“Πόλεμος” για τα F-16 στην ενημέρωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ (video)

“Πόλεμος” για τα F-16 στην ενημέρωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ (video)

Ο  Ned PRICE (Νέντ Πράις)  έδωσε ξανά απόλυτη κάλυψη στους Κούρδους, αλλά για την Ελλάδα είπε να τα βρει με την …Τουρκία!!!

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νέντ Πράις υπέπεσε σε ατόπημα  στην τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων, όταν παρέμεινε οχυρωμένος στο γνωστό αφήγημα του: ότι δηλαδή η Τουρκία, που παραβιάζει όλους τους συμμαχικούς κανόνες, είναι δήθεν ένας σημαντικός σύμμαχος στο ΝΑΤΟ, κάτι το οποίο δεν ισχύει.

Υπεμθυμίζεται ότι, πριν από μερικές μέρες, ο πρόεδρο της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων, Ρόμπερτ Μενέντεζ,δήλωσε:

“Σε αντίθεση με ορισμένους ισχυρισμούς, το NDAA (σ.σ.: ο προϋπολογισμός του Πενταγώνου) δεν είναι νίκη για την Τουρκία. Αυτό είναι μόνο ένα από τα πολλά εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας στη Γερουσία για να αντιμετωπίσουμε τις πωλήσεις όπλων.Ως Πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, ΔΕΝ θα εγκρίνω τα F-16 για την Τουρκία έως ότου ο Ερντογάν σταματήσει τις επιθετικές ενέργειες του σε όλη την περιοχή”.

Ο διάλογος με τον εκπρόσωπο στην ενημέρωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ακολουθεί:

Τούρκος δημοσιογράφος: Έχω μια ερώτηση αναφορικά με τον Αμυντικό Προϋπολογισμό (NDAA). Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ (State Department) είχε πει τον Απρίλιο ότι επιθυμεί την πώληση των F-16 στην Τουρκία γιατί είναι σύμφωνη με τα συμφέροντα των ΗΠΑ και μόλις χθες μάθαμε ότι οι περιορισμοί που είχαν προταθεί από κάποιον βουλευτή, αποσύρθηκαν από τον NDAA του 2023. Καλωσορίζετε τα νέα και ποια η εκτίμησή σας για την τρέχουσα κατάσταση αναφορικά με την πώληση των μαχητικών.

Ned PRICE  : Φυσικά η Τουρκία είναι ένας σημαντικός σύμμαχος στο ΝΑΤΟ, είναι ένας σημαντικός σύμμαχος για την ασφάλεια. Θέλουμε να εξασφαλίσουμε ότι οι αμυντικές μας δυνατότητες, είναι ενσωματωμένες (our defense capabilities are integrated) και ότι η Τουρκία έχει ότι χρειάζεται να αντιμετωπίσει την τρομερή (formidable) απειλή που δέχεται. Κανένας σύμμαχος στο ΝΑΤΟ δεν έχει αντιμετωπίσει τόσες πολλές τρομοκρατικές επιθέσεις στο έδαφός της από τους Τούρκους συμμάχους μας.

Οπότε η συνεργασία μας στον τομέα της ασφάλειας είναι μεγίστης σημασίας για εμάς. Αυτό ήταν ένα θέμα που συζήτησαν οι δύο Πρόεδροι (σ.σ.: Μπάιντεν και Ερντογάν) όταν συναντήθηκαν το καλοκαίρι στην Σύνοδο του ΝΑΤΟ στην Μαδρίτη. Έχει επίσης συζητηθεί και σε χαμηλότερο επίπεδο. Είναι μια συζήτηση που είχαμε με το Κογκρέσο και φυσικά έχουμε έναν συνεχιζόμενο διάλογο με το Κογκρέσο για αυτό το θέμα αλλά δεν έχω κάτι νεότερο (update) να πω δημοσίως.

