Πόλεμος λάσπης

Πόλεμος λάσπης

Του Ανδρέα Παπαχαραλάμπους*

«Θέλω για ύστατη φορά να σας καταστήσω σαφές πως από τούδε η όποια άμεση ή έμμεση αναφορά σε «διεφθαρμένο Πρόεδρο» ή «τον πιο διεφθαρμένο Πρόεδρο» και/ή «την πιο διεφθαρμένη Κυβέρνηση» και/ή την όποιαν άλλη υποτιμητική αναφορά στο πρόσωπό μου θα έχει ως άμεση συνέπεια την άμεση λήψη δικαστικών μέτρων».

Τα πιο πάνω είναι πιστή αντιγραφή μέρους της επιστολής του Νίκου Χρυσάνθου Αναστασιάδη προς την εφημερίδα Πολίτης την οποίαν η εφημερίδα στις 25 Μαΐου δημοσίευσε αυτούσια και γιατί όχι.

Ο Άσπιλος και Αμόλυντος τέως Πρόεδρος αρχίζει την επιστολή του ως ακολούθως:

«Παρά τις κατ’ επανάληψη προειδοποιήσεις πως δεν θα ανεχτώ πλέον το πόλεμο λάσπης που δέχομαι από ένα Συκοφάντη και αρθρογράφους της εφημερίδας σας, που στηρίζονται στην κακόβουλη μυθοπλασία του «συγγραφέα», δυστυχώς συνεχίζετε να προβάλλετε ως αλήθεια τους κακόβουλους και συκοφαντικούς ισχυρισμούς του εν λόγω κυρίου με υποτιμητικές αναφορές στο πρόσωπο της διακυβέρνησής μου, όπως με τις φράσεις «διεφθαρμένος», ή «ο πιο διεφθαρμένος» ή «η πιο διεφθαρμένη κυβέρνηση» και/ή άλλους κακοήθεις ή ψευδείς ισχυρισμούς».

Πραγματικά θέλω να ξέρω, όταν ο ίδιος αποκαλούσε τον εαυτό του «Άσπιλον και Αμόλυντο», παραπονέθηκε κανένας αρθρογράφος που φιλοξενείται από την εφημερίδα Πολίτης; Και αν δεν παραπονέθηκε κανένας, επικρότησε έστω και ένας τους χαρακτηρισμούς «Άσπιλος και Αμόλυντος»;

Πιστεύω ότι άργησε ο τέως να εκδηλώσει το κακοφάνισμά του και μάλιστα σε μια περίοδο που επί σχεδόν καθημερινής βάσεως καταθέτουν μάρτυρες για την ισχυριζόμενη εμπλοκή του Τέως σε πράξεις διαφθοράς και διαπλοκής.

Ως προς τι ο φόβος; Ένας Άσπιλος και Αμόλυντος Πρόεδρος μιας δημοκρατίας της Κύπρου, δεν έχει απολύτως τίποτα να φοβηθεί; Αλλά γιατί να χολοσκούμε τόσοι άνθρωποι για τις λέξεις διεφθαρμένος ή ο πιο διεφθαρμένος ή η πιο διεφθαρμένη Κυβέρνηση ή για άλλους κακοήθεις ή ψευδείς- ισχυρισμούς;

Χωρίς κανένα ενδοιασμό, είμαι πρόθυμος να πληρώσω τα έξοδα για την πραγματοποίηση δημοσκόπησης στην βάση χιλίων οκτακόσιων ατόμων και να τους τεθούν τα ερωτήματα κατά πόσον ισχύουν αυτά που καταμαρτυρούνται στον τέως Πρόεδρο.

Προσωπικά, θέλω να τονίσω για πολλοστή φορά, πως δεν είμαι εναντίον ατόμου ή ατόμων. Είμαι, όπως και θα είμαι, εναντίον άνομων, ανήθικων και παράνομων πράξεων. Δεν είμαι εναντίον κανενός διεφθαρμένου, είμαι όμως εναντίον όλων των πράξεων που ανήκουν στην σφαίρα της διαφθοράς. Δεν είμαι εναντίον κάποιου που το 2013 ενώ βρισκόμασταν στην περίοδο του capital control μετέφερε είκοσι τρία εκατομμύρια Ευρώ εκτός Κύπρου. Ούτε είμαι εναντίον του αν έδωσε τρία εκατομμύρια στην Αρχιεπισκοπή Ελλάδος για αγορά διαμερισμάτων.

Σίγουρα όμως, είμαι εναντίον τέτοιων πράξεων και θα είμαι εφ’ όρου ζωής. Θα ήταν ορθό κάποιες λέξεις που ενόχλησαν τον Τέως ή που τις επικαλείται, να τους δώσω μίαν σύντομη ερμηνεία.

