Πώς συνδέεται η επιστήμη με το θέατρο;

Πώς συνδέεται η επιστήμη με το θέατρο;

Ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου και το Πανεπιστήμιο Κύπρου συμπράττουν για ακόμα μια φορά, φέρνοντας την επιστήμη κοντά στον πολιτισμό

 Το Πανεπιστήμιο Κύπρου και ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου (ΘΟΚ) -στο πλαίσιο του Μνημονίου Συνεργασίας, που έχουν υπογράψει με σκοπό την προώθηση της συνεργασίας στον τομέα του πολιτισμού και της εκπαίδευσης για την προώθηση της πολιτιστικής και πολιτισμικής ανάπτυξης της περιοχής, την επίτευξη ουσιαστικών αποτελεσμάτων σε σχέση με την προβολή του πολιτισμού, την προαγωγή της εκπαίδευσης και της έρευνας καθώς και τη δημιουργία εστιών πολιτισμού- ενεργοποιούν τη συνεργασία τους με αφορμή δύο θεατρικές παραστάσεις που θα φιλοξενήσει ο ΘΟΚ τον Μάιο 2023. Πρόκειται για τις παραστάσεις:

 

  1. Το Όνειρο Ενός Γελοίου του Φιοντόρ Ντοστογιέφκσι, σε μετάφραση-σκηνοθεσία Γιώργου Κουτλή και ερμηνεία Νικόλα Χανακούλα, η οποία θα φιλοξενηθεί στην Κεντρική Σκηνή του ΘΟΚ την Κυριακή, 14 Μαΐου. Μετά το τέλος της παράστασης, θα ακολουθήσει εισήγηση και ανοικτή συζήτηση με το κοινό με τον Νευρολόγο Δρα Παναγιώτη Μπαργιώτα, Επίκουρο Καθηγητή Νευρολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου, ο οποίος ειδικεύεται στις Διαταραχές Ύπνου και στις Κινητικές Διαταραχές.

Ο Δρ Μπαργιώτας θα επιχειρήσει μια επιστημονική προσέγγιση στα στοιχεία που συνθέτουν το ‘Ονειρο του ήρωα του έργου παρουσιάζοντας σύγχρονες επιστημονικές θεωρήσεις σχετικά με τη δημιουργία και την έκφραση συνείδησης και συναισθημάτων στον ύπνο καθώς και με την αντίληψη του χρόνου και του πόνου κατά τη διάρκεια των ονείρων.

  1. PHOTOGRAPH 51 της Άννα Ζίγκλερ σε σκηνοθεσία Τάκη Τζαμαργιά, η οποία θα ανέβει στην Κεντρική Σκηνή του ΘΟΚ την Κυριακή, 28 Μαΐου 2023, για δυο παραστάσεις. Την αληθινή ιστορία της Βρετανίδας βιοφυσικού και χημικού-κρυσταλλογράφου Ρόζαλιντ Φράνκλιν -που κατόρθωσε για πρώτη φορά να «φωτογραφίσει» το ανθρώπινο DNA- αλλά και τον ρόλο της γυναίκας στην επιστήμη, θα συζητήσουν ανάμεσα στις δύο παραστάσεις ακαδημαϊκοί του Τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου και θα απαντήσουν σε ερωτήσεις του κοινού. Πρόκειται για την Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Μοριακής Βιολογίας και Βιοϊατρικής, Χρυσούλα Πιτσούλη, και τον Καθηγητή Οικολογίας και Βιοποικιλότητας, Σπύρο Σφενδουράκη.

Η προσπάθεια «εμβολιασμού» της τέχνης και ειδικότερα του θεάτρου με επιστημονική πληροφόρηση είναι αποδεδειγμένα ένα πολύ καλό πρότυπο συνδυασμού του πολιτισμού με την ακαδημαϊκή έρευνα, με αποτέλεσμα να μεταφέρεται η επιστημονική γνώση στο ευρύ κοινό με απλό και ελκυστικό τρόπο. Το Πανεπιστήμιο Κύπρου, με ποικίλες δράσεις και ενέργειες, επιχειρεί διαχρονικά να υπηρετήσει τη διάσταση της κοινωνικής του προσφοράς, συνεισφέροντας στη μεταφορά της γνώσης με εκλαϊκευτικό τρόπο, γεφυρώνοντας έτσι την επιστημονική βιβλιογραφία με το πεδίο των γενικών πνευματικών συζητήσεων.

Οι συζητήσεις, τις οποίες θα συντονίσει ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΘΟΚ κ. Σάββας Κυριακίδης, είναι ανοιχτές για το κοινό και δεν προϋποθέτουν την παρακολούθηση της θεατρικής παράστασης.

 Πληροφορίες και κρατήσεις εισιτηρίων

Ηλεκτρονικά στη σελίδα www.thoc.org.cy  

Ταμείο Θεάτρου ΘΟΚ, τηλ. 77772717 (Τρίτη-Κυριακή 10:00-13:30 & 16:00-18:00)

Share this post