Ποιοι θέλουν να ενταφιαστεί το Παλαιστινιακό;

Ποιοι θέλουν να ενταφιαστεί το Παλαιστινιακό;

Με τις Συμφωνίες του Αβραάμ ορισμένες αραβικές χώρες δέχθηκαν έναντι ανταλλαγμάτων ομαλοποίηση των σχέσεών τους με το Ισραήλ. Αποδείχθηκε κοντόφθαλμη πολιτική.  Ισραήλ-Χαμάς: Ποιοι είναι τελικά οι νικητές;

Γιοχάνες Σάντεκ/dpa*

H προχθεσινή επίσκεψη του Άντονι Μπλίνκεν στο Ισραήλ και στα Παλαιστινιακά Εδάφη είχε ως στόχο τη σταθεροποίηση της συμφωνίας εκεχειρίας που συνήψαν με αιγυπτιακή διαμεσολάβηση οι δύο πλευρές και ισχύει από τα μεσάνυχτα της περασμένης Παρασκευής. Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας εξήγγειλε πρωτοβουλίες των ΗΠΑ για την ανοικοδόμηση της Γάζας επαναλαμβάνοντας το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα. Η κυβέρνηση Μπάιντεν άργησε να αντιδράσει στο νέο λουτρό αίματος, στάση που προκάλεσε αρνητικές αντιδράσεις.

Η νέα «Εγγύς Ανατολή» στα σχέδια

 

                                                                   Περισσεύει το χαμόγελο των ΥΠΕΞ του Μπαχρέιν και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στον Λευκό Οίκο. Τώρα τι;

Οι λεγόμενες Συμφωνίες του Αβραάμ, ένα ειρηνευτικό ντιλ αποτέλεσμα μυστικών διεργασιών ανάμεσα στις ΗΠΑ και μιας σειράς από αραβικά κράτη, χαιρετίστηκαν ως μια ελπιδοφόρα προσπάθεια στο δρόμο ομαλοποίησης των σχέσεων του Ισραήλ με τον αραβικό κόσμο. Πώς ξεκίνησαν; Μια πρωία του Σεπτεμβρίου του 2020, ο τότε πρόεδρος Τραμπ ανέβηκε στο μπαλκόνι του Λευκού Οίκου και εξήγγειλε τίποτα λιγότερο από το «ξεκίνημα μιας νέας Εγγύς Ανατολής». Εννοούσε τις Συμφωνίες του Αβραάμ ανάμεσα στο Ισραήλ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν για την ομαλοποίηση των σχέσεων τους. Ακολούθησαν αργότερα το Σουδάν και το Μαρόκο με ανάλογες συμφωνίες. Λίγοι μήνες αργότερα, και ιδιαίτερα μετά τις πολύνεκρες επιθέσεις Ισραηλινών στη Λωρίδα της Γάζας, τις συγκρούσεις στην Ιερουσαλήμ και στη Δυτική Όχθη, φαίνεται να εξανεμίζονται οι ελπίδες που καλλιεργήθηκαν από τις συμφωνίες. Η νέα κλιμακούμενη βία ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων στον αραβικό κόσμο, κυρίως στα σύνορα της Ιορδανίας, της Συρίας και του Λιβάνου, όπου ζουν γύρω στα 3,2 εκ. Παλαιστίνιοι πρόσφυγες.

Στα Εμιράτα, το Μπαχρέιν, το Μαρόκο και το Σουδάν, η νέα διένεξη προκάλεσε διλήμματα σε διπλωματικό επίπεδο. Από τη μια δεν θέλουν να θέσουν σε κίνδυνο με υπερβολικές επικρίσεις το νέο διάλογο με το Ισραήλ, αλλά από την άλλη δεν μπορούν ξαφνικά να εγκαταλείψουν την αλληλεγγύη τους και την υποστήριξη προς τον παλαιστινιακό λαό, εδραιωμένες μέσα στον χρόνο. Κάτοικοι στα Εμιράτα και το Μπαχρέιν μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έστειλαν χωρίς καθυστέρηση μηνύματα αλληλεγγύης προς τις αδελφές και τους αδελφούς Παλαιστίνιους στην ανατολική Ιερουσαλήμ, όπου οικογένειες Παλαιστινίων απειλήθηκαν με αναγκαστικές απαλλοτριώσεις στην αραβική συνοικία της πόλης.

