Πόλεμος στην Ουκρανία: «Η μεγάλη ανταλλαγή αιχμαλώτων του Πάσχα»

Πόλεμος στην Ουκρανία: «Η μεγάλη ανταλλαγή αιχμαλώτων του Πάσχα»

Ρωσικοί βομβαρδισμοί την Κυριακή του Πάσχα στην Ουκρανία

Εκατόν τριάντα Ουκρανοί αιχμάλωτοι πολέμου απελευθερώθηκαν και επέστρεψαν στην πατρίδα σε μια «μεγάλη πασχαλινή ανταλλαγή», δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ουκρανικής προεδρίας.

Οι ουκρανικές και οι ρωσικές δυνάμεις ανταλλάσσουν τακτικά αιχμαλώτους από τότε που ξεκίνησε η επίθεση της Μόσχας, η οποία τώρα βρίσκεται στον 14ο μήνα της.

«Φέρνουμε πίσω 130 ανθρώπους μας. (Η ανταλλαγή) πραγματοποιείται σε πολλές φάσεις τις τελευταίες λίγες ημέρες», ανέφερε ο Αντρίι Γέρμακ, προσωπάρχης του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε ανάρτησή του στο Telegram. Δεν ήταν σαφές πόσοι ήταν οι Ρώσοι που επέστρεψαν στη δική τους πατρίδα. Ο Γέρμακ δήλωσε ότι σε αυτούς που επαναπατρίστηκαν περιλαμβάνονται στρατιώτες, συνοριοφύλακες, μέλη της εθνοφρουράς, ναύτες και εργαζόμενοι στην υπηρεσία της συνοριοφυλακής.

Επρόκειτο για τη δεύτερη μεγάλη ανταλλαγή αιχμαλώτων την περασμένη εβδομάδα. Τη Δευτέρα, η Ρωσία και η Ουκρανία ανακοίνωσαν ότι πραγματοποίησαν μεγάλη ανταλλαγή αιχμαλώτων με 106 Ρώσους και 100 Ουκρανούς να απελευθερώνονται. Η Ουκρανία ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι έφερε πίσω 82 νεκρούς στρατιώτες από υπό ρωσικό έλεγχο εδάφη.

Η ρωσική οργάνωση μισθοφόρων Wagner έστειλε τουλάχιστον 100 Ουκρανούς αιχμαλώτους πολέμου πίσω στις ουκρανικές δυνάμεις με αφορμή το Ορθόδοξο Πάσχα, σύμφωνα με βίντεο που αναρτήθηκε σήμερα από τον ιδρυτή της οργάνωσης Γεβγκένι Πριγκόζιν.

«Ετοιμάστε τους όλους, δώστε τους τροφή και νερό, ελέγξτε τους τραυματίες», φαίνεται να δηλώνει ο Πριγκόζιν στο βίντεο που αναρτήθηκε στο Telegram από την υπηρεσία Τύπου του. Στη συνέχεια φαίνεται μια ομάδα Ουκρανών αιχμαλώτων να ενημερώνονται ότι θα επιστρέψουν στις ουκρανικές δυνάμεις με αφορμή το Πάσχα. «Ελπίζω ότι δεν θα ξαναπέσετε στα χέρια μας», λέει ένοπλος μισθοφόρος της Wagner στους άνδρες, πριν αυτοί επιβιβαστούν σε φορτηγό.

Πάνω από 100 άνδρες, με ορισμένους να κουτσαίνουν και άλλους να μεταφέρονται σε φορεία από τους συντρόφους τους, φαίνεται να περπατούν ο ένας πίσω από τον άλλο σε έναν λασπωμένο δρόμο, ενώ ένας άνδρας κρατώντας μια λευκή σημαία στέκεται πάνω σε ένα τεθωρακισμένο.

Παρά το ορθόδοξο Πάσχα, οι συγκρούσεις συνεχίστηκαν στην Ουκρανία, με δύο εφήβους να χάνουν τη ζωή τους σε ρωσικούς βομβαρδισμούς στην περιοχή Μικολάιφ στο νότιο τμήμα της χώρας κατά τη διάρκεια της νύχτας, δήλωσε σήμερα ο στρατιωτικός διοικητής Βιτάλι Κιμ.

Στην περιοχή της Ζαπορίζια, ο επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης Γιούρι Μαλάσκο επίσης ανέφερε «μαζική επίθεση» από τη ρωσική πλευρά. Μια εκκλησία υπέστη ζημιές και ματαιώθηκε η λειτουργία. «Τίποτα δεν είναι ιερό, ακόμα και τη νύχτα της Ανάστασης του Χριστού», έγραψε ο Μαλάσκο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Share this post