ΣΤΟ  ΒΙΝΤΕΟ ΟΛΟΣ Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ


ΕΡΩΤΗΣΗ Ιγνατίου: Ο Γερουσιαστής Μενέντεζ, όπως ίσως γνωρίζετε, έκανε μια δήλωση πριν από λίγο η οποία λέει τα εξής: «Σε αντίθεση με ορισμένους ισχυρισμούς, το NDAA δεν συνιστά νίκη για την Τουρκία. Είναι απλώς ένα από τα πολλά εργαλεία που έχουμε στη διάθεση μας στη Γερουσία για να αντιμετωπίσουμε τις πωλήσεις όπλων. Θα το ξαναπώ. Ως Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, δεν θα εγκρίνω τα F-16 για την Τουρκία έως ότου ο Erdogan σταματήσει τις επιθετικές του ενέργειες (halts his abuses) στην περιοχή». Ποιο το σχόλιο σας επί της δήλωσης του Γερουσιαστή;

Ned PRICE: Μήπως να αφήσω τους δυο σας να τα βρείτε; (σ.σ. το σχόλιο του Ned Price έγινε περιπαιχτικά καθώς η πρώτη ερώτηση έγινε από Τούρκο δημοσιογράφο και η επόμενη από Έλληνα).

Παρέμβαση Ιγνατίου: Είναι πολύ σημαντικό να μάθουμε την γνώμη σας για αυτό.

Ned PRICE: Φυσικά. Και νομίζω ότι είπα την γνώμη μου στην ερώτηση του συναδέλφου σου. Η Τουρκία φυσικά είναι ένας σημαντικός σύμμαχος στο ΝΑΤΟ. Η Τουρκία φυσικά αντιμετωπίζει μια τρομερή απειλή – μια σοβαρή απειλή από οποιοδήποτε άλλο σύμμαχο στο ΝΑΤΟ με την έννοια ότι η Τουρκία έχει υποστεί τις περισσότερες τρομοκρατικές απειλές στο έδαφός της από οποιοδήποτε άλλο σύμμαχο στο ΝΑΤΟ. Φυσικά θέλουμε να εξασφαλίσουμε ότι η Τουρκία έχει τις αμυντικές δυνατότητες – ότι χρειάζεται ώστε να συνεχίσει να υπηρετεί τον ρόλο της ως ένας σημαντικός σύμμαχος στο ΝΑΤΟ. Αυτές είναι οι συζητήσεις που έχουμε με τους Τούρκους συμμάχους μας αλλά αυτές είναι επίσης και οι συζητήσεις που έχουμε με το Κογκρέσο και θα το αφήσω εδώ.

ΕΡΩΤΗΣΗ Ιγνατίου: Θα επιτρέψετε στους Τούρκους να χρησιμοποιήσουν τα F-16 εναντίων των συμμάχων σας στη Συρία, εναντίον των Κούρδων και κατά της συμμάχου σας στο ΝΑΤΟ, της Ελλάδας;

Ned PRICE: Όσον αφορά την Τουρκία και μια πιθανή κλιμάκωση κατά μήκος των συνόρων και πιθανόν πέρα από τα σύνορα μέσα στη Συρία, μιλήσαμε για αυτό χθες μιλήσαμε για αυτό τις περασμένες εβδομάδες. Η θέση μας σε αυτό δεν έχει αλλάξει. Συνεχίζουμε να ξεκαθαρίζουμε δημόσια και ιδιωτικά ότι αντιτιθέμεθα σθεναρά σε μια στρατιωτική δράση, συμπεριλαμβανομένης μιας πιθανής χερσαίας εισβολής η οποία θα αποσταθεροποιούσε περαιτέρω τις ζωές των κοινοτήτων στην Συρία και θα έθετε σε κίνδυνο, σοβαρά, την πρόοδο που επιτεύχθηκε με κόπο εκ μέρους του παγκόσμιου συνασπισμού κατά του ISIS τα τελευταία χρόνια.

