Πλοίο ιδιοκτησίας Ρώσου κατοίκου Κύπρου μετέφερε την αμμωνία στη Βηρυτό, σύμφωνα με δημοσίευμα

Πλοίο ιδιοκτησίας Ρώσου κατοίκου Κύπρου μετέφερε την αμμωνία στη Βηρυτό, σύμφωνα με δημοσίευμα

 Το υλικό, που προκάλεσε την φονική  έκρηξη χθες  το απόγευμα στη Βηρυτό και που ήταν 2.750 τόνοι νιτρικής αμμωνίας έφτασε στο λιμάνι της πόλης  το Σεπτέμβριο του 2014 με πλοίο ρωσικής ιδιοκτησίας, γράφει η “Καθημερινή” Κύπρου, επικαλούμενη  την ρωσική ενημερωτική ιστοσελίδα «Rbc.ru». Πρόκειται  για το πλοίο Rhosus και ως ιδιοκτήτης του εμφανιζόταν μέχρι το Σεπτέμβριο του 2014, οπόταν και κατασχέθηκε, ο Igor Grechushkin, από το Χαμπάροβσκ.

Το Rhosus, με σημαία Μολδαβίας, μετέφερε τους 2.750 τόνους αμμωνίας από το Μπατούμι (η μυθολογική Κολχίδα) της Γεωργίας στη Μοζαμβίκη. Μετά από βλάβη το πλοίο έπιασε λιμάνι στη Βηρυτό, όπου μετά από έρευνα απαγορεύτηκε ο απόπλους του και κατασχέθηκε το φορτίο, που τοποθετήθηκε σε αποθήκη στο 12ο αγκυροβόλιο του λιμανιού, με στόχο την καταστροφή-απόρριψη του.
Σύμφωνα με το «Rbc.ru», ο ιδιοκτήτης του πλοίου Igor Grechushkin, ήταν επιχειρηματίας που ζούσε στην Κύπρο, ο οποίος όπως είπαν μέλη του πληρώματος «κήρυξε πτώχευση και πέταξε το πλοίο».

Οι δικηγόροι των δανειστών έλαβαν τρία εντάλματα σύλληψης για τον Ρώσο. Στο πλοίο εργάζονταν συνολικά οκτώ Ουκρανοί ναυτικοί, σύμφωνα με τη Νατάλια Κλαμ, εκτελεστική διευθύντρια του Ταμείου Βοήθειας Ναυτικών της Οδησσού Assol: «Οι ναυτικοί με τη βοήθειά μας στράφηκαν στον πρόξενο της Ουκρανίας, πέντε από τους συμπατριώτες μας κατάφεραν να επιστρέψουν στην πατρίδα. Για να διατηρηθεί ζωντανό το πλοίο, τέσσερα μέλη του πληρώματος – τρεις Ουκρανοί και ένας Ρώσος-παρέμειναν επί του σκάφους, για ένα χρόνο αφότου αυτό κρατήθηκε στο λιμάνι της Βηρυτού, » κατέληξε η κ. Κλαμ. Η τελευταία φορά που καταγράφηκε η τοποθεσία του πλοίου το 2014 – όχι μακριά από το 12ο αγκυροβόλιο, όπου έγινε η έκρηξη, προκύπτει από τα δεδομένα της υπηρεσίας MarineTraffic.

Τουλάχιστον 100 νεκροί και πάνω από 4000 τραυματίες είναι ο μέχρι τώρα απολογισμός των ισχυρών εκρήξεων που συγκλόνισαν την πρωτεύουσα Βηρυτό ενώ πολλοί άνθρωποι παραμένουν κάτω από τα συντρίμμια, όπως ανακοίνωσε ο Ερυθρός Σταυρός του Λιβάνου.

«Είναι απαράδεκτο το ότι φορτίο νιτρικού αμμωνίου, ποσότητα που εκτιμάται πως ανερχόταν σε 2.750 τόνους, βρισκόταν επί έξι χρόνια παρατημένο σε αποθήκη χωρίς μέτρα προφύλαξης», στηλίτευσε ο πρωθυπουργός Χασάν  Ντιάμπ ενώπιον του Ανώτερου Συμβουλίου Άμυνας της χώρας, που συγκλήθηκε εκτάκτως χθες βράδυ.

Το νιτρικό αμμώνιο είναι χημικό λίπασμα, που όμως χρησιμοποιείται επίσης για την κατασκευή βομβών.

«Δεν θα αναπαυθούμε προτού βρούμε τον υπεύθυνο για αυτό που έγινε ώστε να λογοδοτήσει» για την πολύνεκρη καταστροφή, δεσμεύθηκε ο πρωθυπουργός του Λιβάνου.

Θα ανατεθεί σε επιτροπή ανώτατων αξιωματικών του στρατού να χειριστεί όλα τα ζητήματα «ασφαλείας» στη λιβανέζικη πρωτεύουσα, σύμφωνα με την ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε μετά το πέρας της συνεδρίασης του Ανώτερου Συμβουλίου Άμυνας.

