Πόλη – φάντασμα η Βηθλεέμ, όπου γεννήθηκε ο Χριστός

Πόλη – φάντασμα η Βηθλεέμ, όπου γεννήθηκε ο Χριστός

Πάνω σε συντρίμμια έχουν τοποθετήσει φάτνες για τα φετινά Χριστούγεννα οι Χριστιανοί Παλαιστίνιοι στη Βηθλεέμ, τη γενέτειρα του Χριστού, συμβολίζοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο την καταστροφή που έχει υποστεί η πόλη της Γάζας από τις ισραηλινές επιδρομές. 

Τον περασμένο μήνα, οι πατριάρχες και οι επικεφαλής διαφόρων εκκλησιών στην Ιερουσαλήμ σε μια δήλωσή τους προέτρεψαν τις εκκλησίες τους να εγκαταλείψουν τις «άσκοπες εορταστικές εκδηλώσει». Αντίθετα, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, οι ιερείς και οι πιστοί θα πρέπει «να επικεντρωθούν περισσότερο στο πνευματικό νόημα των Χριστουγέννων».

Σύμφωνα με τους ίδιους, περίπου 35.000 χριστιανοί βρίσκονται στην περιοχή της Βηθλεέμ. Ο συμβολισμός των Χριστουγέννων αποτελεί συστατικό στοιχείο της πόλης. Αυτό με τον πόλεμο άλλαξε.

Την ίδια ώρα, η συρρικνούμενη κοινότητα των Παλαιστινίων Χριστιανών στη Γάζα έχει πληγεί σκληρά από την έναρξη του πολέμου. Τουλάχιστον 16 σκοτώθηκαν σε αεροπορική επιδρομή που προκάλεσε ζημιές στην εκκλησία του Αγίου Πορφυρίου, της παλαιότερης πόλης της Γάζας. Ο Πάπας Φραγκίσκος χαρακτήρισε τις ενέργειες του Ισραήλ στη Γάζα «τρομοκρατία», αφού μια χριστιανή μητέρα και κόρη σκοτώθηκαν από πυροβολισμούς καθώς βρίσκονταν σε συγκρότημα εκκλησίας.

Όπως μεταδίδει το μέσο Economist «οι μισοί από τους χριστιανούς της Γάζας έχουν τραπεί σε φυγή από την έναρξη του πολέμου».

Οι άλλοτε κατανυκτικοί εορτασμοί έχουν δώσει τη θέση τους στη σιωπή. Φέτος δεν θα πραγματοποιηθούν ούτε συμπόσια, ούτε παραδοσιακές παρελάσεις Προσκόπων, ούτε θα έρθουν προσκυνητές από όλο τον κόσμο.

Μια Ευαγγελική Λουθηρανική Εκκλησία έστησε τη φάτνη της με τρόπο που συμβολίζει την κατάσταση στην Παλαιστίνη(AP Photo/Leo Correa) Ο Ιησούς – τυλιγμένος σε ένα keffiyeh, το ασπρόμαυρο καρό μαντίλι που έχει γίνει σύμβολο της παλαιστινιακής ταυτότητας – βρίσκεται ανάμεσα στα ερείπια από σπασμένα τούβλα, πέτρες και κεραμίδια που αντιπροσωπεύουν την καταστροφή της Γάζας.

Πηγή: cnn.gr

Share this post