Πούτιν – Κύριλλος: Ους η Κα Γκε Μπε συνέζευξεν…

Πούτιν – Κύριλλος: Ους η Κα Γκε Μπε συνέζευξεν…

Βίλες, γιοτ και πανάκριβα ρολόγια: η μυστική περιουσία του ρώσου πατριάρχη Κυρίλλου εικάζεται πως είναι αξίας άνω των 4 δισ. δολαρίων, και την ψάχνει η Κομισιόν – Οι παλαιοί και νέοι δεσμοί του με τον Πούτιν και η επίθεσή του στον Πάπα Φραγκίσκο

 

«Πόλεμο» κήρυξαν τα ιταλικά media στον πατριάρχη Κύριλλο, επικεφαλής της Ορθοδόξου Ρωσικής Εκκλησίας, ύστερα από το σούσουρο που δημιούργησε η φράση που η Corriere della Sera απέδωσε στον ρωμαιοκαθολικό Πάπα της Ρώμης, τον Φραγκίσκο. Το έψαξαν το θέμα γενικότερα οι Ιταλοί, έτσι βρήκαν μέχρι και σχέσεις του νυν Αγιοτάτου Μόσχας με την Κα Γκε Μπε. Με αφορμή, λοιπόν, την παπική έκφραση «ο Κύριλλος δεν μπορεί να γίνει το… παπαδάκι του Πούτιν» και την απάντηση του Κυρίλλου «αυτός ο τρόπος εμποδίζει τον εποικοδομητικό διαθρησκευτικό διάλογο», στη Repubblica δημοσιεύτηκε ένα κείμενο που υπογράφει η απεσταλμένη της στη Μόσχα, Ροζάλμπα Καστελέτι. Η δημοσιογράφος αποκάλυψε ορισμένα αξιοπρόσεκτα στοιχεία που αφορούν τον Κύριλλο, οικονομικής φύσεως. Βατικανό: Σε αναπηρικό αμαξίδιο εμφανίστηκε ο πάπας Πατήστε εδώ Θύμισε πρωτίστως ότι ο Κύριλλος «έθεσε την Εκκλησία του στην υπηρεσία του Πούτιν αποκαλώντας τον “θαύμα εκ Θεού” και κούνησε το θυμιατό του για να ευλογήσει κάθε πόλεμό του ως “άγιο”». Με τη φράση «κάθε πόλεμο του Πούτιν», η δημοσιογράφος παρέπεμψε τους αναγνώστες της «στις σταυροφορίες κατά των γκέι» που έγιναν πριν από την «ειδική επιχείρηση στην Ουκρανία». Επειτα έγραψε ότι ο Κύριλλος «κατηγόρησε τον Πάπα Φραγκίσκο ότι παρεμποδίζει τον διάλογο», αναφέρθηκε στις κυρώσεις του 6ου πακέτου της Κομισιόν που αφορούν και τον Κύριλλο και, τέλος, πέρασε στο ψητό: «Η ελπίδα των επικριτών του είναι ότι η αναζήτηση προσωπικών περιουσιακών στοιχείων και κεφαλαίων προς κατάσχεση και δέσμευση θα αποκαλύψει τον πραγματικό πλούτο του Κυρίλλου, που υπολογίζεται από τη Novaya Gazeta μεταξύ 4 και 8 δισ. δολαρίων». (Η Novaya Gazeta είναι γνωστή αντικαθεστωτική εφημερίδα της Ρωσίας, στον αρχισυντάκτη της οποίας, τον Ντμίτρι Μουράτοφ, απονεμήθηκε το 2021 το Νομπέλ Ειρήνης επειδή «διασφαλίζει την ελευθερία έκφρασης στη Ρωσία»).

 

«Κανείς δεν μπορεί να χωρίσει αυτούς που ένωσε η Κα Γκε Μπε»: σκίτσο της Ellekappa (Λάουρα Πελεγκρίνι), δημοσιευμένο στην Repubblica, συνοδευτικό του ρεπορτάζ της Καστελέτι “Ἐργα και ημέρες επί Σοβιετίας”

Ο Κύριλλος, κατά κόσμον Βλαντίμιρ Μιχαήλοβιτς Γκουντζάεφ, είναι συμπατριώτης του Πούτιν, από το Λένινγκραντ (Αγία Πετρούπολη), όπου γεννήθηκε πριν από 75 χρόνια. Ο ιερέας παππούς του έπεσε θύμα σταλινικών διώξεων, όμως ο ίδιος ανέβηκε γρήγορα τα σκαλοπάτια της ιεροσύνης και έφθασε στο σημείο αρκετά νέος να εκπροσωπήσει τη Σοβιετική Ενωση στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών. Στα 42 του χρόνια ανέλαβε επικεφαλής του τμήματος Εξωτερικών Σχέσεων της Ρωσικής Εκκλησίας – «ήταν κάτι σαν υπουργός Εξωτερικών». Η δημοσιογράφος έγραψε ότι η «εκθαμβωτική καριέρα του προκάλεσε το ενδιαφέρον της Κα Γκε Μπε, η οποία κάποια στιγμή βασίστηκε στον κλήρο ώστε να κατασκοπεύει τους πιστούς». Ως γνωστόν, και ο ρώσος πρόεδρος καγκεμπίτης ήταν τότε. Εργα και ημέρες επί Ομοσπονδίας .

