ΠΙΣ: Μην «πυροβολείτε» την ιατρική κοινότητα – Εχθρός είναι ο Covid-19
Στα 907 “εκτοξεύτηκαν τα νέα περιστατικά του ιού και απεβίωσαν ακόμη τέσσερις συνάνθρωποι μας
Προσπάθεια στοχοποίησης γιατρών και καταλογισμό ευθυνών, για τα προβλήματα στελέχωσης των δημοσίων νοσηλευτηρίων που προϋπήρχαν της έξαρσης της πανδημίας , καταγγέλει ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ).
Ο ΠΙΣ αναφέρει ότι δεν διακρίνει τα μέλη του σε γιατρούς του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα και στέλνει μήνυμα συνεργασίας προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, καλώντας τους να αντιληφθούν ότι ο κοινός μας εχθρός είναι η πανδημία Covid-19.
Ο ΠΙΣ σε ανακοίνωση του αναφέρει ότι ” αναγνωρίζει επίσης τις αντίξοες συνθήκες κάτω από τις οποίες οι συνάδελφοι στα δημόσια νοσηλευτήρια καλούνται εδώ και καιρό και ιδιαίτερα εν καιρώ πανδημίας, να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες ανάγκες.
Να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ, είχε επανειλημμένως επισημάνει τα προβλήματα της υποστελέχωσης, πολύ καιρό πριν το ξέσπασμα της πανδημίας και παρόλο που είχε υποβληθεί επίσημα στρατηγικός σχεδιασμός με εποικοδομητικές εισηγήσεις προς αντιμετώπιση των επιπρόσθετων προβλημάτων που έφερε η πανδημία, θα ανέμενε κάποιος να μην είναι αντιμέτωπος με τα σημερινά δεδομένα.
Ουδείς αμφισβητεί το γεγονός ότι το ξέσπασμα της πανδημίας συνέπεσε με τα πρώτα βήματα της μεταρρύθμισης της υγείας και δοκιμάζει σκληρά όλο το σύστημα και ιδιαίτερα τα δημόσια νοσηλευτήρια, τα οποία όλοι επικαλούμαστε ως ραχοκοκαλιά του συστήματος υγείας.
Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι η ενδονοσοκομειακή φάση της εφαρμογής του συστήματος υγείας αναδεικνύει ολοένα και περισσότερο τις παραλείψεις στις υποδομές αλλά και στο ανθρώπινο δυναμικό και καλούμε το Υπουργείο Υγείας, τον ΟΚΥΠΥ και τον ΟΑΥ, να εγκύψουν στην άμεση διόρθωση όλων αυτών των προβλημάτων και να είστε βέβαιοι ότι η ιατρική κοινότητα πάντοτε σε πνεύμα συνεργασίας, συμβάλλει για να διασφαλίσουμε και να διασώσουμε τη δημόσια υγεία.
Δεν είναι ώρα ούτε για αποπροσανατολισμό από ευθύνες, ούτε για επίδειξη ισχύος. Είναι η ώρα της υπέρβασης ώστε να προστατεύσουμε από κοινού τη δημόσια υγεία.
Τονίζουμε την ανάγκη ενός σωστού στρατηγικού σχεδιασμού, χωρίς σπασμωδικές επιτάξεις «στα τυφλά», σε συνεργασία με την ιατρική κοινότητα ώστε η εφαρμογή του είναι αποτελεσματική και υποστηρικτική για τη δημόσια υγεία και την αντιμετώπιση της πανδημίας”.
ΕΞΑΛΛΟΥ, ο πρόεδρος του ΠΙΣ δρ Πέτρου Αγαθαγγέλου σε γραπτή δήλωση του για τους εμβολιασμούς έναντι του Covid-19 αναφέρει:
“Η διαχείριση της πανδημίας απαιτεί υπευθυνότητα εκ μέρους όλων και κυρίως σε ατομικό επίπεδο μέσα από την τήρηση των μέτρων προστασίας. Η γνωριμία με τον ιό Covid-19 έχει ολοκληρωθεί. Ως ιατρική κοινότητα επικεντρωνόμαστε στο τρίπτυχο «Πρόληψη-Προστασία-Πρόβλεψη».
Μέχρι στιγμής τα εργαλεία που είχαμε για εφαρμογή του τρίπτυχου «Π-Π-Π», ήταν τα lockdown και τα μέτρα ατομικής προστασίας «Χέρια-Αποστάσεις-Μάσκες».
Οι πολύτιμες γνώσεις που έχουμε αποκτήσει μέσα από την αξιοποίηση της τεχνολογίας ως παγκόσμια επιστημονική και ιατρική κοινότητα, έχουν οδηγήσει στην παρασκευή, έγκριση και διάθεση των εμβολίων τα οποία θα αποτελέσουν ένα πολύ σημαντικό ενισχυτικό εργαλείο για την αποτελεσματική διαχείριση και εξελικτικά εκρίζωση της πανδημίας Covid-19.
Η επιστροφή στην κανονικότητα θα εξαρτηθεί συνδυαστικά και από την ανταπόκριση του πληθυσμού στον εμβολιασμό κατά του Covid-19.
