Πορεία στην κατεχόμενη Λευκωσία για την ελευθερία έκφρασης

Πορεία στην κατεχόμενη Λευκωσία για την ελευθερία έκφρασης

ΕΣΚ: Αμέριστη στήριξη, συμπαράσταση και αλληλεγγύη προς τους Τουρκοκύπριους δημοσιογράφους

Με κεντρικό σύνθημα «Η ελευθερία έκφρασης είναι τιμή μας» και «Η ελευθερία του Τύπου είναι ελευθερία ζωής» αλλά και πλακάτ με μηνύματα όπως «ελεύθερος Τύπος, ελεύθερη κοινωνία», «Εσείς δεν μπορείτε να μου διδάξετε την δουλειά μου», «Πράκτορες, ξένοι δάκτυλοι, συνεργάτες, δεν είμαστε», «Ο ελεύθερος Τύπος δεν μπορεί να εμποδιστεί», εκατοντάδες εργαζόμενοι στα τ/κ ΜΜΕ, αλλά και άλλοι που στηρίζουν την διαμαρτυρία τους, πορεύθηκαν στην κατεχόμενη Λευκωσία το απόγευμα.

Την πορεία διαμαρτυρίας με τίτλο «Πορευόμαστε γιατί δεν φοβόμαστε» διοργάνωσαν η συντεχνία των εργαζομένων στον Τύπο, Basın Sen και ο σύνδεσμος τ//κ δημοσιογράφων, KTGB. Στην πορεία συμμετείχαν ο γγ του ΡΤΚ, Ερντογάν Σορακίν, η «βουλευτής» του κόμματος, Ντογούς Ντερία, o πρόεδρος του ΚΚΔ, Τζεμάλ Όζγιγιτ, ο «δήμαρχος» Λευκωσίας, Μεχμέτ Χαρμαντζί και άλλοι πολιτικοί και συνδικαλιστές.

Περπάτησαν σε κεντρικό δρόμο της κατεχόμενης Λευκωσίας πότε φωνάζοντας συνθήματα όπως «Δεν θα σιωπήσουμε», «Σιωπώντας σήμερα είναι η σειρά μου, αύριο η δική σου» και «Θ’ αντισταθούμε και θα νικήσουμε» και πότε χειροκροτώντας, μέχρι το τέρμα της λεωφόρου όπου έκαναν καθιστική διαμαρτυρία.

Η παρουσία της «αστυνομίας» ήταν διακριτική.

Το κοινό ανακοινωθέν των δύο οργανώσεων των δημοσιογράφων και εργαζομένων στα ΜΜΕ ανέγνωσε η δημοσιογράφος του ιδιωτικού καναλιού Γκεντς, Μουαζέζ Γκαζιχάν που είχε δεχθεί επίθεση ζωντανά στην εκπομπή της από τον Ερχάν Αρικλί, «υπουργό οικονομίας και ενέργειας» και του απάντησε με αυτό που έγινε και σύνθημα στην αποψινή πορεία «Εσείς δεν μπορείτε να μου μάθετε εμένα την δουλειά μου».

Η αύξηση της βίας εναντίον μας, των εργαζομένων στον Τύπο, που δεν έχουμε άλλο σκοπό από την ενημέρωση της κοινωνίας, αποτελεί απειλή όχι μόνο για μια επαγγελματική ομάδα αλλά και για ολόκληρη την κοινωνία, ανέφερε η Γκαζιχάν διαβάζοντας το κοινό ανακοινωθέν.

Αντιμετωπίζουμε την απειλή κατάργησης της ελευθερίας του Τύπου και της έκφρασης, οι οποίες είναι οι πιο σημαντικές εγγυήσεις μιας δημοκρατικής δομής, πρόσθεσε λέγοντας ότι οι δημοσιογράφοι καθημερινά αντιμετωπίζουν απειλές και εκφοβισμό είτε από εργοδότες, είτε από εκπροσώπους της «κυβέρνησης».

«Εμείς είμαστε η δική σας φωνή! Όλων σας! Εργαζόμαστε κάτω από τις πιο δύσκολες συνθήκες, χωρίς ωράρια, τις γιορτές, τις διακοπές, σε εκδηλώσεις. Την πρώτη μέρα κάθε χρόνου είμαστε στα σπίτια όλων. Είμαστε σε απόσταση αναπνοής», ανέφερε.

