές, που κυμαίνονται από την πλήρη στρατιωτική κινητοποίηση έως την «κήρυξη νίκης» στο Ντονμπάς.

Μεταξύ αυτών των επιλογών:

Κήρυξη πολέμου

Ο εκπρόσωπος του Πούτιν Ντμίτρι Πεσκόφ την περασμένη εβδομάδα αρνήθηκε ότι επίκειται κήρυξη πολέμου, επιμένοντας ότι η εισβολή παραμένει μια «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» όπως επιμένουν να την αποκαλούν οι Ρώσοι.

Ωστόσο, η κήρυξη πολέμου είναι ένα δελεαστικό ενδεχόμενο για τη Μόσχα, καθότι θα επέτρεπε στον Πούτιν να καλέσει επιπλέον εφέδρους και να διατάξει τη μαζική κινητοποίηση στρατεύσιμων, παρατείνοντας πιθανώς τη σύγκρουση για μήνες – αν όχι για χρόνια.

Ο Philip Wasielewski, αναλυτής στο Ινστιτούτο Ερευνών Εξωτερικής Πολιτικής, μια δεξαμενή σκέψης με έδρα την Ουάσιγκτον, σχολίασε ότι ο χαρακτηρισμός της Ουκρανίας σε εμπόλεμη ζώνη θα μετατρέψει τη σύγκρουση σε «υπαρξιακή για το καθεστώς του».

Ενώ θα επέτρεπε στη Μόσχα να ανακουφίσει τα στρατεύματα που πολεμούν στην ανατολική Ουκρανία και να αναπληρώσει τις γραμμές ανεφοδιασμού, οι κίνδυνοι ενός ολοκληρωτικού πολέμου για τον Πούτιν πιθανότατα θα επεκταθούν πολύ πέρα από το πεδίο της μάχης.

«Μια πλήρης κινητοποίηση είναι εξαιρετικά ‘δαπανηρή’ πολιτικά, και στην πραγματικότητα βάζει τον Πούτιν ‘σε μια ζώνη’ όπου υπάρχουν κίνδυνοι για τη σταθερότητα του καθεστώτος του», δήλωσε η Nataliya Bugayova, Ρωσίδα ερευνήτρια στο Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου, δεξαμενή σκέψης με έδρα την Ουάσινγκτον.

«Ακριβώς επειδή οι Ρώσοι μπορεί να υποστηρίζουν τον πόλεμο όλο και περισσότερο στα λόγια, δεν σημαίνει ότι θέλουν να πολεμήσουν και να πεθάνουν γι’ αυτόν» σημειώνει.

Παρά τις πολιτικές παγίδες, ο Πούτιν πρέπει επίσης να συνυπολογίσει τις επιθυμίες των υψηλόβαθμων στρατιωτικών του, μερικοί από τους οποίους φέρονται να έχουν απογοητευτεί από τη μετατροπή της υποτιθέμενης «αστραπιαίας προέλασης» προς το Κίεβο σε μια σκληρή σύγκρουση με επίκεντρο τη Μαύρη Θάλασσα.

«Νίκη στην ανατολική Ουκρανία» 

Εδώ και εβδομάδες, κυκλοφορούν πληροφορίες, ότι ο Πούτιν θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τη σημερινή ημέρα ως ευκαιρία για να κηρύξει «τη νίκη στην ανατολική Ουκρανία».

Εάν τα ρωσικά στρατεύματα καταφέρουν τελικά να λυγίσουν την ουκρανική αντίσταση στην Μαριούπολη, μπορεί να προσπαθήσει να πλασάρει τη δημιουργία μιας χερσαίας γέφυρας μεταξύ της ηπειρωτικής χώρας και της χερσονήσου της Κριμαίας (την οποία η Ρωσία προσάρτησε το 2014) σε θρίαμβο — αν και μικρότερο από ό,τι αρχικά ήλπιζε.

«Προσπάθησε να καταλάβει την Ουκρανία και να ρίξει την κυβέρνηση. Αντίθετα, είχε τεράστιες απώλειες, απώλεια εξοπλισμού, υποβάθμιση του στρατού, διεθνή πίεση και κυρώσεις». «Αυτό δεν πήγε καλά. Οπότε ψάχνει να προσπαθήσει να του δώσει κάποιου είδους ‘λάμψη’ και να πει, ‘ξέρετε, αυτό (η «ειδική επιχείρηση») είναι δικαιολογημένο και λειτουργεί» τόνισε ο πρώην πρέσβης στο ΝΑΤΟ Kurt Volker, και συνεργάτης στο Centre for European Policy Analysis.