Πιστεύουμε ότι όλα τα μέρη πρέπει να αποκλιμακώσουν (σ.σ. την κατάσταση) άμεσα. Δεν θέλουμε να δούμε κλιμάκωση κατά μήκος των συνόρων ή μέσα στη Συρία ή μέσα στην Βορειοανατολική Συρία. Όχι μόνο θα θέσει σε κίνδυνο την πρόοδο που επιτεύχθηκε με κόπο από τον συνασπισμό κατά του ISIS αλλά θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο και το δικό μας προσωπικό – αμερικανικό προσωπικό (US personnel).

  ΕΡΩΤΗΣΗ Ιγνατίου: Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, ο κ. Τσαβούσογλου (Cavusoglu) είπε χθες ότι (οι Τούρκοι) θα επιτεθούν στην Ελλάδα. Θα το επιτρέψετε αυτό;

Ned PRICE: Φυσικά προτρέπουμε για τις όποιες διαφωνίες ανάμεσα στους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ να επιλύονται διπλωματικά μεταξύ τους. Η Ελλάδα είναι ένας σημαντικός σύμμαχος, η Τουρκία είναι ένας σημαντικός σύμμαχος. Συνεχίζουμε να δουλεύουμε με όλα τα μέρη για την αποκλιμάκωση των εντάσεων στην περιοχή όσον αφορά την Τουρκία, όσον αφορά την Συρία και όσον αφορά άλλες εντάσεις στην περιοχή.

ΕΡΩΤΗΣΗ Ιγνατίου: Μια τελευταία ερώτηση, παρακαλώ.

NED PRICE: Εντάξει.

ΕΡΩΤΗΣΗ Ιγνατίου: Παρακαλώ. Η Τουρκία βρίσκεται υπό κυρώσεις CAATSA, σωστά;

NED PRICE: Αυτό είναι σωστό.

ΕΡΩΤΗΣΗ Ιγνατίου: Επειδή αγόρασαν το σύστημα (S-400) από τη Ρωσία.

NED PRICE: Αυτό είναι σωστό.

ΕΡΩΤΗΣΗ Ιγνατίου: Μπορείτε να μας πείτε πώς η πώληση των F-16 είναι συμβατή με την επιβολή των κυρώσεων (CAATSA εναντίον της Τουρκίας); Πώς μπορείς – πώς θα τους δώσεις – πως θα τους δώσετε τα F-16; Θα άρετε τις κυρώσεις;

NED PRICE: Λοιπόν, και πάλι, δεν είμαι σε θέση να προχωρήσω πέρα από αυτό που είπα σε εσάς και τον συνάδελφό σας μόλις πριν από λίγα λεπτά. Η επιθυμία της Τουρκίας για τα F-16 είναι κάτι που έχουμε συζητήσει, συμπεριλαμβανομένων των υψηλότερων επιπέδων, με τους Τούρκους συμμάχους μας, αλλά είναι επίσης κάτι που συζητάμε με το Κογκρέσο. Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι οι όποιες αποφάσεις, οποιεσδήποτε κινήσεις γίνονται, συνάδουν με τα συμφέροντα εθνικής ασφάλειας και συνάδουν με τους κοινούς στόχους ασφαλείας που έχουμε επίσης με τους Τούρκους συμμάχους μας. Δεν είμαστε λοιπόν σε θέση να προχωρήσουμε πέρα από αυτό που είπαμε, αλλά συνεχίζουμε να το συζητάμε.

ΕΡΩΤΗΣΗ Ιγνατίου: Ναι, αλλά οι κυρώσεις -πρόκειται να άρετε τις κυρώσεις; Αυτό είναι το ερώτημα.

NED PRICE: Κάνετε μια υποθετική ερώτηση και απλά δεν πρόκειται να το σχολιάσω.

ΕΡΩΤΗΣΗ Ιγνατίου: Εντάξει.

NED PRICE: Ευχαριστώ.

ΕΡΩΤΗΣΗ Ιγνατίου: Ευχαριστώ.

Πηγή:Hellas Journal

Share this post