Ποιά μέτρα ισχύουν στην Κύπρο για περιορισμό της διασποράς του COVID-19
Μετά από την απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ότι ο COVID-19 δεν αποτελεί πλέον έκτακτη ανάγκη διεθνούς ενδιαφέροντος για τη δημόσια υγεία, το Υπουργείο Υγείας της Δημοκρατίας απαντά στις πιο συχνές ερωτήσεις των πολιτών, στη βάση των καινούργιων οδηγιών και σχετικών διαταγμάτων:
Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική;
Η υποχρέωση για χρήση μάσκας έχει καταργηθεί από όλους τους χώρους εκτός από τις επισκέψεις σε χώρους που υπάρχουν ευάλωτα άτομα. Συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι και επισκέπτες άνω των 12 ετών σε νοσηλευτήρια, οίκους ευγηρίας και άλλες δομές φροντίδας και φιλοξενίας ηλικιωμένων και ευπαθών ομάδων πρέπει να χρησιμοποιούν μάσκα.
Καταργήθηκε η μάσκα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και στους χώρους συγχρωτισμού;
Η υποχρέωση για χρήση μάσκας στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και στους χώρους συγχρωτισμού έχει καταργηθεί. Παρόλα αυτά και δεδομένου ότι ο ιός συνεχίζει να κυκλοφορεί στην κοινότητα μας συστήνεται η χρήση μάσκας κυρίως σε κλειστούς χώρους ή σε συνθήκες συγχρωτισμού ειδικά από άτομα με συμπτώματα ανώτερου και κατώτερου αναπνευστικού συστήματος όπως καταρροή, βήχα, πυρετό κτλ.
Σε ποιες περιπτώσεις είναι απαραίτητη η διενέργεια PCR ή rapidtest?
Η επίδειξη αρνητικής εξέτασης PCR ή rapid test 72 ωρών είναι απαραίτητη μόνο για άτομα ηλικίας 12 ετών και άνω για:
– τις επισκέψεις στα νοσηλευτήρια, οίκους ευγηρίας και άλλες κλειστές δομές φροντίδας και φιλοξενίας ηλικιωμένων και ευπαθών ομάδων
– αιτητές ασύλου πριν την είσοδο τους στα κέντρα υποδοχής ή κράτησης
– νεοεισερχόμενους κρατούμενους σε κρατητήρια και φυλακές
Ποιας διάρκειας πρέπει να είναι το PCR ή RapidTest για να θεωρείται έγκυρο;
Πρέπει να έχει διενεργηθεί εντός 72 ωρών από την πραγματοποίηση επίσκεψης σε χώρο για τον οποίο υπάρχει υποχρέωση επίδειξης βεβαίωσης.
Ποιες είναι οι ανώτατες τιμές εξέτασης σε PCRκαι RapidTest;
Η ανώτατη τιμή της εξέτασης PCR καθορίζεται στα 25 ευρώ ενώ του Rapid Test στα 5 ευρώ.
Επιτρέπεται η επίσκεψη σε γηροκομείο ή νοσηλευτήριο με την επίδειξη τεστ που διενεργήθηκε σε φαρμακείο;
Το αποτέλεσμα θεωρείται έγκυρο εφόσον έγινε σε αδειοδοτημένο κλινικό εργαστήριο, φαρμακείο ή κινητή μονάδα του Υπουργείου Υγείας και έχετε λάβει σχετικό μήνυμα στο κινητό σας με το αποτέλεσμα.
Πρέπει να παραμείνω σε αυτοπεριορισμό εάν διαγνωστώ με covid?
Ο υποχρεωτικός αυτοπεριορισμός στην Κυπριακή Δημοκρατία για τα περιστατικά που διαγνώστηκαν θετικά στη νόσο COVID-19 καταργείται.
Ωστόσο συστήνεται στα άτομα που νοσούν με covid-19 όπως παραμένουν σε αυτοπεριορισμό σύμφωνα με τις οδηγίες του Προσωπικού τους Ιατρού για τουλάχιστον 5 μέρες από την διάγνωση και να χρησιμοποιούν μάσκα για τουλάχιστον 10 ημέρες εάν έρχονται σε επαφή με άλλα άτομα. Λόγω του ότι ο ιός μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές σε ορισμένα άτομα αποφύγετέ να έρχεστε σε επαφή με άτομα που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά από τον COVID-19.
