Πουλήθηκε σε δημοπρασία ένα από τα πιο μικροσκοπικά βιβλία στον κόσμο

Πουλήθηκε σε δημοπρασία ένα από τα πιο μικροσκοπικά βιβλία στον κόσμο

Δερματόδετη έκδοση του Lord’s Prayer στο μέγεθος της άκρης ενός μολυβιού που δεν μπορεί να διαβαστεί με γυμνό μάτι πουλήθηκε σε δημοπρασία στις Βρυξέλλες. Πρόκειται για ένα από τα πιο μικροσκοπικά βιβλία στον κόσμο που πουλήθηκε για 4.200 ευρώ και είναι ένα τις εκατοντάδες που εκδόθηκαν το 1952 από το Μουσείο Gutenberg, στο Mainz της Γερμανίας.

Το βιβλίο έχει διαστάσεις 5 επί 5 χιλιοστά – μικρότερο από την άκρη ενός μολυβιού – περιέχει εκδόσεις της «Προσευχής του Κυρίου» στα Ολλανδικά, Αγγλικά, Αμερικάνικα Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά, Ισπανικά και Σουηδικά.

 

Η αξία του ήταν μεταξύ 1.000 και 1.500 ευρώ, αλλά ένας ανώνυμος αγοραστής ανέβασε την τιμή στις δημοπρασίες Arenberg στις Βρυξέλλες που έφτασε στα 4.200 ευρώ. Το τυπωμένο κείμενο είναι τόσο μικροσκοπικό που δεν μπορείτε να το διαβάσετε με γυμνό μάτι, αλλά χρειάζεστε έναν ισχυρό μεγεθυντικό φακό.

Το μικροσκοπικό βιβλίο τυπώθηκε ως μέρος μιας πρωτοβουλίας συγκέντρωσης κεφαλαίων για την πληρωμή της ανοικοδόμησης του κτηρίου του Μουσείου Gutenberg, μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Το Μουσείο είναι ένα από τα παλαιότερα τυπογραφικά μουσεία του κόσμου, που πήρε το όνομά του από τον Γιοχάνες Γκούτενμπεργκ, ο οποίος πρωτοστάτησε στη μηχανική εκτύπωση στην Ευρώπη τον 15ο αιώνα.

Το αντίγραφο βρίσκεται σε μια συλλογή για δεκάδες χρόνια και φυλάσσεται σε ένα κουτί κοσμημάτων σαν να ήταν διαμάντι. Το βιβλίο πουλήθηκε με τις μεταλλικές τυπογραφικές πλάκες που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή του.

 

Share this post