Δρ Πέτρου Αγαθαγγέλου
Η έγκριση και διάθεση εμβολίου κατά του νέου κορονοϊού αποτελεί μια από τις νίκες της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας και ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπίζεται.
Ευρύτερα, η εμπλουτισμένη γνώση της ιατρικής επιστήμης ενάντια του Covid-19, μας επιτρέπει να είμαστε αισιόδοξοι για την έγκαιρη αντιμετώπιση πανδημιών στο μέλλον, με μεθόδους που θα αποτρέπουν φοβικές κοινωνίες και αναιμικές οικονομικές δραστηριότητες απροσδιόριστης διάρκειας.
Οι αντοχές μας κάτω από υγειονομική πίεση λόγω πανδημιών και του Covid-19 ιδιαίτερα απαιτούν λύσεις που περιλαμβάνουν την αξιοποίηση όλων των ιατροφαρμακευτικών εργαλείων και τα εμβόλια αποτελούν μέρος αυτής της αντιμετώπισης.
Ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος, στο πλαίσιο της αποστολής του για διασφάλιση του δημόσιου αγαθού που είναι η υγεία και με αίσθημα ευθύνης έναντι των μελών του, των επαγγελματιών υγείας και όλων των πολιτών ενθαρρύνει και αναμένει ότι όλοι, θα επιδείξουν την ανάλογη ευθύνη με την ανταπόκριση τους στους εμβολιασμούς”.
Νέα έκκληση της ΠΕΚ στον ΟΚΥΠΥ για συνεργασία
Η Πνευμονολογική Εταιρεία Κύπρου και τα μέλη της έχουν ήδη αποδείξει ότι στις πραγματικές ανάγκες που προκύπτουν λόγω της πανδημίας, είμαστε εθελοντικά παρόντες για να τις καλύψουμε, χωρίς καν να χρειάζεται το οποιοδήποτε εξαναγκαστικό μέτρο, όπως η επίταξη, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση και σημειώνεται:
“Οι μάχιμοι ιδιώτες πνευμονολόγοι ανά το παγκύπριο είναι στο σύνολο τους 22.
17 από αυτούς έχουν συμβάλει σε εθελοντική βάση και εκ περιτροπής στη διαχείριση της πανδημίας με κάλυψη αναγκών ως εξής:
- 3 στο νοσοκομείο Αμμοχώστου
- 5 στο νοσοκομείο Λεμεσού
- 3 στο νοσοκομείο Λάρνακας
- 6 στο νοσοκομείο Λευκωσίας
Οι υπόλοιποι είναι προγραμματισμένο, σε συνεννόηση με τη Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας να συνδράμουν τις επόμενες μέρες.
Ο καταλογισμός ευθυνών σε γιατρούς, εκ μέρους του ΟΚΥΠΥ για μη συμβολή, είναι συνεπώς αβάσιμος και παράλληλα προκλητικός.
Για τη διαχείριση των περιστατικών Covid-19, απαιτείται σωστή οργάνωση και καλή συνεργασία προκειμένου να μην θυματοποιούνται άλλοι ασθενείς, είτε των πνευμονολογικών κλινικών των δημοσίων νοσηλευτηρίων είτε των ιδιωτών πνευμονολόγων, που αντιμετωπίζουν χρόνιες παθήσεις, ανεξάρτητα αν υπάρχει πανδημία ή όχι.
Οι αρμόδιοι φορείς, οφείλουν προτού προχωρήσουν στο ύστατο μέτρο της επίταξης, να έχουν εξαντλήσει όλα τα εσωτερικά τους περιθώρια στελέχωσης.
Και διερωτόμαστε, το έχουν πράξει;
Τόσο η ΠΕΚ όσο και ο ΠΙΣ έχουν επανειλημμένως ζητήσει να σταλούν γραπτώς πληροφορίες για το πώς έχουν κατανεμηθεί οι 21 πνευμονολόγοι του ΟΚΥΠΥ για να δούμε σε συνεργασία με τη Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας ποιες και πού υπάρχουν πραγματικές ανάγκες που προκύπτουν ακριβώς λόγω της πανδημίας, προκειμένου να ενημερώσουμε τα μέλη μας και να καταρτίσουμε ένα πλάνο για την αποτελεσματική κάλυψη αυτών των αναγκών.
Ο ΟΚΥΠΥ δυστυχώς αρνήθηκε τη συνεργασία μη ανταποκρινόμενος στο αίτημα μας. Ρωτήσαμε επίσης ποιο είναι το στρατηγικό πλάνο αξιοποίησης του ανθρώπινου δυναμικού. Ούτε σε αυτό μας έχουν απαντήσει.
Δυστυχώς, αντί ο ΟΚΥΠΥ να είχε επικεντρωθεί στην άμεση επίλυση προβλημάτων –(όπως το ότι το Νοσοκομείο Αναφοράς δεν είχε ούτε ΜΕΘ ούτε πνευμονολογική κλινική)– επιδίδεται σε μια επικοινωνιακή προσπάθεια μετακύλισης ευθυνών που δεν εξυπηρετεί τον κύπριο ασθενή. Αντίθετα τον θέτει σε μεγαλύτερο κίνδυνο.
