Πολυτεχνείο: 47η επέτειος από την εξέγερση κατά της χούντας

Πολυτεχνείο: 47η επέτειος από την εξέγερση κατά της χούντας

Απαγορεύτηκε, λόγω του γενικού αποκλεισμού για τον κορονοϊό, η πορεία. Συνταγματική η απαγόρευση, επισημαίνει ο Ευάγγελος Βενιζέλος

Σαράντα επτά χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την εξέγερση του Πολυτεχνείου κατά της δικτατορίας των συνταγματαρχών, το πρώτο σε μια σειρά από γεγονότα που οδήγησαν τελικά στην πτώση της. 
 Το ημερολόγιο έγραφε 14 Νοεμβρίου του 1973 όταν φοιτητές του ιδρύματος αποφάσισαν να απέχουν από τα μαθήματά τους διεκδικώντας περισσότερες ελευθερίες. Οι εξεγερμένοι φοιτητές οχυρώθηκαν στο εμβληματικό κτήριο της οδού Πατησίων και έστησαν έναν ραδιοφωνικό σταθμό προκειμένου να ακουστούν τα αιτήματά τους πέρα από τα κάγκελα της πύλης. Έχοντας την τεχνογνωσία από τις σπουδές τους, οι φοιτητές δεν χρειάστηκαν παρά μόνο μερικές ώρες για να κατασκευάσουν τον πομπό του σταθμού στα εργαστήρια της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανολόγων. 


  «Εδώ Πολυτεχνείο, εδώ Πολυτεχνείο!» ήταν τα πρώτα λόγια που ακούστηκαν από τον σταθμό από τις φωνές της Μαρίας Δαμανάκη, του Δημήτρη Παπαχρήστου και του Μίλτου Χαραλαμπίδη. «Λαέ της Ελλάδας, το Πολυτεχνείο είναι σημαιοφόρος του αγώνα μας, του αγώνα σας, του κοινού μας αγώνα ενάντια στη δικτατορία και για τη δημοκρατία». Ακολούθησαν δυο ημέρες αγώνα, αλλά και αγωνίας καθώς χουντικοί νεολαίοι επιχείρησαν να εισβάλουν στο Πολυτεχνείο για να περιοριστούν όμως από ομάδες περιφρούρησης. 
 Ο αγώνας των φοιτητών άγγιξε τις καρδιές της συντριπτικής πλειονότητας των πολιτών που συντόνιζαν τους ραδιοφωνικούς τους δέκτες στη συχνότητα της εκπομπής του φοιτητικού σταθμού. Τα γεγονότα δεν είχαν αφήσει ασυγκίνητες ούτε τις μικρότερες ηλικίες. Και ήταν τόσο έντονα που έμειναν χαραγμένα στη μνήμη τους: «Θυμάμαι τον ραδιοφωνικό σταθμό, τις συζητήσεις στο σπίτι για τα τανκς στους δρόμους, τη μητέρα μου να λέει πως πρέπει να κάνουμε κάτι για να βοηθήσουμε αυτά τα παιδιά» λέει σήμερα πανεπιστημιακός που τότε ήταν μόλις επτά ετών. 
 Φαίνεται πως δεν μπορούσε να γίνει διαφορετικά. Τα ξημερώματα της 17ης Νοεμβρίου, κι ενώ το καθεστώς υποτίθεται πως διαπραγματευόταν την ασφαλή αποχώρηση των φοιτητών από τον χώρο του Πολυτεχνείου, αποφασίστηκε η επέμβαση του στρατού με ένα από τρία τανκς που είχαν παραταχθεί έξω από την πύλη να εφορμά και να γκρεμίζει την κεντρική πύλη.

Οι φοιτητές καλούσαν τους στρατιώτες από τον σταθμό τους να αψηφήσουν τις εντολές των ανωτέρων τους. Ο εκφωνητής απήγγειλε τον Εθνικό Ύμνο, ενώ το ίδιο έκαναν και οι φοιτητές που είχαν συγκεντρωθεί στο κεντρικό προαύλιο.
 Μια ομάδα ενόπλων των ειδικών δυνάμεων θα αναλάμβανε στη συνέχεια να απομακρύνει τους φοιτητές από το Πολυτεχνείο από την πύλη της οδού Στουρνάρη. Κατά την έξοδό τους οι φοιτητές ήρθαν αντιμέτωποι με τη βία της αστυνομίας, ενώ ελεύθεροι σκοπευτές άνοιξαν πυρ από γειτονικές ταράτσες και πράκτορες της ΚΥΠ καταδίωκαν τους εξεγερθέντες. Λίγο αργότερα θα συλλαμβάνονταν και οι εκφωνητές που έως τότε είχαν παραμείνει στο πόστο τους. Τα πυρά θα συνεχίζονταν για ώρες. Η ηρωική εξέγερση των φοιτητών βάφτηκε στο αίμα. 
 Δ.Π. (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

***********************

Δεν θα πραγματοποιηθεί η πορεία

Φέτος για πρώτη φορά δεν θα πραγματοποιηθεί σήμερα  η μεγάλη πορεία από το Πολυτεχνείο προς την Αμερικανική πρεσβεία. Η πορεία , που γινόταν τα προηγούμενα 46 χρόνια, απαγορεύτηκε, λόγω του γενικού αποκλεισμού για τον κορονοϊό. 

