Πώς η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία “ευλογεί” τον πόλεμο του Πούτιν

Πώς η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία “ευλογεί” τον πόλεμο του Πούτιν

Της Cécile Chambraud*

Cecile Chambraud (@CecileChambraud) / Twitter

Στη στήριξη της Ρωσικής Εκκλησίας στο πόλεμο στην Ουκρανία και στην διπλωματική επίθεση σε δυτικές χώρες από το «νούμερο δύο» του Πατριαρχείου Μόσχας» ( Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ , Ιλαρίωνα) αναφέρεται το δημοσίευμα της εφημερίδας Le Monde (κείμενο Cécile Chambraud), με τον Antoine Nivière, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Λωρραίνης, ειδικό στη πολιτιστική και θρησκευτική ιστορία της Ρωσίας να αναφέρει σχετικά:

«Φαίνεται, ότι έχουμε να κάνουμε με μια μεγάλη κινητοποίηση της ρωσικής επισκοπής, η οποία υποστηρίζει τη ρητορική του Vladimir Poutine και επίσης προχωρά σε μια κατακραυγή για την προστασία του πατριάρχη Κύριλλου».

Ο ίδιος συνδέει αυτό το κύμα θέσεων με τη «γενική εξαγορά της κοινωνίας», που διαχειρίζονται οι ρωσικές αρχές.

Υπογραμμίζεται η αλλαγή στάσης του εξαρτώμενου από το Πατριαρχείο της Μόσχας Μητροπολίτη του Βίλνιους, Ιννοκέντιου, ο οποίος, ενώ ήταν ένας από τους λίγους που εξέφρασε την «πολιτική διαφωνία» του με τον Κύριλλο, τη στιγμή της εισβολής στην Ουκρανία, έκτοτε η θέση του φαίνεται πως εξελίχθηκε, όπως δείχνει η απόλυση του γραμματέα της επισκοπής του, επίσης αντίθετου προς την υποστήριξη του πατριάρχη Μόσχας στον πόλεμο.

Υπογραμμίζεται η «παρασκηνιακή» δράση του Επικεφαλής του Τμήματος Εξωτερικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας Ιλαρίωνα, με τις συναντήσεις του τις τελευταίες ημέρες με πολλούς Ευρωπαίους διπλωμάτες σε πόστο στη Μόσχα.

Όπως αναφέρεται, στις 6 Απριλίου μετέβη στη Γαλλική Πρεσβεία για να συναντηθεί με τον Πρέσβη, Pierre Lévy, στις 11 του μήνα έκανε το ίδιο με τη Βρετανίδα πρέσβη, Deborah Bronnert, και στις 13 με τη Γερμανίδα πρέσβη, Géza Andreas von Geyr. Συνάντησε επίσης τον Markus Ederer, Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Ρωσία.

*ΠΗΓΗ:  Le MondeCécile Chambraud /hellasjournal.com. 
ΣΗΜ: Ο Μητροπολίτης Ιλαριών είχε συνάντηση και με τον Κύπριο πρέσβη στην Μόσχα, αλλά μέχρι τώρα το Υπουργείο Εξωτερικών δεν έχει δώσει τις εξηγήσεις, που ζήτησε ο ageliaforos

Share this post