ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ

Του Ανδρέα Παπαχαραλάμπους*

Ο διασημότερος μαθηματικός της αρχαιότητας Αρχιμήδης, όταν ανακάλυψε τον νόμο της υδροστατικής, στη προσπάθειά του να επινοήσει μέθοδο προσδιορισμού του βάρους του χρυσού στεφανιού του Ιέρωνα, θριαμβευτικά επιφώνησε «Εύρηκα, Εύρηκα».

Τη φράση αυτή τη λέμε για να εκφράσουμε τη μεγάλη χαρά κατά την επινόηση μιας αξιόλογης ιδέας, ή κατά την ανεύρεση χαμένου αντικειμένου. Πολύ πρόσφατα ο κατά τα άλλα συμπαθέστατος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, περιχαρής μας ανακοίνωνε την απόφασή του για να προτείνει τον Κώστα Καδή στην θέση του Επιτρόπου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αμέσως άρχισαν τα όργανα να διαλαλούν το ευχάριστο γεγονός. Η αγαπητή Στέλλα Κυριακίδου συνεχάρη τον Κώστα Καδή και ο Κώστας Καδής ευχαριστούσε τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας για την μεγάλη τιμή.

Οι ψηφοφόροι επένδυσαν αρκετά στον νύν Πρόεδρο, με βάση τις προεκλογικές του εξαγγελίες, τις νέες ιδέες, το νεαρό της ηλικίας του και με δεδομένο ότι δεν ήταν διεφθαρμένος πολιτικός. Και ο τελευταίος ψηφοφόρος πίστευε πως δεν θα είναι και πάλι θύμα της πολιτικής ανακύκλωσης και του στερεότυπου δούναι και λαβείν.

Δυστυχώς ο Πρόεδρος δεν κατάφερε να κατοχυρώσει το μέτριο, επιπρόσθετα ανήγαγε την ανακύκλωση σε επιστήμη, το δε ρουσφέτι πήρε το χαρακτήρα του μεταπτυχιακού. Θέλω να προλάβω και τον τελευταίο αναγνώστη και να αναφέρω πως, δεν έχω τίποτε εναντίον του Κώστα Καδή και δεν υπάρχει και λόγος να έχω. Μου ήταν αδιανόητο να μην το σχολιάσω. Παντού και πάντοτε υπάρχουν και θα υπάρχουν κανόνες πολιτικής ηθικής. Οι προεκλογικές εξαγγελίες δεν γίνονται μόνο και μόνο για να αποσπάσουμε την ιερή ψήφο των ψηφοφόρων.

Αυτοί που ασχολούνται με την πολιτική στη μεγάλη τους πλειοψηφία είναι κομματικά ή πολιτικά στεγασμένοι. Για τον απλό κόσμο ο τζόκερ πολιτικός δημιουργεί αντιπάθεια στους ψηφοφόρους και σε κείνον που τον προτείνει.

Η φιλοσοφία της κυβέρνησης Παπαδόπουλου δεν ήταν η ίδια με αυτήν του Χριστόφια, ούτε με αυτή του Νίκου Χρυσάνθου Αναστασιάδη, πόσον μάλλον με αυτή του Χριστοδουλίδη. Και το λέω αυτό γιατί ο Χριστοδουλίδης παρουσιάστηκε στους ψηφοφόρους ως Μεσσίας, καινοτόμος και οραματιστής

Με βάση τις προεκλογικές του εξαγγελίες κανένας δεν ανέμενε να ανακυκλώσει τον Κώστα Καδή. Ούτε το Μαντείο των Δελφών δεν είναι σε θέση να κατατάξει κομματικά και πολιτικά τον Κώστα Καδή.

Ο Κώστας Καδής σπούδασε στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Βιολογία και παρουσιάζεται επαγγελματίας Ακαδημαϊκός. Με βάση τα ακαδημαϊκά του προσόντα δεν σπούδασε πολιτική μπορεί όμως κάποιος να πεί, ότι, την έμαθε στην πράξη.

Στις 16 Ιουλίου 2007 σε ηλικία σαράντα ετών διορίστηκε Υπουργός Υγείας στην κυβέρνηση Τάσσου Παπαδόπουλου, θέση την οποία κατείχε μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2008. Τότε ελέχθη ότι ανήκε στην πολιτική κίνηση του Δημήτρη Συλλούρη, ο οποίος Συλλούρης βοήθησε στην εκλογή του Τάσσου ως Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Την περίοδο 2008-2014 διετέλεσε Πρόεδρος της Τεχνικής Επιτροπής για το Περιβάλλον, η οποία ασχολείτο με τα περιβαλλοντικά θέματα σχετικά με την επίλυση του κυπριακού. Στην θέση αυτή τον διόρισε ο Δημήτρης Χριστόφιας του οποίου την υποψηφιότητα ως Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, την δεύτερη Κυριακή των εκλογών στήριξε το ΔΗΚΟ αντί του Γιαννάκη Κασουλίδη.

Στις 14 Μαρτίου 2014 διορίστηκε Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού στην κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη, θέση την οποία παρέμεινε μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2018. Γύρω από τον Κώστα Καδή το πολιτικό σκηνικό διαμορφώθηκε σε συγκοινωνούντα δοχεία με επιστημονική και βιολογική ακρίβεια.

Την 1η Μαρτίου 2018 διορίστηκε Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, στην κυβέρνηση Νίκου Χρυσάνθου Αναστασιάδη. Παρέμεινε στο Υπουργείο Γεωργίας μέχρι την 28η Φεβρουαρίου 2023. Η πενταετία αυτή ήταν η μαύρη πενταετία για το κυπριακό λαό και η χρυσή πενταετία για τον Νίκο Χρυσάνθου Αναστασιάδη. Αυτή η πενταετία δόθηκε δώρο στον Αναστασιάδη το 2017 στο Κράν Μοντανά.

Η πενταετία 2018-2023 ήταν η χρυσοφόρος περίοδος για τον τέως και ο καταποντισμός του κυπριακού. Εκείνο που είναι άξιο λόγου ήταν η όλη στάση του Κώστα Καδή στην περίοδο της προεκλογικής περιόδου με υποψήφιους τον Αβέρωφ Νεοφύτου και τον Νίκο Χριστοδουλίδη. Κράτησε «ουδέτερη στάση» πλην όμως ήταν ένας από τους εκατό που πρότεινε τον διαλεχτό του Νοννού. Ο Κώστας Καδής συνέχισε να επενδύει πολιτικά κατά βιολογικό τρόπο.

Φύγαμε από τα συγκοινωνούντα δοχεία και φθάσαμε στην ανακύκλωση. Ο νυν Πρόεδρός μας έφθασε στο πλήρη ορισμό της ανακύκλωσης με την θριαμβευτική επιφώνηση «Εύρηκα, Εύρηκα Ευρωπαϊκόν Επίτροπο».

Πρόεδρε μου όντως επινόησες τη μέθοδο προσδιορισμού του βάρους του επιτροπικού στεφανιού του Καδή, πλήν όμως σου λέω ότι σύντομα θα αναφωνήσουμε τη φράση «Ουαί τοις ηττημένοις». Αλίμονο στους νικημένους. 

*Τα ενυπόγραφα κείμενα απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων τους

Share this post