Η απαγόρευση προκάλεσε αντιδράσεις και ποικίλα σχόλια. Ο ο καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου, πρώην αντιπρόεδρος της Ελληνικής κυβέρνησης και πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος , δήλωσε ότι : «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ως προς τη νομιμότητα, τη συνταγματικότητα αυτών των απαγορεύσεων».

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του Σκάι, ο  Ευάγγελος Βενιζέλος χαρακτήρισε το υγειονομικό πρόβλημα της χώρας «σοκαριστικό», τόνισε ότι «το συνταγματικό και το υγειονομικό συνδέονται απολύτως, και πρέπει να έχουμε ένα αίσθημα ευθύνης, αλληλεγγύης και συνοχής, που υπαγορεύει και τις ατομικές και τις πολιτικές μας συμπεριφορές». Επίσης, σημείωσε: “Εάν επικρατούσε η κοινή λογική, το αίσθημα ευθύνης, εάν είχαμε υπερβεί το λαϊκισμό, εάν ήμασταν όλοι σοβαροί στον τόπο αυτό, δεν θα χρειαζόταν να επιβληθεί καμία απαγόρευση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Βενιζέλος, επικρότησε την απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να μη μετέχει σε συγκέντρωση ή σε διαδήλωση, αλλά να καταθέσει στεφάνι στο ΕΑΤ- ΕΣΑ και πρόσθεσε: «Όμως βλέπουμε την αντίφαση. Ενώ το πρώτο κόμμα της αντιπολίτευσης δεν θα μετάσχει στη διαδήλωση, κάποιοι θέλουν να κάνουν τη διαδήλωση. Άρα το ζήτημα δεν αυτορρυθμίζεται, δεν αρκεί η πολιτική ευθύνη των κομμάτων ή η κοινωνική ευθύνη άλλων ομάδων, χρειάζεται να παρέμβει η πολιτεία και να επιβάλει ένα νομικό πλαίσιο, ένα νομικό φραγμό».

Επίσης, έκανε αναφορά στο νόμο 4683/2020, με τον οποίο κυρώθηκε η πράξη νομοθετικού περιεχομένου της 20ής Μαρτίου 2020 και ο οποίος, όπως είπε, προβλέπει ότι με εισήγηση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων μπορεί ο αρχηγός της Αστυνομίας να επιβάλλει και γενική απαγόρευση για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας.

Αυτό έχει κάνει ο αρχηγός της Αστυνομίας τώρα, έχει πει ότι από 15 έως 18 Νοεμβρίου απαγορεύονται οι συγκεντρώσεις σε όλη την επικράτεια, γιατί δεν πρόκειται για διαταραχή της κοινωνικοοικονομικής ζωής σε μία περιοχή, αλλά πρόκειται για κίνδυνο της δημόσιας ασφάλειας, όπου δημόσια ασφάλεια είναι και η δημόσια υγεία, επειδή αυτό συνάγεται ερμηνευτικά με κοινή λογική, επειδή αυτό το λέει ρητά, το συνδέει με τη δημόσια ασφάλεια η Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Περαιτέρω ο Ευάγγελος Βενιζέλος τόνισε ότι, εκτός από τη συνταγματικότητα, τηρείται απολύτως η αναλογικότητα. «Είναι δυνατόν εδώ να θέλουμε αυστηρό lockdown, να κινδυνεύουμε να μην μπορούμε να περιθάλψουμε τους εαυτούς μας, τους ασθενείς σε μονάδες εντατικής θεραπείας, να μην υπάρχουν θέσεις για διασωληνωμένους, να κινδυνεύουμε να γίνουμε Μπέργκαμο δυστυχώς -και η Θεσσαλονίκη και η Βόρεια Ελλάδα είναι σε τραγικότερη μοίρα, σε πολύ τραγικότερη από την Αττική- και να λέμε ότι θα κάνουμε μία συγκέντρωση;», είπε. Εκτίμησε δε ότι δεν χρειαζόταν η συγκέντρωση που έγινε έξω από το Εφετείο όταν βγήκε η απόφαση για τη Χρυσή Αυγή. «Ήταν ένας πανηγυρισμός υπέρ της Δημοκρατίας και του Κράτους Δικαίου, αλλά έχουμε μετρήσει τι υγειονομική επίπτωση είχε αυτή η συγκέντρωση και όλες οι άλλες συγκεντρώσεις, είτε είναι θρησκευτικές είτε είναι αθλητικές είτε είναι ψυχαγωγικές;», διερωτήθηκε ο κ. Βενιζέλος.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για το Πολυτεχνείο η πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, θα  καταθέσει σήμερα στεφάνι στο Πολυτεχνείο. Το ίδιο θα κάνει και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Η κ.Σακελλαροπούλου χθες συναντήθηκε με αντιπροσωπεία των κομμάτων του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, του ΚΚΕ και του ΜέΡΑ25, καθώς και του ΣΦΕΑ,  υπογραμμίζοντας πως στις κρίσιμες ώρες που διέρχεται η χώρα προέχει το εθνικό συμφέρον, η αλληλεγγύη και η διατήρηση της κοινωνικής συνοχής. Κάλεσε   τις πολιτικές δυνάμεις να επιδείξουν πνεύμα συνεννόησης,  επισημαίνοντας πως είναι καθήκον όλων και ελάχιστο χρέος στη μνήμη των αγωνιστών του Πολυτεχνείου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία θα τιμήσει τους νεκρούς του Πολυτεχνείου με αντιπροσωπεία της κοινοβουλευτικής του ομάδας αλλά και των μελών της Συντονιστικής Επιτροπής Κατάληψης του 1973, στο χώρο του ΕΑΤ – ΕΣΑ, σε μια εκδήλωση τιμής και μνήμης.