Πάντως, Ουκρανία είναι απίθανο να αποδεχτεί οποιαδήποτε ειρηνευτική συμφωνία που επιτρέπει στη Ρωσία να διατηρήσει τα εδάφη που έχει καταλάβει.

Μερική κινητοποίηση

Ο Πούτιν έχει την επιλογή να καλέσει περισσότερους στρατιώτες για να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις στο Ντονμπάς, εστιάζοντας σε εμπειρότερο προσωπικό που έχει ήδη υπηρετήσει σε πρόσφατες συγκρούσεις ή προέρχεται από περιοχές που συνορεύουν με την Ουκρανία.

Αυτό πιθανότατα θα ήταν πιο ευχάριστο τόσο για το Κρεμλίνο, όσο και για τη ρωσική κοινή γνώμη. Επίσης η Μόσχα θα κέρδιζε λίγο χρόνο για να αναπληρώσει τις απώλειές της στο πεδίο της μάχης.

Ο Volker είπε ότι ο Πούτιν μπορεί να έμαθε από το λάθος του με την υποχώρηση από το Κίεβο, όπου ο ρωσικός στρατός έχασε την ευκαιρία να αναδιοργανωθεί πριν προχωρήσει στην επίθεση του
Ντονμπάς.

Ιδεολογική επαναπλαισίωση της σύγκρουσης

Ανώτεροι Ρώσοι αξιωματούχοι δικαιολόγησαν την εισβολή ως έναν τρόπο «αποναζιστικοποίησης» της Ουκρανίας σε μια προσπάθεια να δώσουν στη σύγκρουση κάτι από την «πατίνα» του νικηφόρου «Πατριωτικού» Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ενισχυμένη από φίλα προσκείμενα μέσα μαζικής ενημέρωσης η ρητορική αυτή του Κρεμλίνου τυγχάνει αποδοχής από τη ρωσική κοινή γνώμη. 

Ο Oleksa Drachewych, ειδικός στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης και επίκουρος καθηγητής Ιστορίας στο Western University του Καναδά, σχολίασε ότι έχει παρατηρήσει αυξημένες ρωσικές αναφορές περί «υποστήριξης του ΝΑΤΟ» στους λεγόμενους «Ναζί της Ουκρανίας» ενόψει της 9ης Μαΐου.

«Προσπαθούν επίσης να αναπτύξουν τον ισχυρισμό στο εσωτερικό ότι η Ρωσία είναι ένα αντιδυτικό προπύργιο, και τον χρησιμοποιούν για να συσπειρώσουν τον κόσμο γύρω από τον πόλεμο στην Ουκρανία», είπε.

Η Bugayova παρατήρησε ότι ο Πούτιν μπορεί να χρησιμοποιήσει σημερινή ημέρα ως ευκαιρία για να διευρύνει τους ιδεολογικούς στόχους της εμπλοκής της Ρωσίας στην Ουκρανία σε μια προσπάθεια να ενισχύσει την υποστήριξη στη σύγκρουση — και στον εαυτό του.

«Θα χρειαστεί να εξηγήσει στους Ρώσους γιατί πρέπει να πάνε να πολεμήσουν και να πεθάνουν σε έναν πόλεμο που φέρεται να κερδίζει η Ρωσία. Αυτό απαιτεί κάτι καλύτερο από τη ρητορική περί αποναζιστικοποίησης», είπε. «Επομένως, μπορεί να προσπαθήσει να επαναδιατυπώσει το αφήγημα ότι  ‘η Δύση είναι εναντίον μας’».

Ακόμα κι αν η σημερινή ημέρα περάσει χωρίς ο Ρώσος πρόεδρος να ανακοινώσει κάτι δραματικό, η σύγκρουση στην Ουκρανία φαίνεται ότι θα διαρκέσει, με το ΝΑΤΟ να ενισχύει την ουκρανική άμυνα ενάντια σε μια επίθεση που σίγουρα θα καθορίσει την εποχή του Πούτιν στην εξουσία.

«Μπορεί απλώς να κάνει μια παρέλαση και να κάνει μια ομιλία, αλλά υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να κηρύξει πόλεμο», είπε ο Wasielewski.

«Αν το κάνει, έχει πραγματικά διαβεί το Ρουβίκωνα. Είναι ένα σημάδι ότι αυτό το σκεφτόταν μήνες, αν όχι χρόνια, και είναι ένας αγώνας για τη νίκη ή το θάνατο».

Πηγή: skai.gr

 

Share this post