Πολιτιστική αντεπίθεση της Ουκρανίας κατά της Ρωσίας

Πολιτιστική αντεπίθεση της Ουκρανίας κατά της Ρωσίας

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι υπέγραψε τον περασμένο μήνα δύο νόμους, που απαγορεύουν τη χρήση ρωσικών τοπωνυμίων και απαιτούν από τους Ουκρανούς πολίτες να γνωρίζουν την ουκρανική γλώσσα.

Η εφημερίδα Washington Post, σε εκτενές ρεπορτάζ , γράφει η “προσπάθεια «αποικοποίησης» της Ουκρανίας έχει τις ρίζες της σε ένα προηγούμενο κίνημα «αποκοινοτικοποίησης» της χώρας. Κατά τη διάρκεια της  δημοκρατικής επανάστασης του Μαϊντάν του 2013 έως το 2014, οι Ουκρανοί διαδηλωτές καθαίρεσαν  σοβιετικά σύμβολα, συμπεριλαμβανομένων των αγαλμάτων του Βλαντιμίρ Λένιν, επειδή απέρριπταν τον αυταρχισμό και τον κομμουνισμό και απαιτούσαν στενότερους δεσμούς με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ουκρανία απαγόρευσε τα σοβιετικά σύμβολα το 2015, αφού η Ρωσία προσάρτησε παράνομα την Κριμαία και υποστήριξε τους αυτονομιστές στα ανατολικά της χώρας. Για πολλούς αυτό δεν είναι πλέον αρκετό”.

Η Washington Post σημειώνει ότι ” ἀλλοι Ουκρανοί, ωστόσο, αντιτίθενται στη μαζική καταστροφή που οδηγείται από αυτοδιορισμένους φύλακες της εθνικής ταυτότητας. Θα ήθελαν να δουν κάποια διαδικασία διαβούλευσης, που να οδηγεί σε αποφάσεις σχετικά με το τι πρέπει να αφαιρεθεί”.

Ukraine’s cultural counteroffensive to erase Russian and Soviet history – Washington Post

 

Share this post