Πίσω στη Βουλή η λίστα Γιωρκάτζη
Αναμοπμπή από τον πρόεδρο Αναστασιάδη , μετά από γνωμάτευση του γενικού εισαγγελέα
Στην Βουλή επανέρχεται το θέμα της δημοσιοποίησης ή μη της λίστας Γιωρκάτζη. Ο γενικός εισαγγελέας Γιώργος Σαββίδης γνωμάτευσε ότι “η απόφαση της Βουλής για δημοσιοποίηση αυτούσιας της λίστας Γιωρκάτζη, αποτελεί έκφραση πολιτικής βούλησης, η λήψη της οποίας δεν προβλέπεται από καμία συνταγματική διάταξη”. Ως εκ τούτου, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας στην επιστολή του προς τη Βουλή εκφράζει τη θέση ότι η απόφαση «δεν δύναται να εκδοθεί δυνάμει του άρθρου 52 του Συντάγματος».
Επίσης, ο γενικός εισαγγελέας εισηγήθηκε την αναπομπή της απόφασης, διαδικασία η οποία προβλέπεται από το συγκεκριμένο άρθρο του Συντάγματος, για νόμους και αποφάσεις της βουλής.
Επιπρόσθετα ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θίγει άλλο ένα ζήτημα στη βάση της σχετικής γνωμάτευσης, αναπέμποντας ουσιαστικά όλες τις νομοθεσίες που ψήφισε η Βουλή στις 17/7, λόγω της ταυτόχρονης άσκησης των καθηκόντων του προέδρου της Βουλής ενόσω ασκούσε το λειτούργημα του Προεδρου της Δημοκρατίας λόγω απουσίας του Προέδρου Αναστασιάδη στο εξωτερικό.
Καταλήγοντας ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εισηγείται η Βουλή να μη εμμείνει στην απόφαση της και επανεξετάσει τους νόμους/αποφάσεις που ψηφίστηκαν ή εγκρίθηκαν στις 17 Ιουλίου αποδεχόμενη την αναπομπή.
“Σε περίπτωση που το κρίνετε σκόπιμο, παρακαλούνται οι αρμόδιες Κοινοβουλευτικές Επιτροπές να ακούσουν σχετικά με την παρούσα Αναπομπή τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας”, καταλήγει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.
Συλλούρης: Πρακτική που ακολουθούσα στη βάση προηγούμενης γνωμάτευσης
Ο Δημήτρης Συλλούρης αναφερόμενος στη γνωμάτευση του Γιώργου Σαββίδη, ανέφερε πως αυτή διαφέρει με τη γνωμάτευση του τέως Γενικού Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη η οποία έλεγε πως δεν υπήρχε κάποιο κώλυμα στην ταυτόχρονη ενάσκηση των καθηκόντων όταν προεδρεύει της Βουλής και της Δημοκρατίας. Πρόκειται είπε για πρακτική που ακολουθούσε εδώ και χρόνια.
Αναφορικά με το μέλλον της Λίστας Γιωρκάτζη, ο Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε ότι αυτό θα αποφασιστεί από την Επιτροπή και την Ολομέλεια της Βουλής λαμβάνοντας υπόψη και τις σχετικές γνωματεύσεις που υπάρχουν.
Ανέφερε ότι κατά τη σημερινή συνάντηση της Ad Hoc Επιτροπής έγινε περαιτέρω επεξεργασία των όρων εντολής της Επιτροπής, με τον ίδιο να εκφράζει τη θέση ότι θα πρέπει να διερευνηθούν περαιτέρω παρά τις ενστάσεις κάποιων ότι αυτό θα καθυστερήσει τα όποια αποτελέσματα.
Σύμφωνα με τον κ. Συλλούρη, η Βουλή έχει ενώπιον της την απόφαση για δημοσιοποίηση της λίστας Γιωρκάτζη και η συνέχεια θα κριθεί από την απόφαση της ολομέλειας επί της αναπομπής, την ερχόμενη Παρασκευή.
Απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών αναφορικά με το τι θα γίνει, εάν η ολομέλεια απορρίψει την αναπομπή, υπέδειξε ότι «θα συνέλθετε εσείς που υποστηρίζετε τη δημοσιοποίηση για να αποφασίσετε τι θα κάνετε».
«Εγώ» είπε, «θα σας βοηθήσω διαδικαστικά. Δεν θα είναι το δικό μου χέρι όμως, που θα δώσει τη λίστα στη δημοσιότητα. Θα είναι το δικό σας», τόνισε.
Σε δηλώσεις του ανέφερε ότι την τύχη της λίστας θα την αποφασίσει η ολομέλεια και η αρμόδια επιτροπή, στη βάση της απόφασης που θα ληφθεί επί της αναπομπής την Παρασκευή και του περιεχομένου των γνωματεύσεων της επιτρόπου προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και άλλων νομικών συμβούλων των κομμάτων.
«Μονόδρομος» η δημοσιοποίηση της λίστας
Διαφορετική είναι η άποψη που εξέφρασε ο βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης, αναφορικά με τις επιλογές που τίθενται ενώπιον της βουλής, υποστηρίζοντας ότι δεδομένης της γνωμάτευσης, η δημοσιοποίηση της λίστας Γιωρκάτζη αποτελεί «μονόδρομο».
Ο κ. Περδίκης υποστήριξε πως εάν γίνει αποδεκτή η αναπομπή, αυτό θα σημαίνει ότι το κείμενο της απόφασης δεν είναι νόμος, αλλά απλή απόφαση που μπορεί να προχωρήσει άμεσα, επομένως η βουλή θα μπορεί να προβεί σε δημοσιοποίηση της λίστας. Εάν δεν γίνει αποδεκτή η αναπομπή, τότε και πάλι σημαίνει ότι μπορεί να γίνει η δημοσιοποίηση της λίστας, όπως είπε.
Το θέμα, τόνισε, είναι ποιος θα την δημοσιοποιήσει, εφόσον ο πρόεδρος της βουλής έχει ξεκαθαρίσει τη θέση του επί του συγκεκριμένου ζητήματος. Ο κ. Περδίκης υποστήριξε ότι σε περίπτωση άρνησης του προέδρου του Σώματος να εφαρμόσει την απόφαση της βουλής, προκύπτει μείζον διαδικαστικό ζήτημα παραβίασης απόφασης της βουλής.
Υπενθύμισε ότι ήταν η άρνηση του προέδρου της επιτροπής ελέγχου να συνεχίσει τη διερεύνηση του θέματος, που τον οδήγησε στην εισήγηση για τη σύσταση της ad hoc επιτροπής, κάνοντας λόγο για εμπόδια που παρεμβάλλονται στην προσπάθεια, καθώς γίνεται επίκληση του ευρωπαϊκού μηχανισμού σταθερότητας, των προσωπικών δεδομένων κτλ.
Ταυτόχρονα, σημείωσε ότι προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι υιοθετήθηκε η 30η Απριλίου 2013 ως ενδεικτική ημερομηνία για την έναρξη της διερεύνησης του θέματος τη στιγμή που, όπως είπε, τον Γενάρη του 2013 ετοιμάστηκε από λειτουργό της ΚΤ κατάλογος διαγραφών δανείων πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων και κομμάτων.