Τη δεκαετία του 1990 δόθηκε στον Κύριλλο το παρατσούκλι «μητροπολίτης του καπνού» επειδή είχε εκμεταλλευτεί τις εκκλησιαστικές φοροαπαλλαγές ώστε να μεταπωλήσει τσιγάρα και λάδια, έγραψε η Καστελέτι. «Συσσωρεύοντας τεράστιο πλούτο απέκτησε την αγάπη για την πολυτέλεια. Ρολόγια στην αρχή». Σε φωτογραφία του 2009 ο Κύριλλος εμφανίζεται καθήμενος, με έγγραφα μπροστά του, αλλά και με ένα ελβετικό ρολόι στον αριστερό καρπό του, αξίας 30.000 δολαρίων όπως παρατήρησε η συντάκτρια. Η συγκεκριμένη φωτό υπέστη ρετουσάρισμα, έγραψε η Καστελέτι, και αφαιρέθηκε το ρολόι. Ατυχώς, ο μοντέρ παρέλειψε να σβήσει και την αντανάκλαση του σκανδαλιστικού αντικειμένου επί της τραπέζης (όχι της Αγίας, πάντως).

                                                             Οι δύο φωτογραφίες του πατριάρχη Κυρίλλου τις οποίες δημοσίευσε η Repubblica: επάνω η κανονική και κάτω η ρετουσαρισμένη

 

«Διαθέτει γιοτ και ακίνητα: μία τριώροφη ντάτσα σε δυόμισι εκτάρια γης στο κτήμα “Περεντέλκινο”, άλλο σπίτι στο νησί Βαλάαμ της Καρελίας, ένα παλάτι στη Μαύρη Θάλασσα, ένα ρετιρέ στο κτίριο που στέγαζε τη σοβιετική νομενκλατούρα της Μόσχας. Ομως όλα αυτά τα έχει διαψεύσει το Γραφείο Τύπου του. Από την εκλογή του ως πατριάρχη, το 2009, ο Κύριλλος μετέτρεψε τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία σε πολιτικοθρησκευτική μηχανή στην υπηρεσία του Κρεμλίνου. Χαρακτήρισε “δυνάμεις του κακού” τους επικριτές της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία και κάλεσε τους Ρώσους να συσπειρωθούν γύρω από τον ηγέτη τους για να πολεμήσουν τους “εξωτερικούς και εσωτερικούς εχθρούς” του».

Σε δεύτερο ρεπορτάζ της από τη ρωσική πρωτεύουσα, η Καστελέτι πρόβαλε τις δηλώσεις του Σεργκέι Τσάπνιν, διατελέσαντος υπευθύνου έκδοσης της εφημερίδας του Πατριαρχείου Μόσχας, ο οποίος απολύθηκε με εντολή Κυρίλλου. Ο Τσάπνιν είπε στους Ιταλούς ότι ο ρώσος προκαθήμενος «νοιάζεται μόνο για το χρήμα και την εξουσία». Σε πολιτικό επίπεδο στηλίτευσε και αυτός τη σύμπλευσή του με το Κρεμλίνο λέγοντας ότι «ο πατριάρχης και ο Πούτιν μοιράζονται τη νέα αυτοκρατορική φιλοδοξία». Τώρα ο Τσάπνιν δουλεύει στη Νέα Υόρκη, στο Κέντρο Ορθόδοξων Χριστιανικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Φόρντχαμ, και λέει απερίφραστα ότι «ο Κύριλλος είναι συνυπεύθυνος για τη ρωσική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία, αφού παρέχει ιδεολογική και ηθική κάλυψη». Πάντως έκανε μία αξιοσημείωτη παρατήρηση: «Γνώριζα τον μητροπολίτη Κύριλλο, που ήταν ένας ευγενικός άνθρωπος. Ο πατριάρχης Κύριλλος είναι άλλο πρόσωπο»…

Πηγή: Protagon.gr

ΣΗΜ:  Αντιπρόσωπος  της Εκκλησίας Ρωσίας στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών , που εδρεύει στην Γενεύη, είναι ο πρωτοπρεσβύτερος Mikhail Gundyaev, o οποίος είναι ανεψιός του Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλου. Όπως λέγεται ο Gundyaev  μεριμνά για τους λογαριασμούς του Ρώσου  Πατριάρχη σε Τράπεζες της Ελβετίας.

Share this post