Η κυπριακή βοήθεια

ΦΩΤΟ : Χρ. Αβρααμίδης
Μετά το πέρας της συνάντησης ο υπουργός δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι στόχος είναι αύριο με  ειδική ναυλωμένη πτήση, που θα αναχωρήσει από την Κύπρο να έλθουν  πίσω συμπατριώτες μας από τον Λίβανο, να σταλεί η όποια βοήθεια είναι δυνατόν να μαζευτεί, ειδικότερα όσον αφορά ιατρικό εξοπλισμό και συγκεκριμένα είδη που αφορούν τις πρώτες βοήθειες.Σημείωσε πως επρόκειτο να αναχωρήσουν από την Κύπρο εξειδικευμένες ομάδες της ΕΜΑΚ και της ΜΜΑΔ με σκύλους, με δυο ελικόπτερα της της Αστυνομίας, έτσι ώστε να βοηθήσουν στην εξεύρεση τυχόν επιζώντων μετά την έκρηξη.

Ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως οι αρμόδιες υπηρεσίες από την πρώτη στιγμή ανταποκρίθηκαν στις προσπάθειες, που καταβάλλει η Κυπριακή Δημοκρατία προς δυο κατευθύνσεις,

*Η πρώτη, σημείωσε, αφορά τους συμπατριώτες μας που βρίσκονται στον Λίβανο. “Έχει αποφασιστεί να ναυλωθεί αύριο πτήση η οποία θα μεταφέρει Κύπριους που βρίσκονται στον Λίβανο στην Κύπρο. Όσοι ενδιαφέρονται να επιστρέψουν θα πρέπει να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους στην ειδική πλατφόρμα του Υπουργείου Εξωτερικών ή στο τηλέφωνο 22801000”, ανέφερε ο κ. Χριστοδουλίδης. Σημείωσε πως για όσους θα φθάσουν στην Κύπρο θα ακολουθηθούν στο αεροδρόμιο της Λάρνακας τα πρωτόκολλα του Υπουργείου Υγείας σε σχέση με τον κορονοϊό. “Μόλις φθάσουν στο αεροδρόμιο Λάρνακας και λαμβάνοντας υπόψη ότι ο Λίβανος βρίσκεται στην κατηγορία Γ, θα υπόκεινται σε τεστ  και ακολούθως θα πρέπει να ακολουθήσουν τη διαδικασία του αυτοπεριορισμού για 14 ημέρες”, είπε.

*Η δεύτερη κατεύθυνση, ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών, αφορά τη βοήθεια που έχει ζητήσει επίσημα η Κυβέρνηση του Λιβάνου.

“Είμαστε σε συνεχή επαφή με τις λιβανέζικες αρχές έτσι ώστε να ανταποκριθούμε στη δύσκολη κατάσταση που βρίσκονται”, είπε. 


Ο υπουργός είπε ακόμη πως “μας έχει ζητηθεί φαρμακευτική βοήθεια και ιατρικός εξοπλισμός. Κατά κύριο λόγο αυτή η βοήθεια αφορά είδη πρώτων βοηθειών. Το Υπουργείο Υγείας έχει ήδη ξεκινήσει την προεργασία στη βάση των αιτημάτων που έχουμε δεχτεί από την Κυβέρνηση του Λιβάνου”, σημείωσε.

Είπε εξάλλου πως “μας έχουν επίσης ζητηθεί ποσότητες αλουμινίου και γυαλιού σε συνεργασία και με τον ιδιωτικό τομέα, με τα οργανωμένα σύνολα, θα ανταποκριθούμε και σε αυτό το αίτημα”.

ΦΩΤΟ : Χρ. Αβρααμίδης

Ανέφερε πως ζητήθηκε ακόμα βοήθεια για τρόφιμα μακράς διάρκειας και πως σε συνεργασία και με τον Επίτροπο Εθελοντισμό αρχίζει η συλλογή τέτοιου είδους βοήθειας.

Ερωτηθείς για το θέμα της στέγασης των Κυπρίων, των οποίων τα σπίτια έχουν υποστεί ζημιές, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως το βασικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν όσοι ζουν στη Βηρυτό είναι αυτό της στέγασης.

Είπε πως οι Κύπριοι πολίτες είναι σε επαφή με λειτουργούς της πρεσβείας μας στον Λίβανο, οι οποίοι εργάζονται κανονικά “έτσι ώστε να ανταποκριθούμε στις όποιες ανάγκες τους”.

Ξεκίνησαν για τον Λίβανο τα δύο ελικόπτερα της Αστυνομίας για συμβολή στις έρευνες για εντοπισμό επιζώντων.

Το πρώτο ελικόπτερο της Κυπριακής Αστυνομίας που μετέφερε ομάδα της ΜΜΑΔ και της ΕΜΑΚ μαζί με εκπαιδευμένους σκύλους αναχώρησε λίγο μετά τις 3μμ από το αεροδρόμιο Λάρνακας και αμέσως μετά αναχώρησε και το δεύτερο.

Η υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Έμιλυ Γιολίτη ανέφερε στο προσωπικό της λογαριασμό στο twitter ότι η Αστυνομία της Κύπρου είναι έτοιμη να παράσχει όποια βοήθεια μπορεί στον λαό του Λιβάνου.

 

 

 

 

Share this post