Η μετάβαση στην εργασία για άτομα που νοσούν με covid-19 είναι υποχρεωτική;
Εξαρτάται από την φύση της εργασίας και την κλινική εικόνα του κάθε κρούσματος. Εάν είναι εφικτό, να επιλέγεται εργασία από σπίτι / τηλεργασία. Όταν δεν υπάρχει δυνατότητα τηλεργασίας, να γίνεται συνεννόηση με τον εργοδότη σχετικά με τις επιλογές που μπορούν να εφαρμοστούν ώστε να μην υπάρχει επαφή με άλλα άτομα. Σε κάθε περίπτωση συστήνεται η χρήση μάσκας που εφαρμόζει άνετα στο πρόσωπό και έχει περισσότερα από 1 στρώματα (διπλή ιατρική μάσκα μιας χρήσης, μάσκες υψηλής προστασίας FFP2, N95).
Στις πόσες μέρες έχει καθοριστεί η άδεια ασθενείας για τους νοσούντες με covid-19;
Εξαρτάται από την κλινική σας εικόνα και το ιατρικό ιστορικό σας. Καλύτερα να συμβουλευτείτε τον προσωπικό σας ιατρό, ο οποίος θα εκτιμήσει την κατάσταση και θα σας χορηγήσει την άδεια ασθενείας όπως κρίνει απαραίτητο.
Εάν δεν έχω Προσωπικό Ιατρό από που λαμβάνω την άδεια ασθενείας;
Από τον θεράπων ιατρό σας μετά από σχετική ιατρική εκτίμηση.
Εάν χρειάζομαι νοσηλεία για τον COVID-19 μπορώ να νοσηλευτώ σε οποιοδήποτε νοσηλευτήριο ή πρέπει να μεταβώ σε κρατικό νοσηλευτήριο;
Σύμφωνα με το διάταγμα που δημοσιεύτηκε στις 5/5/2023 η νοσηλεία περιστατικών COVID – 19 μπορεί να γίνεται σε όλα τα αδειοδοτημένα ιδιωτικά και κρατικά νοσηλευτήρια. (https://shorturl.at/hCDOT)
Είμαι επαφή θετικού κρούσματος πρέπει να κάνω τέστ ή να μείνω σε αυτοπεριορισμό;
Oι στενές επαφές δεν υποχρεούνται σε αυτοπεριορισμό. Παρόλα αυτά συστήνεται για όλες τις επαφές να διενεργούν δειγματοληψία με δικά τους έξοδα την ημέρα ενημέρωσης τους και μεταξύ 3ης και 5ης ημέρας από ημερομηνία τελευταίας επαφής τους με το κρούσμα και αποφεύγουν επαφές με ευάλωτα άτομα κυρίως εάν εμφανίσουν οποιοδήποτε σύμπτωμα. Σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων να γίνεται επικοινωνία με τον Προσωπικό τους Ιατρό και να επαναλαμβάνουν την εξέταση.
Εάν το παιδί μου ή κάποιο άτομο που είναι υπό την φροντίδα μου διαγνωστεί με covid-19 δικαιούμαι ειδική άδεια για να το φροντίζω;
Όχι. Η ειδική άδεια για λόγους δημόσιας υγείας έχει καταργηθεί. Ο κάθε φροντιστής πρέπει να προβεί στις απαραίτητές ρυθμίσεις όπως σε κάθε άλλη περίπτωση αναπνευστικής λοίμωξης.
Πότε μπορώ να εκδώσω Ευρωπαϊκό πιστοποιητικό ανάρρωσης (EUDCCrecovery);
Η έκδοση του Ευρωπαϊκού Ψηφιακού Πιστοποιητικού Ανάρρωσης, σε περίπτωση που χρειάζεται να εκδοθεί για λόγους ταξιδιού ή άλλη χρήση, γίνεται 7 ημέρες από το θετικό αποτέλεσμα μέσω της πύλης(https://www.eudcc.gov.
Εάν διαγνώστηκα με covid-19 πριν τις 5/5/2023 ισχύει ο υποχρεωτικός αυτοπεριορισμός για 7 ημέρες;
Όχι. Ο υποχρεωτικός αυτοπεριορισμός καταργήθηκε με την έκδοση των σχετικών οδηγιών στις 5/5/2023. Για τα κρούσματα που διαγνώστηκαν πριν τις 5/5/2023 ισχύουν οι καινούργιες κατευθυντήριες οδηγίες του Υπουργείου Υγείας (https://shorturl.at/gkszY).