Πώς τα εμβόλια θα δώσουν τέλος στον εφιάλτη

Πώς τα εμβόλια θα δώσουν τέλος στον εφιάλτη

Της Leana S. Wen (*)

Να το καλό μου σενάριο για την πανδημία: με τα υπάρχοντα εμβόλια, θα μετατρέψουμε την Covid-19 σε μια ασθένεια ανάλογη με την εποχική γρίπη. Ο ιός θα εξακολουθήσει να είναι γύρω μας και να προσβάλλει ανθρώπους. Μερικοί από αυτούς θα αρρωσταίνουν. Αλλά δεν θα γεμίζουν τα νοσοκομεία και δεν θα έχουμε τρομακτικούς απολογισμούς θυμάτων. Και στο τέλος του 2021 θα επανέλθουμε σε μια μορφή κανονικότητας.

 

Είμαι αισιόδοξη ότι θα συμβούν όλα αυτά λόγω ενός συγκεκριμένου αποτελέσματος στις δοκιμές των εμβολίων στο οποίο δεν έχει δοθεί η δέουσα προσοχή. Εχουν γραφτεί πολλά για την αποτελεσματικότητα ύψους 95% που έχουν τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna. Και αυτό είναι ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα, αλλά δεν είναι το πιο σημαντικό. Δεν με εντυπωσιάζει τόσο το να σε εμποδίζει ένα εμβόλιο να πάθεις πονόλαιμο ή να τρέχει η μύτη σου. Αυτό που με νοιάζει είναι κατά πόσον ένα εμβόλιο αποτρέπει τη νοσηλεία.

Σε αυτό το μέτωπο, τα αποτελέσματα των δοκιμών των δύο εμβολίων είναι καταπληκτικά. Στη μελέτη της Pfizer, 170 εθελοντές παρουσίασαν συμπτώματα και αποδείχθηκε ότι είχαν προσβληθεί από Covid-19. Πέντε κατέληξαν στο νοσοκομείο – και οι πέντε ήταν από την ομάδα που έλαβε placebo. Στη μελέτη της Moderna, 196 εθελοντές εμφάνισαν συμπτώματα Covid-19. Δέκα νοσηλεύτηκαν. Από αυτούς, μόνο ένας ανήκε στην ομάδα που είχε κάνει το εμβόλιο.

Δεν μπορώ να κρύψω τον ενθουσιασμό μου: από τα 30.000 άτομα που έκαναν είτε το εμβόλιο της Pfizer είτε εκείνο της Moderna, μόνο ένας αρρώστησε τόσο πολύ που χρειάστηκε να νοσηλευτεί.

 

Αυτό είναι το στοιχείο που πρέπει να εξετάζουμε και για υπόλοιπα υποψήφια εμβόλια. Ορισμένοι έχουν εκφράσει αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Johnson & Johnson, που είναι μόλις 72% στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το σημαντικό όμως είναι πως ούτε ένας από αυτούς που έλαβαν το εμβόλιο αυτό δεν νοσηλεύτηκε – ή πέθανε. Κι ότι η μια δόση του εμβολίου της J&J προστατεύει κατά 85% από σοβαρή ασθένεια. Όπως αποδείχθηκε, μάλιστα, το εμβόλιο προστατεύει από νοσηλεία και σε σχέση με το μεταλλαγμένο στέλεχος που κυριαρχεί στη Νότια Αφρική.

Το στοιχείο αυτό αλλάζει τα πάντα. Οι περισσότεροι παππούδες θα είναι ενθουσιασμένοι με την προοπτική να ξαναδούν τα εγγόνια τους χωρίς τον κίνδυνο να αρρωστήσουν βαριά. Οι οικογένειες θα μπορούν να κάνουν με ασφάλεια διακοπές μαζί αν ο μόνος κίνδυνος που θα αντιμετωπίζουν θα είναι ένας πυρετός. Ορισμένες εκδηλώσεις, όπως συναυλίες σε χώρους με πολυκοσμία, θα εξακολουθήσουν να είναι επικίνδυνες. Τα σχολεία όμως θα ξανανοίξουν με ασφάλεια και η οικονομία θα επιστρέψει στην ομαλότητα αν η Covid-19 οδηγεί σε ανάλογους θανάτους με τη γρίπη.

Ορισμένες άγνωστες παράμετροι, βέβαια, παραμένουν. Tα μεταλλαγμένα στελέχη διαφεύγουν από τα εμβόλια. Πολλοί εξακολουθούν να αρνούνται να εμβολιαστούν και η παρακολούθηση του πληθυσμού θα συνεχιστεί. Δεν ξέρουμε επίσης σε τι βαθμό ο εμβολιασμός εμποδίζει τη μετάδοση του ιού. Μέχρις ότου εμβολιαστεί ένα ικανό κομμάτι του πληθυσμού, οι μάσκες και η κοινωνική απόσταση θα εξακολουθήσουν να είναι αναγκαίες.

Ας μην υποβαθμίζουμε όμως τα καλά νέα: ότι ο εφιάλτης που ζούμε μπορεί σύντομα να τελειώσει. Αρκεί να εμβολιαστούμε όλοι και μέχρι τότε να παραμείνουμε ασφαλείς.

 

(*) Η Leana S. Wen είναι αρθρογράφος της Washington Post (ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

 

 

Share this post