Πόλεμος δηλώσεων κυβέρνησης Ν. Παπαδόπουλου για τα “χρυσά” διαβατήρια

Πόλεμος δηλώσεων κυβέρνησης Ν. Παπαδόπουλου για τα “χρυσά” διαβατήρια

Αλληλοκατηγορούνται κυβέρνηση και πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος για το θέμα των “χρυσών” διαβατηρίων. Την αρχή έκανε  ο Υπουργός Οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης, ο οποίος  καταλόγισε στον κ. Παπαδόπουλο «Αήθη και κακόπιστη» κριτική στο πρόσωπό του, με τον κ. Παπαδόπουλο να απαντά «Ο Υπουργός Οικονομικών, που ως Υπουργός Εσωτερικών προώθησε δεκάδες πολιτογραφήσεις, μπορεί σήμερα να ρίχνει όση λάσπη θέλει». Ακολούθησε γραπτή δήλωση του Κυβερνητικού Εκπρόσωπου ο οποίος ανέφεφε, «διερωτάται κανείς, μόνο όταν πρόκειται για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θεωρούν κάποιοι ότι ασκεί δικηγορία και έχει σχέσεις με δικηγορικό γραφείο, ενώ γνωρίζουν πολύ καλά ότι από την εκλογή του στο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας απέχει από οποιαδήποτε δραστηριότητα του πρώην δικηγορικού του γραφείου;». Στην αντιπαράθεση προσχώρησαν  ο ΔΗΣΥ και το ΔΗΚΟ.

ΥΠΟΙΚ: Το γραφείο Παπαδόπουλου με διψήφιο αριθμό διαβατηρίων

«Αήθη και κακόπιστη» κριτική στο πρόσωπό του, αλλά και «λασπολογίες», καταλογίζει στον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλο, ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, διερωτώμενος κατά πόσον ο ίδιος ο κ. Παπαδόπουλος γνώριζε ότι το δικηγορικό του γραφείο προώθησε διψήφιο αριθμό πολιτογραφήσεων, που αφορούσαν και πολιτογραφήσεις συζύγων και εξαρτώμενων τέκνων.

«Τις τελευταίες ημέρες ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ κ. Νικόλας Παπαδόπουλος επιδίδεται επανειλημμένα σε μια αήθη και κακόπιστη κριτική προς το πρόσωπό μου», αναφέρει ο κ. Πετρίδης σε απάντησή του προς τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ και προσθέτει: Με κατηγορεί ότι παράτυπα πολιτογραφήθηκαν σύζυγοι και οικονομικά εξαρτώμενα τέκνα επενδυτών ενόσω ήμουν Υπουργός Εσωτερικών και επιμένει για διαφθορά της εκτελεστικής εξουσίας επικαλούμενος ένα βίντεο στο οποίο πρωταγωνιστούν μέλη του νομοθετικού σώματος».

Όπως αναφέρει ο ΥΠΟΙΚ, ο κ. Παπαδόπουλος γνωρίζει πολύ καλά ότι η πολιτική για πολιτογραφήσεις συζύγων και οικονομικά εξαρτώμενων τέκνων αποτελούσε μέρος του Προγράμματος με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου από το 2011, η οποία ενσωματώθηκε και στις αναθεωρήσεις των μετέπειτα Προγραμμάτων αλλά και στους Κανονισμούς που η ίδια η Βουλή ψήφισε.

«Διερωτώμαι», σημειώνει, «αν ο κ. Παπαδόπουλος προσποιείται ότι δεν γνώριζε ότι ο διψήφιος αριθμός πολιτογραφήσεων που προώθησε το δικηγορικό του γραφείο αφορούσαν και πολιτογραφήσεις συζύγων και οικονομικά εξαρτώμενων τέκνων ή κατά πόσο έχει την εντύπωση ότι το γραφείο του προωθούσε κατά παράβαση της νομοθεσίας τέτοιες αιτήσεις».

Όσον αφορά το θέμα των επισπεύσεων για τις οποίες κατηγορείται, ο ΥΠΟΙΚ σημειώνει πως «ο κ. Παπαδόπουλος γνωρίζει ότι ο εκάστοτε Υπουργός έχει τη διακριτική ευχέρεια εκεί όπου κρίνει αιτιολογημένο να δίνει επισπεύσεις για εξέταση αιτημάτων χωρίς καν να δίδονται γραπτές οδηγίες».

Εξηγεί πως «για σκοπούς διαφάνειας οι μεμονωμένες επισπεύσεις δίνονταν γραπτώς, αν κρινόταν αιτιολογημένο το αίτημα όπως π.χ για λόγους μεγέθους της επένδυσης ή για άλλους ανθρωπιστικούς λόγους».

Ο κ. Πετρίδης εξηγεί ακόμη πως η επίσπευση φυσικά και δεν αποτελούσε εξαίρεση από τους αναγκαίους ελέγχους και πάντοτε τηρούνταν οι απαραίτητες διαδικασίες που προνοούνταν από το Πρόγραμμα, προσθέτοντας ότι «το γεγονός δε ότι μόνο ένας πολύ μικρός αριθμός επισπεύσεων δόθηκαν για συγκεκριμένους λόγους, όπως φαίνεται και στην έκθεση του Γενικού Ελεγκτή, καταδεικνύει ότι αυτή η διακριτική ευχέρεια δεν έτυχε κατάχρησης».