Στο πλαίσιο της αποστολής μας για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας και με κύριο γνώμονα την εξυπηρέτηση του Κύπριου ασθενή, είτε έχει επιμολυνθεί με Covid-19 είτε αντιμετωπίζει άλλες χρόνιες παθήσεις, οφείλουμε να επιμείνουμε στην ανάγκη καλής συνεργασίας”.
Ανακοίνωση Υπουργείου Υγείας
Τον θάνατο τεσσάρων ατόμων με COVID-19, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό θανάτων σε 117, και 907 νέα κρούσματα κορωνοϊού ανακοίνωσε σήμερα , Τρίτη, το Υπουργείο Υγείας.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας, 154 ασθενείς COVID-19 νοσηλεύονται, εκ των οποίων οι 42 σε σοβαρή κατάσταση.
Έχουν πραγματοποιηθεί 18,070 τεστ ανίχνευσης της νόσου με τη μοριακή μέθοδο (PCR) και τη μέθοδο ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test).
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας, τα 907 νέα περιστατικά της νόσου COVID-19 εντοπίστηκαν από τα μοριακά τεστ (PCR) και τα τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test), ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό κρουσμάτων σε 21,315.
Α. Θάνατοι από τη νόσο COVID-19:
Τα τέσσερα άτομα που απεβίωσαν με την τελική αιτία θανάτου να αποδίδεται στη νόσο COVID-19, αφορούν σε:
– Άντρα, ηλικίας 82 ετών, με υποκείμενα νοσήματα, που νοσηλευόταν στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού.
– Γυναίκα, ηλικίας 83 ετών, με υποκείμενα νοσήματα, που νοσηλευόταν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας.
– Άντρα, ηλικίας 84 ετών, με υποκείμενα νοσήματα, που νοσηλευόταν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας.
– Γυναίκα, ηλικίας 88 ετών, με υποκείμενα νοσήματα, που νοσηλευόταν στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας.
Συνεπώς, ο συνολικός αριθμός των θανάτων με τελική αιτία τη νόσο COVID-19 ανέρχεται σε 117, εκ των οποίων:
– 76 άντρες (65%), και
– 41 γυναίκες (35%).
Ο μέσος όρος ηλικίας των θανόντων από την ασθένεια είναι τα 80 έτη.
Β. Νοσηλευόμενοι:
Συνολικά, στα νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ νοσηλεύονται 154 ασθενείς της νόσου COVID-19, εκ των οποίων οι 42 σε σοβαρή κατάσταση.
Από τους 42 ασθενείς που είναι κρίσιμα, οι 20 είναι διασωληνωμένοι, οι πέντε νοσηλεύονται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας εκτός αναπνευστήρα και 17 σε Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας.
Αναλυτικά η κατάσταση στα νοσηλευτήρια είναι η ακόλουθη:
Γ. Θετικά περιστατικά COVID-19 (εξέταση PCR test και rapid test αντιγόνου): Από τις 18,070 εργαστηριακές διαγνώσεις που διενεργήθηκαν σήμερα με τη μοριακή μέθοδο (PCR), εντοπίστηκαν 907 περιστατικά της νόσου COVID-19, που προέκυψαν ως εξής:
• 153 κρούσματα από 1,002 δείγματα που λήφθηκαν μέσω της διαδικασίας της ιχνηλάτησης των επαφών ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.
• 10 κρούσματα από 652 δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο ελέγχου επιβατών στα Αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου.
• 343 κρούσματα από 2,039 δείγματα που λήφθηκαν μέσω ιδιωτικής πρωτοβουλίας.
• 27 κρούσματα από 375 δείγματα που λήφθηκαν από τα Μικροβιολογικά Εργαστήρια των Γενικών Νοσοκομείων.
• 5 κρούσματα από 57 δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος παραπομπών από Προσωπικούς Ιατρούς και ελέγχου ειδικών ομάδων μέσω των Ιατρείων Δημόσιας Υγείας.
• 369 κρούσματα από 13,805 δείγματα που εξετάστηκαν με τη μέθοδο ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test).
Επιπρόσθετα, διεκπεραιώθηκαν οι ακόλουθες εργαστηριακές εξετάσεις, χωρίς τον εντοπισμό κρούσματος:
12 δείγματα που λήφθηκαν από τους κατοίκους του Κάτω Πύργου Τυλληρίας.
Αναλυτικά, οι εξετάσεις ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test) πραγματοποιήθηκαν σήμερα ως ακολούθως:
ΑΚΕΛ: Ενιαίος σχεδιασμός που θα συμπεριλαμβάνει και τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια
Το ΑΚΕΛ εκφράζει την έντονη ανησυχία του για την κατάσταση, στην οποία έχει βρεθεί ο δημόσιος τομέας υγείας, ο οποίος έχει αναλάβει εξ’ ολοκλήρου το βάρος της ενδονοσοκομειακής αντιμετώπισης της πανδημίας, υποστήριξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Γιώργος Λουκαΐδης.