Συμφωνίες ως προϊόνσυναλλαγής

 

 

                                                                “Ίντιφάντα του Αλ Ακσα”. Παλαιστίνιοι διαμαρτύρονται εναντίον της εισβολής της ισραηλινής αστυνομίας στο χώρο έξω από το Τέμενος

Ο Κόλιν Κλαρκ από την Ομάδα Σουφάν, που αναλύει συνθήκες ασφαλείας διεθνώς, υποστηρίζει μιλώντας στο dpa ότι σε αδύναμη θέση βρίσκονται κυρίως τα Εμιράτα και το Μπαχρέιν. «Υπέγραψαν μεν τη συμφωνία, αλλά δεν έχουν καμιά απολύτως επιρροή στο Ισραήλ. Την ίδια ώρα, η κριτική που ασκούν στο Ισραήλ γίνεται ελάχιστα πιστευτή λόγω ακριβώς αυτών των συμφωνιών. Αν και εξαγγέλθηκαν με μεγάλα λόγια, δεν ήταν στην ουσία παρά μια κίνηση δημοσίων σχέσεων». Αντίστοιχα επιφυλακτική ήταν και η ρητορική κατά τη διάρκεια του πρόσφατου πολέμου του Ισραήλ με τη Χαμάς. «Κριτική στο Ισραήλ μετά τις συγκρούσεις έξω από το Τέμενος Αλ Ακσά είναι κάτι το αυτονόητο» λέει ο Ζάχα Χασάν, από τη δεξαμενή σκέψης Carnegie στους Times της Ν. Υόρκης. «Συνέβησαν σε περίοδο Ραμαζανιού σε έναν από τους πιο ιερούς τόπου των Μουσουλμάνων». Αλλά η τοποθέτηση του υπουργού Εξωτερικών των Εμιράτων Αμπντάλα μπιν Σαϊντ, που έγινε με καθυστέρηση, ήταν πιο μετριοπαθής καλώντας «όλες τις πλευρές» σε κατάπαυση του πυρός, έναρξη πολιτικού διαλόγου και «αυξημένη αυτοσυγκράτηση».

Οι Συμφωνίες του Αβραάμ που πήραν το όνομα από τον πατριάρχη των Εβραίων, των Μουσουλμάνων και των Χριστιανών, δεν βοήθησαν και για το λόγο ότι έμεινε συνειδητά εκτός το Παλαιστινιακό. Οι χώρες είχαν άλλους στόχους. Το Μπαχρέιν και τα Εμιράτα λόγω του κοινού τους εχθρού, του Ιράν, ήθελαν να προσεγγίσουν το Ισραήλ. Αισθάνονταιν την αυξανόμενη επιρροή της Τεχεράνης, όπως εξάλλου και της Τουρκίας, σε τμήματα του αραβικού και μουσουλμανικού κόσμου ως απειλή. Από την άλλη η Σ. Αραβία, το Ισραήλ και τα Εμιράτα συνεργάζονταν επί χρόνια σε θέματα ασφαλείας. Σε ό,τι αφορά στο Μαρόκο ήθελε να επιβεβαιώσει την κυριαρχία της στη Δυτική Σαχάρα μέσω των ΗΠΑ, με αντάλλαγμα μια ασθενή αναγνώριση του Ισραήλ. Το Ραμπάτ άνοιξε στο Ισραήλ γραφείο συνδέσμου, αλλά μέχρι εκεί. Το Σουδάν τέθηκε υπό πίεση και τελικά υποχώρησε. Υπέγραψε τη συμφωνία για να γλυτώσει τις αμερικανικές κυρώσεις. Όλες οι συμβαλλόμενες αραβικές χώρες ελπίζουν σε οικονομικά οφέλη, είτε μέσω επενδύσεων, εμπορίου ή σε συνεργασία στους τομείς εκπαίδευσης και τεχνολογίας. Καταρρέουν τώρα όλα αυτά μετά τα τελευταία γεγονότα στη Λωρίδα της Γάζας και το Ισραήλ; Σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσει η νέα αμερικανική κυβέρνηση. Ακόμη δεν έχει διαφανεί προς τα πού το πάει.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΠΑΝΩ : Με το κείμενο των Συμφωνιών ανά χείρας στο μπαλκόνι του Λευκού Οίκου
Επιμέλεια: Ειρήνη Αναστασοπούλου  (DW)

