Πιθανή μια επαφή Χριστοδουλίδη -Ερντογάν στη σύνοδο της ευρωπαϊκής πολιτικής κοινότητας

Πιθανή μια επαφή Χριστοδουλίδη -Ερντογάν στη σύνοδο της ευρωπαϊκής πολιτικής κοινότητας

Οι πρώτες κρούσεις προς τον Ταγίπ Ερντογάν για το κυπριακό από τους ευρωπαίους συνομιλητές του Νίκου Χριστοδουλίδη, έγιναν με αφορμή τα συγχαρητήρια μηνύματα που απέστειλαν για την επανεκλογή του, μετέδωσε η Χριστίνα Μαύρου στο  Omega tv

Ο Καγκελάριος Όλαφ Σολτς και ο πρέοδρος Εμανουέλ Μακρόν, συνομίλησαν τηλεφωνικώς με τον επανεκλεγέντα τούρκο πρόεδρο και οι ανακοινώσεις που ακολούθησαν, με τον γεωγραφικό προσδιορισμό της περιοχής, δείχνουν ότι οι ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας έθεσαν τον παράγοντα εμπλοκής της ένωσης στο Κυπριακό.

Ο Πρόεδρος Γαλλίας, κ. Εμανουέλ Μακρόν έγραψε σε ανάρτηση του στο Twitter ότι:

Ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης και ο Ταγίπ Ερντογάν δεν αποκλείεται να βρεθούν, και μάλιστα πάρα πολύ σύντομα, στο ίδιο τραπέζι. Στη σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, την οποία θα φιλοξενήσει η Μολδαβία την πρώτη Ιουνίου, και για την  οποία έχει σταλεί πρόσκληση στον τούρκο πρόεδρο.

Ο εκπρόσωπός του, και πιθανώς νέος υπουργός εξωτερικών, όπως φημολογείται, Ιμπραχίμ Καλίν, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ο Ερντογάν να σπάσει την …παράδοση των πρώτων επίσημων επισκέψεών του.

Ωστόσο αυτή την Πέμπτη θα υπάρξει μια συνάντηση στην πρωτεύουσα της Μολδαβίας, μια σύνοδος της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας. Είχε πραγματοποιηθεί στην Πράγα (το 2016) και ο πρόεδρός μας παρέστη. Δεν είναι ακόμα σίγουρο αν θα συμμετέχει σε αυτήν».

Πρώτο …crash test της πρότασης Χριστοδουλίδη για ενεργότερη εμπλοκή της ευρωπαϊκής ένωσης στο Κυπριακό με το διορισμό πολιτικής προσωπικότητας, αναμένεται να αποτελέσει το ευρωπαϊκό συμβούλιο της 29ης Ιουνίου.

Εκεί αναμένεται ο πρόεδρος της δημοκρατίας να έχει πιο ξεκάθαρη εικόνα για την ετοιμότητα των Βρυξελλών να σπρώξουν την πρόταση.

Η Λευκωσία έχει ετοιμάσει προσχέδιο λεκτικού για τους όρους εντολής του απεσταλμένου και τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί για την επιλογή και το διορισμό του, και εφόσον υπάρξουν ευνοϊκές συνθήκες, θα τεθεί στο τραπέζι για ενσωμάτωση στα συμπεράσματα του συμβουλίου.

Πηγή:  Omega tv

Share this post