Πλησιάζει ένας χρόνος από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία

Πλησιάζει ένας χρόνος από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία

Γράφει ο Kostas Onisenko
Σε ακριβώς τρεις εβδομάδες συμπληρώνεται χρόνος από την εισβολή των ρώσων στην Ουκρανία. Η εισβολή βαπτίστηκε από τους ρώσους ως «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» με το κωδικό όνομα «το άλμα της μαγκούστας». Κατά τη διάρκεια αυτής της εισβολής δεκάδες χιλιάδες Ουκρανοί πολίτες έχασαν τη ζωή τους από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς ή εκτελέστηκαν. Οι ρώσοι λεηλάτησαν περιοχές στις οποίες εισέβαλλαν κλέβοντας τα πάντα, ακόμα και λεκάνες τουαλέτας. Βίαζαν γυναίκες και παιδιά, κατέστρεφαν ολόκληρες πόλεις. Λέξεις όπως «Μαριούπολη» και «Μπούτσα» έχουν γίνει πλέον συνώνυμα της φρίκης και της απανθρωπιάς.
Αντι για το «άλμα της μαγκούστας» ωστόσο τους βγήκε ο «εξευτελισμός του παρανοικού γέρου που θα έπρεπε να είναι κλεισμένος σε ίδρυμα». Οι Ουκρανοί πολέμησαν ηρωικά και κατάφεραν να σταματήσουν την τεράστια στρατιωτική μηχανή των ρώσων, παρά το γεγονός ότι υστερούσαν και αριθμητικά και σε οπλισμό. Όλος ο πλανήτης είδε με τα μάτια του τι είναι ρωσία του πούτιν και ποιες απειλές φέρει για την παγκόσμια ειρήνη.
Σταδιακά ΗΠΑ, Ε.Ε. και άλλες χώρες άρχισαν να στέλνουν όλο και περισσότερη υλικοτεχνική, οικονομική και στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία με αποτέλεσμα οι Ουκρανοί όχι μόνον να απελευθερώσουν ένα μεγάλο μέρος των περιοχών που είχαν καταληφθεί από τους ρώσους αλλά και να βρίσκονται σε εκείνο το σημείο – σήμερα- όπου θα αποκτήσουν στρατιωτική υπεροχή. Τα όπλα των Ουκρανών πλέον είναι καλύτερα από των ρώσων ενώ οι Ουκρανοί στρατιώτες είναι πολύ καλύτερα εκπαιδευμένοι και έχουν ένα πολύ σαφές κίνητρο να τους καθοδηγεί.
Παράλληλα, ο αγώνας των Ουκρανών συνέβαλε ουσιαστικά όχι μόνον στο να ανακοπούν οι επεκτατικές βλέψεις της ρωσίας και αλλων δικτατόρων αλλά και στο να ξυπνήσει η ίδια η Ε.Ε. Μετά από χρόνια πορείας στον αυτόματο πιλότο και ενασχόλησης κυρίως με οικονομικά και διοικητικά θέματα, η Ευρώπη άρχισε να θυμάται ξανά ποιοι είναι οι λόγοι της δημιουργίας της. Άρχισε να θυμάται ποιες αρχές και αξίες και ποιοί στόχοι υπήρχαν πίσω από την ιδέα της δημιουργίας της Ε.Ε. Αυτές οι αρχές φαίνεται να παραμένουν μέχρι τώρα.
Σε αυτό το πλαίσιο λοιπόν πραγματοποιήθηκε στο Κίεβο η 24η διάσκεψη Ουκρανίας Ε.Ε. με τη συμμετοχή κορυφαίων ευρωπαίων αξιωματούχων. Σε αυτήν συζητήθηκαν η βοήθεια της Ε.Ε. προς την Ουκρανία, το πρόγραμμα αναδόμησης της χώρας μετά τον πόλεμο -και το σημαντικότερο- η ευρωπαϊκή πορεία της Ουκρανίας.
Ο Σαρλ Μισέλ και η Ούρσουλα φον ντερ Λάεν τόνισαν ότι η Ε.Ε. βρίσκεται δίπλα στην Ουκρανία και θα βρίσκεται για όσο καιρό χρειαστεί. Αυτό είναι μια δυσάρεστη είδηση για τον πούτιν, καθώς -όπως σας έχω γράψει πριν από λίγο καιρό- η ενδεχόμενη «κούραση της Ευρώπης» από τον πόλεμο στην Ουκρανία είναι το μόνο σημαντικό όπλο που απέμεινε στον ρώσο δικτάτορα.
Για όλα τα υπόλοιπα -πολύ σημαντικά- νέα της σημερινής ημέρας σας προτείνω να γραφτείτε στο κανάλι μου στο γιου-τιουμπ και να παρακολουθείτε τα βίντεό μου. Καλό βράδυ να έχετε.

Share this post