Ισραήλ-Χαμάς: Ποιοι είναι τελικά οι νικητές;

Η σύρραξη στην Εγγύς Ανατολή σταμάτησε με εκεχειρία. Ποιοι είναι όμως στην πραγματικότητα οι νικητές και ποιοι οι ηττημένοι;

Τζένιφερ Χολάις, Μονίρ Γκαέντι

 

Η Γάζα μετά την εκεχειρία

Με τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός μετά από έντεκα ημέρες συγκρούσεων στη Λωρίδα της Γάζας- και παρά τις συγκρούσεις της Παρασκευής στην Ιερουσαλήμ- και οι δύο πλευρές ισχυρίστηκαν ότι κέρδισαν: από τη μια πλευρά οι Ισραηλινοί την στρατιωτική επιχείρηση «Φύλακες του Τείχους» και από την άλλη η ισλαμιστική Χαμάς την επιχείρηση «Ξίφος της Ιερουσαλήμ».

Σύμφωνα με τον Γερμανό καθηγητή Έκαρντ Βερτζ, επικεφαλής του Ινστιτούτου Διεθνών και Περιφερειακών Σπουδών (GIGA) του Αμβούργου «οι πραγματικοί νικητές της σύγκρουσης είναι ο Μπένιαμιν Νετανιάχου και η Χαμάς». Κατά την εκτίμηση του Γερμανού καθηγητή οι στρατιωτικές επιχειρήσεις έστρεψαν το ενδιαφέρον μακριά από την αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης στο Ισραήλ μετά από τέσσερις εκλογικές αναμετρήσεις τα τελευταία δύο χρόνια.Ταυτόχρονα η νέα έξαρση της βίας στην περιοχή ανέβαλε τη δίκη σε βάρος του με βαριές κατηγορίες για διαφθορά. Από την άλλη πλευρά, εκτιμά ο Βερτζ, η Χαμάς κατάφερε να αναδειχθεί θεματοφύλακας των παλαιστινιακών συμφερόντων ακόμη και στη Δυτική Όχθη, όπου κυβερνά ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούτ Αμπάς, αποκτώντας ένα προβάδισμα στις ενδοπαλαιστινιακές έριδες.

Αποδυναμώνεται ο Μαχμούντ Αμπάς

 

O πρόεδρος των Παλαιστίνιων, Μαχμούντ Αμπάς

Μάλιστα το γεγονός ότι διεθνείς παράγοντες έχουν αρχίσει να εξετάζουν το ενδεχόμενο άμεσων ή έμμεσων διαπραγματεύσεων με τη Χαμάς, η οποία χαρακτηρίζεται τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ, την ΕΕ και ορισμένες αραβικές χώρες, είναι κάτι που πιθανώς δυσαρεστεί τον Αμπάς. Ακόμη και η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, μετά την εκεχειρία της Πέμπτης, δήλωσε ότι είναι αναγκαίο να διατηρηθεί εμμέσως επαφή με την Χαμάς. Αυτό που δεν επιδέχεται πολλών αμφιβολιών είναι ότι ο Μαχμπούντ Αμπάς, ο οποίος έχει αναβάλει τις προγραμματισμένες για τον Απρίλιο παλαιστινιακές εκλογές- τις πρώτες μετά από 15 χρόνια-  βγαίνει πιο αδύναμος από αυτή τη σύγκρουση.

