Πόλεμος στην Ουκρανία: 248 πολιτιστικά μνημεία έχουν υποστεί ζημιές

Πόλεμος στην Ουκρανία: 248 πολιτιστικά μνημεία έχουν υποστεί ζημιές

Ο πόλεμος στην Ουκρανία προκάλεσε καταστροφές ύψους 2,4 δισεκατομμυρίων ευρώ στην πολιτιστική κληρονομιά και στον πολιτιστικό τομέα της χώρας και έχει ως αποτέλεσμα να χαθούν 13,9 δισεκατομμύρια ευρώ σε έσοδα στους τομείς της ψυχαγωγίας, των τεχνών και του τουρισμού, σύμφωνα με εκτιμήσεις της UNESCO που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Η ρωσική εισβολή οδήγησε, επίσης, σε κατάρρευση τομείς της ουκρανικής οικονομίας που συνδέονται με τον πολιτισμό, συμπεριλαμβανομένου του τουρισμού, των τεχνών, των αθλημάτων, της ψυχαγωγίας, της πολιτιστικής βιομηχανίας.

Θα στηρίξουμε τις ουκρανικές Αρχές στην εκπόνηση ενός εθνικού σχεδίου ανοικοδόμησης του πολιτιστικού τομέα, ανακοίνωσε η Azoulay, που εκτιμά τις συνολικές ανάγκες χρηματοδότησης για την ανασυγκρότηση και την επανεκκίνηση του τομέα αυτού στα 6,4 δισεκατομμύρια ευρώ.

Επτά πολιτιστικά μνημεία και ένα μνημείο φυσικής κληρονομιάς στην Ουκρανία ανήκουν στον κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, μεταξύ των οποίων το ιστορικό κέντρο της Οδησσού, το οποίο εντάχθηκε στη σχετική λίστα φέτος.

Δεκαέξι άλλες τοποθεσίες, μεταξύ των οποίων η πόλη Τσερνίχιβ, που υπέστη καταστροφές κατά τους πρώτους μήνες του πολέμου, εμφανίζονται στην ενδεικτική λίστα της UNESCO.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP/ ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Share this post