«Πόλεμο νεύρων» κάνει η Άγκυρα με το Oruc Reis και νέες NAVTEX

«Πόλεμο νεύρων» κάνει η Άγκυρα με το Oruc Reis και νέες NAVTEX

Το τουρκικό ερευνητικό πλοίο δεν προσέγγισε τα ξημερώματα το Καστελόριζο. Η Άγκυρα αξιώνει την αποστρατιωτικοποίηση των Ψαρών.

Με την νέα παράνομη NAVTEX , που εκδόθηκε χθες βράδυ για παράταση μέχρι τις 27 Οκτωβρίου της  παραμονής  του Oruc Reis στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, η Άγκυρα κλιμακώνει επικίνδυνα την ένταση και προκαλεί την Ελλάδα. Με τη νέα  Navtex η Τουρκία επεκτείνει έως 27 Οκτωβρίου την ήδη υπάρχουσα, που ολοκληρώνεται σήμερα ,  δεσμεύοντας περιοχές ανοιχτά από το Φαληράκι και τη Λίνδο στην Ρόδο και στην οριογραμμή της συμφωνίας για ΑΟΖ με την Αίγυπτο (28ος μεσημβρινός). Παράλληλα, με ακόμα μια Navtex αξιώνει την αποστρατιωτικοποίηση των Ψαρών. Την ίδια αξίωση έχει διατυπώσει για Λήμνο, Σαμοθράκη και Άη Στράτη.

Ωστόσο, το «πλωτό φράγμα» του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού απέτρεψε το  Oruc Reis, να κατευθυνθεί τα ξημερώματα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις,  ξανά προς το βόρειο τμήμα της παράνομα δεσμευμένης με NAVTEX περιοχής και να προσεγγίσει το Καστελόριζο. Το  Oruc Reis έστριψε αριστερά και άρχισε και πάλι να κινείται με πορεία νοτιοδυτική.

Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις παραμένουν σε πλήρη επιφυλακή, με τα πολεμικά  πλοία να βρίσκονται στην περιοχή.

Η ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού έχει δώσει εντολή στα πληρώματα των μονάδων επιφανείας να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικά  καθώς, οι Τούρκοι ενδέχεται να επιχειρήσουν κάποια προβοκατόρικη ενέργεια, με στόχο να «ανταποδώσουν»  το πλήγμα στην τουρκική ναυαρχίδα «Kemal Reis» από την φρεγάτα «Λήμνος».

Επίσης, τα αεροσκάφη της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας είναι σε ύψιστη ετοιμότητα στις μοίρες τους, ενώ οι σχηματισμοί του Στρατού Ξηράς έχουν θέσει σε πλήρη επιφυλακή τις μονάδες τους.

Στρατιωτικοί  αναλυτές στην Αθήνα εκτιμούν ότι  ένας από τους βασικούς στόχους του Ταγίπ Ερντογάν είναι να προκαλέσει τέτοια πίεση στην περιοχή, ώστε η Ελλάδα να κάνει  την πρώτη κίνηση στην κατεύθυνση ενός «θερμού επεισοδίου».

Μέσα σε αυτό το κλίμα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδος,  Νίκος Παναγιωτόπουλος,  θα βρεθεί σήμερα  με τον Τούρκο ομόλογό του, Χουλουσί Ακάρ, στην τηλεδιάσκεψη των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ.

Share this post