Αραβικά ΜΜΕ, αλλά και ο ισραηλινός τύπος, χαρακτηρίζουν τον Αμπάς «μεγάλο ηττημένο». Παρατηρούν ότι τόσο σε διεθνές επίπεδο, όσο και μεταξύ των Παλαιστινίων, η Χαμάς τραβά πλέον το ενδιαφέρον επάνω της, ενώ ο Αμπάς δεν παρουσιάζεται πλέον ως «παίκτης» στη διαμάχη Ισραήλ-Παλαιστινίων. Σύμφωνα με την Σάρα Φόιερ, ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Μελετών Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ, η κατάσταση που διαμορφώνεται σήμερα θυμίζει την κατάσταση στον Λίβανο το 2006. Όπως παρατηρεί: «Και τότε η πρώτη αίσθηση των Ισραηλινών ήταν ότι δεν επρόκειτο για μια νίκη επί της Χεζμπολάχ. Δεκαπέντε χρόνια αργότερα, η πολιτική αποτροπής του Ισραήλ παραμένει ίδια. Στην καλύτερη περίπτωση θα συμβεί κάτι αντίστοιχο και με τη Γάζα».

                                                                              Παιδιά σε προσφυγικό καταυλισμό στη Λωρίδα της Γάζας

Ηττημένος ο απλός κόσμος και στις δυο πλευρές

Στο μεταξύ η Υπηρεσία Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (UNCHA) κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας, την οποία χαρακτηρίζει εξαιρετικά δύσκολη, με πάνω από 71.000 εσωτερικά εκτοπισμένους.Ο αριθμός των νεκρών στη Γάζα ανέρχεται στους 243  και στο Ισραήλ στους 13. «Ηττημένοι είναι οι άμαχοι και στις δύο πλευρές» αναφέρει στην DW o καθηγητής Έκαρντ Bερτζ. Μάλιστα η κατάσταση στο εσωτερικό του Ισραήλ επιδεινώθηκε ακόμη περισσότερο τις τελευταίες μέρες, φτάνοντας στα πρόθυρα εμφυλίου μεταξύ Ισραηλινών Εβραίων και Ισραηλινών Αράβων.

Σε επίπεδο γεωπολιτικής πάντως, κερδισμένη επίσης φαίνεται η γειτονική Αίγυπτος, την οποία οι ΗΠΑ ενδέχεται να δουν με άλλο μάτι ως περιφερειακό παράγοντα στην Εγγύς Ανατολή. Σύμφωνα με τον Γιασέρ Αλ Χουνταϊμπί, αντιπρόεδρο του φιλελεύθερου κόμματος Al Wafd και καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου, η Αίγυπτος επιβεβαιώνεται ως πρότυπο για τον τρόπο διαχείρισης του Παλαιστινιακού. Από την άλλη πλευρά, σε περιφερειακό επίπεδο μένει να φανεί αν οι «νέοι» σύμμαχοι του Ισραήλ από τον αραβικό κόσμο θα διατηρήσουν διπλωματικές και οικονομικές σχέσεις μαζί του. «Παρά τις πρόσφατες Συμφωνίες του Αβραάμ, είναι μάλλον μη ρεαλιστικό να υποθέσουμε ότι οι αραβο-ισραηλινές σχέσεις μπορούν να προχωρήσουν σε περαιτέρω εμβάθυνση, χωρίς προηγουμένως να έχει επιλυθεί το Παλαιστινιακό» εκτιμά ο Βερτζ.

Τέλος σε διεθνές επίπεδο η πρόσφατη έξαρση της βίας επανέφερε στο επίκεντρο τη συζήτηση για μια επίλυση του Παλαιστινιακού στη βάση των δύο κρατών.Μόνο λίγα λεπτά μετά την κατάπαυση του πυρός ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έγραψε στο twitter: «Πιστεύω ότι οι Παλαιστίνιοι και οι Ισραηλινοί αξίζουν εξίσου να ζουν με ασφάλεια και να απολαμβάνουν ελευθερία, ευημερία και δημοκρατία». Ο Μπάιντεν υποσχέθηκε επίσης ότι η κυβέρνησή του θα συνεχίσει τις διπλωματικές προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση.

Τζένιφερ Χολάις, Μονίρ Γκαέντι

Επιμέλεια: Δήμητρα Κυρανούδη

 

Share this post