Εάν είναι οι δημοσιογράφοι υπό πίεση, κάθε τμήμα της κοινωνίας είναι υπό πίεση, εάν δεν μπορούμε εμείς να μιλήσουμε, δεν μπορείτε ούτε εσείς, είπε η τ/κ δημοσιογράφος.

«Εμείς οι δημοσιογράφοι πρέπει ελεύθερα να μπορούμε να ρωτάμε, ελεύθερα να μπορούμε να γράφουμε ειδήσεις, τις σκέψεις μας ελεύθερα να τις εκφράζουμε σε κάθε πλατφόρμα. Εμείς δεν είμαστε αυτοί που επιτίθενται με όπλα, αλλά είμαστε εργάτες ιδεών που κρατάμε μια πένα».

Το να ενημερώνουν τον κόσμο δεν σημαίνει, συνέχισε, ότι μπορούν να τους κάνουν ότι θέλουν (όσοι έχουν εξουσία), ούτε είναι οι δημοσιογράφοι υπάλληλοι δημοσίων σχέσεων. «Δεν μπορείτε να μας πείτε ποιες οι ερωτήσεις που θα κάνουμε, δεν μπορείτε εσείς να μας μάθετε την δουλειά μας», είπε.

Κυνηγάμε συνεχώς τον διάλογο, αλλά αν υπερβείτε τα όριά μας, δεν θα διστάσουμε να σας πούμε ποια είναι τα δικά σας όρια, συνέχισε η Γκαζιχάν. «Οι εργαζόμενοι στον Τύπο δεν είναι δούλοι σας! Δεν μπορείτε να μας χρησιμοποιήσετε για να χειριστούμε τους συναδέλφους μας στα βρώμικα κόλπα σας!»

Με δυνατή φωνή διακηρύττουμε, είπε, «εσείς δεν μπορείτε να μας μάθετε την δουλειά μας. Η δουλειά μας είναι η τιμή μας, η πένα η δύναμή μας».

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 19.00 χωρίς την καθιστική διαμαρτυρία που είχε προαναγγελθεί, λόγω της βροχής που άρχισε να πέφτει στην κατεχόμενη Λευκωσία.

ΚΥΠΕ/ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ KIBRIS POSTASI


Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Κύπρου (ΕΣΚ) , σε ανακοίνωση του  εκφράζει “αμέριστη στήριξη, συμπαράσταση και αλληλεγγύη προς τους Τουρκοκύπριους δημοσιογράφους ,   που διαμαρτύρονται και αντιστέκονται στις διώξεις και τις επιθέσεις τις οποίες δέχεται η ελευθερία του Τύπου στην κατεχόμενη Κύπρο. Στην μαζική πορεία διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν ς η συντεχνία εργαζομένων στον Τύπο, Basin Sen και ο Σύνδεσμος Τ/κ Δημοσιογράφων KTGB υπό τον τίτλο «Πορευόμαστε γιατί δεν φοβόμαστε», τα μέλη της ΕΣΚ ήταν νοερά παρόντα. Εάν τα μέτρα κατά της πανδημίας το επέτρεπαν η ΕΣΚ θα είχε και φυσική παρουσία στη μαζική κινητοποίηση των συμπατριωτών μας δημοσιογράφων.

                                                       ΦΩΤΟ : ΚΥΠΕ

Δυστυχώς στα κατεχόμενα εδάφη της πατρίδας μας προσλαμβάνει πλέον επικίνδυνες διαστάσεις το εγχείρημα των κρατούντων και της Τουρκίας για φίμωση δημοσιογράφων και ΜΜΕ, για περαιτέρω διάβρωση της ελευθεροτυπίας και για ακόμα μεγαλύτερη παρεμπόδιση της ελευθερίας έκφρασης.

Η ΕΣΚ καταδικάζει με κατηγορηματικότητα κάθε προσπάθεια συρρίκνωσης της ελευθεροτυπίας και χειραγώγησης των δημοσιογράφων όπου και αν αυτή συντελείται, πόσω μάλλον όταν αυτή συντελείται στην ίδια μας την πατρίδα”.

 

Share this post