«Σε μια περίοδο που η κοινωνία δικαίως δείχνει την απαξίωσή της προς τους θεσμούς και τα πολιτικά κόμματα, καλώ τον κ. Παπαδόπουλο αντί να επιδίδεται σε λασπολογίες και επικοινωνιακά τεχνάσματα, να συνειδητοποιήσει την κρίσιμη περίοδο την οποία διέρχεται η οικονομία συνεισφέροντας θετικά και όχι εκβιαστικά», καταλήγει ο ΥΠΟΙΚ.

Νικόλας: Δεν έχω καμία σχέση με οποιαδήποτε πολιτογράφηση

Είναι κατανοητή η σύγχυση και η αμηχανία του Υπουργού Οικονομικών, όμως δεν έχω σχέση με οποιοδήποτε δικηγορικό γραφείο, δεν ασκώ την δικηγορία και δεν έχω καμία σχέση με οποιαδήποτε πολιτογράφηση, απαντά ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος στον Υπουργό Οικονομικών Κωνσταντίνο Πετρίδη.

“Είναι κατανοητή η σύγχυση και η αμηχανία του Υπουργού Οικονομικών, όμως δεν έχω σχέση με οποιοδήποτε δικηγορικό γραφείο, δεν ασκώ την δικηγορία και δεν έχω καμία σχέση με οποιαδήποτε πολιτογράφηση

Δεν είμαι εγώ που έχω κάνει αναφορά στον ρόλο του Υπουργού αλλά ο κ. Συλλούρης, στο επίμαχο βίντεο του ‘Al Jazeera’, καθώς και ο Γενικός Ελεγκτής στο πόρισμα για τους 5 φακέλους που του επέτρεψαν να ελέγξει.

Σημειώνω τη σημερινή ομολογία του κ. Πετρίδη, ότι δηλαδή έδωσε οδηγίες για επίσπευση αιτήσεων, όμως οφείλω να του θέσω τα ακόλουθα ερωτήματα:

• Που βρήκε την αρμοδιότητα ο κ. Πετρίδης να επισπεύδει αιτήσεις που δεν πληρούσαν τα επενδυτικά κριτήρια με βάση τον νόμο;

Θυμίζω ότι με βάση τη «Χάρτα Δεοντολογίας» της ίδιας της κυβέρνησης ΔΗΣΥ, απαγορεύεται σε Υπουργούς να δείχνουν την όποια διάκριση αναμεταξύ πολιτών.

• Πως ακριβώς θεωρεί ο κ. Πετρίδης πως στην προκείμενη περίπτωση υπάρχει διαφάνεια, όταν αυτά που έκανε τα γνώριζε μόνο ο ίδιος και η γραμματέας του;

Ο Υπουργός Οικονομικών, που ως Υπουργός Εσωτερικών προώθησε δεκάδες πολιτογραφήσεις, μπορεί σήμερα να ρίχνει όση λάσπη θέλει.

Η πρόκληση όμως του Δημοκρατικού Κόμματος παραμένει:

Ας δώσουν στην Ελεγκτική Υπηρεσία όλους τους φακέλους των πολιτογραφήσεων και έτσι να φανεί ποιοι προωθούσαν τις πολιτογραφήσεις και με ποιο τρόπο.

Γιατί φοβούνται τόσο πολύ;”.

ΚΕ: Μόνο για τον Πρόεδρο κάποιοι θεωρούν ότι ασκεί δικηγορία;

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κυριάκος Κούσιος, επέκρινε τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλο ότι εξαπολύει συνεχώς επικρίσεις στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώ τώρα ο ίδιος λέει ότι δεν έχει σχέση με οποιοδήποτε δικηγορικό γραφείο.

Με αφορμή σημερινή δήλωση του Νικόλα Παπαδόπουλου ότι δεν έχει σχέση με οποιοδήποτε δικηγορικό γραφείο και δεν ασκεί δικηγορία, ο κ. Κούσιος σε γραπτή απάντησή σημειώνει ότι «διερωτάται κανείς, μόνο όταν πρόκειται για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θεωρούν κάποιοι ότι ασκεί δικηγορία και έχει σχέσεις με δικηγορικό γραφείο, ενώ γνωρίζουν πολύ καλά ότι από την εκλογή του στο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας απέχει από οποιαδήποτε δραστηριότητα του πρώην δικηγορικού του γραφείου;»

«Παρά ταύτα, για αυτό το ζήτημα, ο κ. Παπαδόπουλος εξαπολύει συνεχείς κατηγορίες εναντίον του Προέδρου της Δημοκρατίας», καταλήγει.

Το ΔΗΚΟ με ανάρτηση στο twitter αναφέρει ότι, «Είναι ο Νίκος Αναστασιάδης που έβγαζε διαβατήρια με αποφάσεις του Υπουργικού του Συμβουλίου», συνεχίζοντας τονίζει πως «Ο Νίκολας Παπαδόπουλος ούτε διαβατήρια έβγαζε, ούτε ταξίδευε στις Σεϋχέλλες με ιδιωτικό τζετ κάποιων που πήραν διαβατήριο».

O ΔΗΣΥ,  με ανακοίνωση του, ερωτά τον κ. Παπαδόπουλο  “Αν δεχτούμε τη διαβεβαίωση σας ότι ως Νικόλας Παπαδόπουλος δεν έχετε καμία σχέση με το δικηγορικό γραφείο «Τάσσος Παπαδόπουλος» τότε γιατί κατηγορείτε καθημερινά τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για το πρώην δικηγορικό του γραφείο;

Share this post