Ποινή φυλάκισης στον δήμαρχο Κωνσταντινούπολης και κίνδυνος στέρησης των πολιτικών δικαιωμάτων του

Ποινή φυλάκισης στον δήμαρχο Κωνσταντινούπολης και κίνδυνος στέρησης των πολιτικών δικαιωμάτων του

Κωνσταντινούπολη, Μηνάς Βασιλειάδης

Τον γύρο των διεθνών ΜΜΕ κάνει από  το απόγευμα η είδηση καταδίκης του δημάρχου του Μητροπολιτικού Δήμου Κωνσταντινούπολης ,  Εκρέμ Ιμάμογλου, σε φυλάκιση 2 ετών και 7 μηνών, για προσβολή των μελών του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου (YSK). Η δίκη είχε ξεκινήσει στο παρελθόν χωρίς να καταλήξει. Η κατηγορία αφορά ομιλία του Ιμάμογλου που έγινε στις εκλογές του 2019.

Η επίμαχη φράση, σύμφωνα με την εφημερίδα ‘Sabah’, είναι ότι η απόφαση των επτά μελών του YSK που ψήφισαν υπέρ της αφαίρεσης του αξιώματός του το 2019  δεν σημαίνει τίποτα για αυτόν. Τότε χαρακτήρισε «ηλίθιους» τον υπουργό Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού, και τα μέλη της Εκλογικής Επιτροπής, η οποία ακύρωσε το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών του Μαρτίου εκείνης της χρονιάς. Στις επαναληπτικές εκλογές αναδείχθηκε και πάλι νικητής.

Εάν η απόφαση επικυρωθεί από το Εφετείο και το Ανώτατο Δικαστήριο, ο Ιμάμογλου θα αποκλειστεί από την πολιτική. Το όνομά του είναι μεταξύ εκείνων που ακούγονται ότι θα είναι υποψήφιοι στις προεδρικές εκλογές του 2023.

ΦΩΤ. REUTERS / Ümit Bektaş

Υποστηρικτές του δημάρχου επιχείρησαν να διαδηλώσουν έξω από το Δικαστήριο, στο Σαρατσχανέ, ωστόσο ισχυρές δυνάμεις της Αστυνομίας είχαν ήδη παραταχθεί για να αποτρέψουν μία τέτοια κίνηση. Ο ίδιος ο Εκρέμ Ιμάμογλου απευθύνθηκε στο πλήθος λέγοντας μεταξύ άλλων τα εξής:

«‘‘Βλέπουμε ότι το Δικαστικό Σώμα δεν είναι πραγματικά ανεξάρτητο, επομένως αποκαλύφθηκε για άλλη μια φορά ότι η λειτουργία του  κυριαρχείται από πολιτική, όχι από τις αρχές της δικαιοσύνης. Οι πολιτικοί μας αντίπαλοι, τα κέντρα εξουσίας και συμφερόντων, αφού επέλεξαν αυτόν τον δρόμο πρέπει να καταλάβουν καλά ότι δεν θα μπορέσουν να μας εμποδίσουν στις κάλπες, δεν θα μπορέσουν να μας κόψουν τον δρόμο. Αυτός ο δρόμος είναι ο λάθος δρόμος. Θα έρθει η ημέρα που θα χρειαστούν τη Δικαιοσύνη όσοι τώρα την πολιτικοποιούν’’. Μα πόσο σωστά είναι τα λόγια αυτά, δε νομίζετε;», είπε. 

Ο κ. Ιμάμογλου είπε στη συνέχεια : «σήμερα ξεκινάμε, με μια όμορφη στιγμή ενότητας και αλληλεγγύης. Αύριο αυτό θα γίνει πολύ μεγαλύτερο» και κάλεσε στο βήμα την Μεράλ Άκσενερ, πρόεδρο του ‘Καλού Κόμματος’΄(İyi Parti), η οποία εξέφρασε την εναντίωσή της στην καταδικαστική απόφαση.

Στη διάρκεια προηγούμενης ακροαματικής συνεδρίασης, τον Νοέμβριο, ο εισαγγελέας είχε ζητήσει να επιβληθεί στον Ιμάμογλου ποινή φυλάκισης από 15 μήνες έως τέσσερα χρόνια.

 Από νωρίς το πρωί η περιοχή γύρω από το Δικαστήριο είχε αποκλειστεί τελείως.

Share this post