Πούτιν: πρόταση για κατάπαυση των εχθροπραξιών, θα πρέπει να οδηγήσει σε «διαρκή ειρήνη»

Πούτιν: πρόταση για κατάπαυση των εχθροπραξιών, θα πρέπει να οδηγήσει σε «διαρκή ειρήνη»

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Λευκορώσος ομόλογός του Αλεξάντερ Λουκασένκο παραχώρησαν κοινή συνέντευξη Τύπου σήμερα, Πέμπτη (13/3) μετά από την κατ’ ιδίαν συνάντησή τους, αναλύοντας τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία και την πρόταση για 30ήμερη κατάπαυση του πυρός, που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ και το Κίεβο.

Ο Πούτιν ευχαρίστησε πρώτα τον Πρόεδρο Τραμπ για την «τόσο μεγάλη» προσοχή που έχει δώσει στην επίτευξη μιας συμφωνίας για την Ουκρανία. Δήλωσε μάλιστα ότι η Ρωσία συμφωνεί με την πρόταση για κατάπαυση των εχθροπραξιών, αλλά αυτή θα πρέπει να οδηγήσει σε «διαρκή ειρήνη».

«Συμφωνούμε με την πρόταση για παύση των εχθροπραξιών, αλλά αυτή πρέπει να οδηγήσει σε διαρκή ειρήνη και να αφαιρέσει τα υποκείμενα αίτια αυτής της κρίσης», είπε.

Αναφερόμενος στο πεδίο της μάχης, ο Ρώσος Πρόεδρος υποστήριξε ότι τα ουκρανικά στρατεύματα βρίσκονται σε πλήρη απομόνωση στην περιοχή του Κούρκ και τόνισε ότι μια κατάπαυση του πυρός για 30 ημέρες θα ήταν ωφέλιμη για την Ουκρανία. Πρόσθεσε δε ότι «είμαστε υπέρ αυτής».

Ωστόσο, τονίζει ότι υπάρχουν «λεπτομέρειες» που πρέπει να ληφθούν υπόψη και παράλληλα, εξέφρασε αμφιβολίες για την πρακτική εφαρμογή αυτής της πρότασης, υπογραμμίζοντας τα ανοιχτά ερωτήματα που σχετίζονται με τη δυνατότητα να ελεγχθεί μια τέτοια συμφωνία.

«Ποιος θα δώσει τις εντολές για την παύση των εχθροπραξιών και πόσο αξιόπιστες θα είναι αυτές οι εντολές;» αναρωτήθηκε ο Πούτιν, προσθέτοντας πως η κατάσταση στη γραμμή του μετώπου, που εκτείνεται σε 2000 χιλιόμετρα, καθιστά εξαιρετικά δύσκολο τον έλεγχο της κατάπαυσης. «Αν σταματήσουμε για 30 ημέρες στο Κουρσκ, θα σημαίνει ότι οι Ουκρανοί θα μπορέσουν να αποχωρήσουν ή θα παραδοθούν διερωτήθηκε. «Επίσης, ποιος θα ελέγχει την κατάπαυση, η γραμμή του μετώπου είναι 2000 χλμ…».

Από την πλευρά του, ο Πούτιν δήλωσε ότι θεωρεί απαραίτητο να διαπραγματευτούν με τους Αμερικανούς εταίρους και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός τηλεφωνήματος με τον Πρόεδρο Τραμπ για περαιτέρω συζητήσεις.

Ο απεσταλμένος του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ Στιβ Γουίτκοφ θα συναντηθεί με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν σήμερα το βράδυ, μετέδωσε το Politico, επικαλούμενο την ρωσική κρατική εφημερίδα Izvestia, ενώ σύμφωνα με το πρακτορείο ΤASS, δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία για το πιθανό τηλεφώνημα του Πούτιν με τον Τραμπ.

Τι ζητά η Ρωσία

Η Ρωσία έχει ήδη θέσει τις δικές της απαιτήσεις για μια συμφωνία που θα τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία και θα επαναφέρει τις σχέσεις της με την Ουάσιγκτον.

Όπως μεταδίδει το Reuters, επικαλούμενο πηγές αξιωματούχων, οι απαιτήσεις αυτές περιλαμβάνουν την άρνηση της Ουκρανίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, την αποδοχή της Κριμαίας και τεσσάρων επαρχιών ως ρωσικό έδαφος, καθώς και την αναγνώριση του δικαιώματος της Ρωσίας να επιβάλει στρατιωτική παρουσία στην περιοχή.

Η Ρωσία ζητά επίσης να αντιμετωπιστούν οι «ριζικές αιτίες» του πολέμου, όπως η επέκταση του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά, η οποία, κατά την άποψη του Κρεμλίνου, αποσταθεροποιεί την περιοχή.

Αυτές οι απαιτήσεις παραμένουν βασικές στην εξωτερική πολιτική της Ρωσίας για την Ουκρανία και την περιοχή της Ευρώπης.

Οι τελευταίες εξελίξεις στη σύγκρουση

Η επίσκεψη των Αμερικανών αξιωματούχων στη Ρωσία έρχεται την ώρα που οι ρωσικές δυνάμεις ισχυρίζονται ότι έχουν ανακαταλάβει την πόλη Σούτζα, μια στρατηγικής σημασίας πόλη στην περιοχή του Κουρσκ, την οποία είχε καταλάβει η Ουκρανία κατά τη διάρκεια μιας αιφνιδιαστικής επίθεσης πέρυσι.

Η επιτυχία αυτή του ρωσικού στρατού ενδέχεται να επηρεάσει την πορεία των διαπραγματεύσεων και την στάση των δύο πλευρών στο τραπέζι των συνομιλιών.

Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, συνεχίζει να τονίζει την ανάγκη για μια βιώσιμη ειρηνική λύση, ενώ οι ΗΠΑ προσπαθούν να διασφαλίσουν την αποδοχή μιας προσωρινής εκεχειρίας ως πρώτο βήμα προς μια συνολική συμφωνία.

Η κυβέρνηση Τραμπ δείχνει διχασμένη ως προς την προσέγγιση στις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, με κάποιους αξιωματούχους να προτείνουν την επανέναρξη των συνομιλιών, ενώ άλλοι είναι πιο επιφυλακτικοί, φοβούμενοι ότι η Ρωσία δεν επιθυμεί πραγματικά ειρηνική λύση.

Η σύγκρουση στην Ουκρανία συνεχίζεται να έχει παγκόσμιες συνέπειες, με την ΕΕ και τις ΗΠΑ να παρακολουθούν στενά την πορεία των διαπραγματεύσεων και την απόφαση της Ρωσίας να αποδεχτεί ή όχι την εκεχειρία.

Πηγή:news247.gr/ ΦΩΤΟ: ΑΡ

Share this post