Διαφθορά είναι η κατάχρηση ανατεθειμένης εξουσίας με σκοπό το προσωπικό όφελος. Διεφθαρμένος μπορεί να είναι αιρετός, δημόσιος ή ιδιωτικός υπάλληλος στον οποίο έχει ανατεθεί εξουσία. Όλες οι μορφές κυβερνήσεων είναι ευαίσθητες στη διαφθορά και την πολιτική δωροδοκία.

Οι μορφές διαφθοράς περιλαμβάνουν τη δωροδοκία, τον εκβιασμό, τον νεποτισμό, την υπεξαίρεση χρημάτων, τη δωροληψία και την κατάχρηση, την εμπορία ναρκωτικών, το «ξέπλυμα» χρήματος και την παράνομη διακίνηση προϊόντων.

Όροι που ευνοούν τη διαφθορά είναι η έλλειψη της νομική ελευθερίας των πληροφοριών, η περιφρόνηση ή αμέλεια της άσκησης της ελευθερίας του λόγου και της ελευθερίας του τύπου.

Θα σταθώ για λίγο στην ελευθερία του λόγου και στην ελευθερία του τύπου και να εξηγήσω ότι κάτι τέτοιο ευνοεί την διαφθορά.

Για χρόνια αρθρογραφώ. Συνήθως το αντικείμενο μου είναι τα κακώς κείμενα σ’ αυτόν τον τόπο, τα αναδεικνύω και τα κακίζω, χωρίς να νοιάζομαι ποιον θα κακοφανήσω.

Τα άρθρα μου τα φιλοξενεί ο εγχώριος τύπος. Αίφνης με πληροφόρησαν από συγκεκριμένη εφημερίδα ότι δεν είναι διατεθειμένοι να μου δημοσιεύουν άλλο άρθρο, και τούτο γιατί όποτε το άρθρο μου κάνει αναφορά στο πρόσωπο του Τέως Προέδρου, επικοινωνεί με τον ιδιοκτήτη της εφημερίδας και διαμαρτύρεται.

Αποτέλεσμα τούτου ήταν να ενημερωθώ από τον ιδιοκτήτη της εφημερίδας ότι δεν θα δημοσιεύει πλέον άρθρα μου. Αλήθεια σας λέω, αυτή η εφημερίδα έκτοτε δεν φιλοξενεί άρθρα μου.

Δεν θέλω ν’ αφήσω τα οποιαδήποτε υπονοούμενα, ανεξάρτητα με την αλήθεια, η θέση μου είναι μία. Η πιο πάνω συμπεριφορά, είναι όρος που ευνοεί την διαφθορά. Διαφθορά επίσης, είναι η εύνοια των συγγενών (νεποτισμός) ή των προσωπικών φίλων, εις βάρος των υπολοίπων.

Ο ίδιος ο Τέως Πρόεδρος όταν σε πολλά πράγματα διαφωνούσαμε σχετικά με τη λειτουργία της Επιτροπής κατά της Διαφθοράς και της Προστασίας του Αθλητισμού στην οποία Επιτροπή με διόρισε Πρόεδρο μου ανέφερε ότι με διόρισε γιατί ήμουν φίλος του. Αν ήμουν ανίκανος, όπως ο ίδιος ανέφερε όταν δεν ανέχτηκα παρεμβάσεις του , είναι μέρος του νεποτισμού. Μιλά ο Τέως Πρόεδρος για κακοήθειες. Κακοήθης είναι αρχαία ελληνική λέξη κακό+ήθης (ήθος). Πρόκειται για άνθρωπο που έχει κακή και ανήθικη σκέψη και συμπεριφορά.

Κακόβουλος είναι αρχαία ελληνική λέξη, αναλύεται σε κακή+βουλή, στο τέλος κακόβουλος. Είναι αυτός που ελπίζει και προσπαθεί να προκαλέσει κακό στους συνανθρώπους του.

Έρχομαι τώρα σε μια άλλη λέξη που χρησιμοποιεί ο Τέως Πρόεδρος, τη μυθοπλασία. Η λέξη προέρχεται από το μύθος και πλάθω και σημαίνει επινόηση και δημιουργία μύθων, κατ’ επέκταση η δημιουργία ψευδών ειδήσεων ή πληροφοριών. Ίσως και η ψευδορκία ή ψευδομαρτυρία να είναι κάτι ανάλογο.

Απαντώ στην προς εφημερίδα Πολίτης επιστολή Νίκου Χρυσάνθου το ανάγνωσμα.

Τελειώνω με την επίκληση του Τέως ότι είναι Άσπιλος και Αμόλυντος.

«Υπέρ σ’εαυτού μη φράσης εγκώμια». Να μην επαινείς τον εαυτό σου.

*Τα ενυπόγραφα κείμενα απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων τους

Share this post