Πολυχώρος Δημιουργικότητας και Πολιτισμού – Το νέο στολίδι της Λάρνακας

Πολυχώρος Δημιουργικότητας και Πολιτισμού – Το νέο στολίδι της Λάρνακας

Το κτίριο υπολογίζεται ότι κτίστηκε το δεύτερο μισό του 18ου αιώνα και με την άφιξη των Άγγλων, το 1878, μετατράπηκε σε Λέσχη για Δημόσιους Υπαλλήλους και Στρατιωτικούς.

Ο Πολυχώρος Δημιουργικότητας και Πολιτισμού, πρώην Λέσχη Λάρνακας, βρίσκεται στην οδό Ζήνωνος Κιτέως, έναντι του Μουσείου Πιερίδη – Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου, είναι πλέον ένας νέος πυρήνας πολιτισμού ο οποίος ταυτόχρονα αποτελεί ένα ποιοτικό σημείο τουριστικής αναφοράς. Το κτίριο αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα οικοδομήματα της Λάρνακας και είναι συνυφασμένο με την πορεία της πόλης.

Ιστορικά σημειώνεται ότι, το κτίριο του Πολυχώρου Δημιουργικότητας και Πολιτισμού, υπολογίζεται ότι κτίστηκε το δεύτερο μισό του 18ου αιώνα και η αρχική του χρήση ήταν οικία και ανήκε στην οικογένεια Ματτέι. Πρόκειται για μια πλούσια και σημαντική οικογένεια γαιοκτημόνων, ιταλικής καταγωγής και Λατίνων της Κύπρου.

Με την άφιξη των Άγγλων, το 1878, μετατράπηκε σε Λέσχη για Δημόσιους Υπαλλήλους και Στρατιωτικούς. Στην αυλή του εν λόγω κτιρίου, δημιουργήθηκε το πρώτο γήπεδο τένις που είχε γίνει στην Κύπρο. Μετά το 1960 μετονομάστηκε από English Club σε Λέσχη Λάρνακας. Το 1974 και για ένα χρόνο περίπου φιλοξένησε οικογένειες προσφύγων. Το κτίριο είναι Τ/Κ ιδιοκτησίας και σήμερα είναι μισθωμένο στο Δήμο Λάρνακας.

Μπορεί να είναι εικόνα εξωτερικοί χώροι

Μπορεί να είναι εικόνα 6 άτομα και εξωτερικοί χώροιΦΩΤΟ : Δήμος Λάρνακας

Το έργο αυτό εμπλουτίζει σε μεγάλο βαθμό το πολιτιστικό κεφάλαιο της πόλης και ειδικά της διατήρησης της λαϊκής μας τέχνης, αφού σε αυτό λειτούργει το Κέντρο Λαϊκής Δημιουργικότητας όπου οι επισκέπτες μπορούν να παρακολουθήσουν από έμπειρους τεχνίτες τη διαδικασία κατασκευής παραδοσιακών έργων λαϊκής τέχνης που περιλαμβάνονται στον κατάλογο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, όπως την κατασκευή παραδοσιακών έργων λαϊκής τέχνης όπως είναι τα λευκαρίτικα κεντήματα, τις αθηενίτικες δαντέλες, την καλαθοπλεκτική Λιβαδιών και άλλες τέχνες που είναι συνυφασμένες με την πολιτιστική κληρονομιά της πόλης και Επαρχίας Λάρνακας. Στο Κέντρο αυτό συμμετέχουν η Υπηρεσία Κυπριακής Χειροτεχνίας, οι Δήμοι Λευκάρων, Αθηένου και Λιβαδιών.

Το ωράριο λειτουργίας είναι από τις 10.00 π.μ. μέχρι τις 5.00 μ.μ., Δευτέρα μέχρι Σάββατο. Ο χώρος είναι ανοικτός για τους δημότες και επισκέπτες της Λάρνακας, για ομάδες τουριστών ενώ είναι κατάλληλος και για επισκέψεις σχολείων.

Επίσης, με την ανάπλαση της εξωτερικής αυλής και κήπου, θα  φιλοξενούνται περιοδικές εκθέσεις και μικρές εκδηλώσεις, όπως παρουσιάσεις βιβλίων.

 

                                                                                                                   Σ’ αυτή την αυλή του κτιρίου, δημιουργήθηκε το πρώτο γήπεδο τένις στην Κύπρο.

Η εκπόνηση της μελέτης και ο σχεδιασμός του έργου διενεργήθηκε από το αρχιτεκτονικό γραφείο Βραχίμης & Μοδινός, στο οποίο ανατέθηκε και η επίβλεψη του Έργου, μετά από αρχιτεκτονικό διαγωνισμό που προκήρυξε ο Δήμος Λάρνακας. Ακολούθως, ο Δήμος Λάρνακας προκήρυξε διαγωνισμό για την εκτέλεση του Έργου και το κατασκευαστικό συμβόλαιο υπογράφηκε με την εργοληπτική εταιρεία P.Hadjipieris Fixico Ltd.

Το συνολικό κόστος ανήλθε στο ποσό των €1.703.015,10 ευρώ συν ΦΠΑ .

Μπορεί να είναι εικόνα κείμενο που λέει "ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑΣ ΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ I 100"

Ο Δήμαρχος Λάρνακας αναφέρθηκε στο πάγιο αίτημα αλλά και μεγάλη επιθυμία της πόλης και επαρχίας Λάρνακας, που αφορούν στην δημιουργία Σχολής Επιστημών και Τεχνολογίας της Θάλασσας του Πανεπιστημίου Κύπρου, της οποία τα ωφελήματα και πλεονεκτήματα είναι αναρίθμητα θετικά καθώς πέραν των άλλων η δημιουργία μιας Πανεπιστημιακής Σχολής που να έχει σχέση με τη θάλασσα είναι μια σοβαρή επένδυση για ολόκληρη τη χώρα.

Επάνω φωτογραφίες, όταν άρχισαν τα έργα στην Λέσχη,  του αρχιτεκτονικού γραφείου  Modinos & S.A. Vrahimis, και κάτω της  εργοληπτικής εταιρείας                                                                      P.Hadjipieris Fixico Ltd  με αποπερατωμένο το έργο.

 

Μπορεί να είναι εικόνα εξωτερικοί χώροι

Μπορεί να είναι εικόνα εσωτερικός χώρος

Share this post