Πληροφορίες για κατ’αρχήν συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στην Γάζα

Πληροφορίες για κατ’αρχήν συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στην Γάζα

Η Χαμάς έχει δώσει αρχική έγκριση για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και για την απελευθέρωση των ομήρων, έγινε γνωστό σήμερα  από το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ. Ωστόσο, η παλαιστινιακή οργάνωση υποστηρίζει ότι οι δηλώσεις είναι ακόμη βιαστικές.

«Περιμένω ότι η Χαμάς δεν θα απορρίψει το έγγραφο, αλλά μπορεί να μην δώσει και τελική συμφωνία», δήλωσε από την πλευρά του Παλαιστίνιος αξιωματούχος που μίλησε με τον όρο να μην κατονομαστεί.
Και το Ισραήλ είχε πει «ναι» σε πρόταση που συμφωνήθηκε κατά τις συνομιλίες στο Παρίσι, πρόσθεσε το Κατάρ. Δεν υπάρχει όμως οριστική συμφωνία.

Ο Παλαιστίνιος αξιωματούχος, που βρίσκεται κοντά στις συνομιλίες, επισήμανε ακόμη ότι η Χαμάς ήταν απίθανο να απορρίψει την πρόταση κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα που έλαβε από τους διαμεσολαβητές αυτή την εβδομάδα. Πάντως, είπε ο ίδιος, η Χαμάς δεν θα την υπογράψει χωρίς διαβεβαιώσεις ότι το Ισραήλ έχει δεσμευτεί να τερματίσει τον πόλεμο.

«Αντίθετα», είπε ακόμη, «περιμένω να στείλουν μια θετική απάντηση και να επαναβεβαιώσουν τα αιτήματά τους: για να υπογραφεί η συμφωνία, θα πρέπει να διασφαλίσει ότι το Ισραήλ θα δεσμευτεί να τερματίσει τον πόλεμο στη Γάζα και να αποχωρήσει εντελώς από τον θύλακα».
«Ο δρόμος που έχουμε διανύσουμε είναι ακόμα πολύ δύσκολος. Είμαστε αισιόδοξοι γιατί και οι δύο πλευρές έχουν αποδεχθεί τις προϋποθέσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια προσεχή παύση. Ελπίζουμε ότι τις επόμενες δύο εβδομάδες θα είμαστε σε θέση να κοινοποιήσουμε καλά νέα για αυτό το θέμα», επισήμανε ο Καταριανός εκπρόσωπος.

Πηγή της Χαμάς στη Γάζα ανέφερε ωστόσο στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι δεν υπάρχει ακόμη συναίνεση για την πρόταση. «Η δήλωση του Κατάρ είναι βιαστική και ψευδής», δήλωσε. Χαμηλοί ήταν οι τόνοι και από έτερο εκπρόσωπο της Χαμάς που δήλωσε στο Reuters ότι η Χαμάς έλαβε την πρόταση εκεχειρίας για κατάπαυση του πυρός και την απελευθέρωση ομήρων στη Γάζα, αλλά δεν έδωσε απάντηση σε καμία πλευρά. «Η διαπραγμάτευση είναι σε μηδενικό στάδιο, δεν μπορούμε να πούμε ότι έχουμε καταλήξει σε μια συμφωνία», δήλωσε.

Οι ειδήσεις, όπως φαίνεται, έγιναν δεκτές με ενθουσιασμό στη Λωρίδα της Γαζάς.

Πηγή : ΑΠΕ-ΜΠΕ /ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Share this post