Αντιπροσωπεία του ΚΙΝΑΛ θα καταθέσει στεφάνι στο Πολυτεχνείο, ενώ ο γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπας μετά την κατάθεση στεφάνου αναμένεται να συμμετάσχει, παρά την απαγόρευση,  στην πορεία  προς την Αμερικανική Πρεσβεία, που αποφάσισαν να διοργανώσουν συνδικάτα, σωματεία, φοιτητικοί σύλλογοι, μαζικοί φορείς και αντιστασιακές οργανώσεις. Στην πορεία αναμένεται να συμμετάσχει και αντιπροσωπεία του  ΜέΡΑ25. 

Η Ελληνική Αστυνομία (ΕΛΑΣ)  θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια μέσα σε απολύτως νόμιμο πλαίσιο, ώστε να μην πραγματοποιηθούν οι οποιεσδήποτε συγκεντρώσεις άνω των τεσσάρων ατόμων στο Πολυτεχνείο, με στόχο την αποτροπή διάδοσης του κορονοϊοϋ, τονίζουν στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων αστυνομικές πηγές, ενόψει της σημερινής επετείου του Πολυτεχνείου, που θα είναι διαφορετική από τις άλλες χρονιές, λόγω της πανδημίας.

Στα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας θα συμμετέχουν περισσότεροι από 5.000 αστυνομικοί, τα ειδικά θωρακισμένα οχήματα ρίψης νερού, οι γνωστοί “Αίαντες”, ελικόπτερα και drones, που θα δίνουν συνεχώς εικόνα για όσα συμβαίνουν στο Πολυτεχνείο στο Κέντρο Επιχειρήσεων της ΕΛΑΣ.

Αυξημένη αστυνομική παρουσία θα υπάρχει ειδικά στα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, σε πρεσβείες, σε δημόσια κτίρια, καθώς και στην ευρύτερη περιοχή των Εξαρχείων.

Υπενθυμίζεται, ότι με απόφαση του αρχηγού της ΕΛΑΣ, λόγω της πανδημίας, απαγορεύονται όλες οι δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις, στις οποίες συμμετέχουν περισσότερα από τέσσερα άτομα, από την Κυριακή, 15 Νοεμβρίου , στις 06:00, έως και τις 21:00 της Τετάρτης 18 Νοεμβρίου 2020. Σύμφωνα με την ίδια απόφαση, για τους παραβάτες, υπό την επιφύλαξη της εφαρμογής άλλων κυρώσεων που προκύπτουν από την κείμενη νομοθεσία, προβλέπεται πρόστιμο 5.000 ευρώ στα νομικά πρόσωπα και 3.000 ευρώ στα φυσικά πρόσωπα, που διοργανώνουν δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις, καθώς και πρόστιμο 300 ευρώ στα πρόσωπα που παραβιάζουν την απαγόρευση συμμετέχοντας σε δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, ειδικοί διαμεσολαβητές της ΕΛΑΣ κατά τη διάρκεια των προελέγχων θα συνομιλούν με τυχόν συγκεντρωμένα άτομα και θα προσπαθούν να τους πείσουν με ήπιο τρόπο να απομακρυνθούν από το σημείο συνάθροισης. Σε περίπτωση που δεν συμμορφωθούν τους επιβάλλονται τα ανάλογα πρόστιμα. 

Share this post