Πήρε προβάδισμα ο Τατάρ

Πήρε προβάδισμα ο Τατάρ

Το τελικό αποτέλεσμα την ερχόμενη Κυριακή θα κρίνουν η συμμετοχή και οι ηττημένοι του πρώτου γύρου

Σκληρή προβλέπεται από τα αποτελέσματα της σημερινής  ψηφοφορίας στην «ΤΔΒΚ» ότι θα είναι η μάχη την Κυριακή, 18 Οκτωβρίου, μεταξύ του ηγέτη του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ) και «πρωθυπουργού» Ερσίν Τατάρ με τον νυν Τουρκοκύπριο  ηγέτη , Μουσταφά Ακιντζί για την ανάδειξη του ηγέτη των Τουρκοκυπρίων για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Στον  πρώτο γύρο, στον οποίο η αποχή έφθασε στο  42%, ο Τατάρ εξασφάλισε 32,35% έναντι του 29,84% του Μουσταφά Ακιντζί. Ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (ΡΤΚ) , Τουφάν Έρχουρμαν έλαβε 21,68%, ο  Κουντρέτ Όζερσαϊ  5,74%, ο Ερχάν Αρικλί το 5,36%, ο Σερντάρ Ντενκτάς το 4,20% και οι υπόλοιποι πέντε υποψήφιοι κατέγραψαν πολύ μικρά ποσοστά.

Ψήφισαν συνολικά 110.779 ενώ 5.027 ήταν οι άκυρες ψήφοι.

Στο Κυπριακό ο Ερσίν Τατάρ είναι εκφραστής της λύσης των «δύο κρατών» και ο Μουσταφά Ακιντζί της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας.

Ο Ερσίν Τατάρ ευχαρίστησε τους υποστηρικτές του και αναφέρθηκε στην πανδημία, η οποία σύμφωνα με την άποψη του, περιόρισε την συμμετοχή στην σημερινή διαδικασία. Ο κ. Τατάρ κάλεσε τους Τ/κ να συμμετάσχουν μαζικά  στο δεύτερο γύρο.  

Για την σημερινή  αναμέτρηση  πρόβαλε την άποψη ότι το Κόμμα Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ) σημείωσε  νίκη. Ο Τατάρ  άσκησε κριτική στον κ. Ακιντζί  και  αναφέρθηκε στις καλές σχέσεις, που διατηρεί με την Άγκυρα και στις επενδύσεις, που γίνονται στην  «ΤΔΒΚ».

Ο κ. Ακιντζί υπενθύμισε ότι σε σχέση με το 2015 ο ίδιος εξασφάλισε περισσότερες ψήφους και ζήτησε από τους Τ/κ να πάνε να ψηφίσουν την επόμενη Κυριακή.  

Ο κ. Ακιντζί δήλωσε  δήλωσε ότι, σε περίπτωση που επανεκλεγεί, θα συνεχίσει την πορεία του στο Κυπριακό σε συνεργασία με όλες τις μερίδες της τ/κ κοινότητας. Ο ίδιος έκανε χαρακτηριστικά λόγο για «συμμετοχική διαδικασία». Ο τ/κ ηγέτης άσκησε επίσης, κριτική στην Άγκυρα για «τις παρεμβάσεις της» στην εκλογική» διαδικασία. Παρόλα αυτά, σύμφωνα με τον κ. Ακιντζί, η τ/κ κοινότητα  ξεκαθάρισε την βούληση της  στην κάλπη. «Αφήστε αυτόν τον λαό να επιλέξει αυτόν που θα τον διοικήσει, είναι  το μήνυμά της  προς την Άγκυρα», κατέληξε.

Η εκτίμηση, μετά το σημερινό αποτέλεσμα  είναι ότι το ποσοστό της συμμετοχής στο δεύτερο γύρο και η υποστήριξη, που θα εξασφαλίσουν οι δυο μονομάχοι, από τα κόμματα θα κρίνουν το τελικό αποτέλεσμα.

Ο Ερσίν Τατάρ, παρά το προβάδισμα του και το ότι θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα εξασφαλίσει το 5,33 % του Αρικλί, δεν μπορεί να επαναπαύεται.  Τις  επόμενες  ημέρες θα κληθεί να κάνει μεγάλη προσπάθεια  για να εξασφαλίσει την υποστήριξη των οπαδών των  Κουντρέτ Όζερσαϊ, Σερντάρ Ντενκτάς και των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Ο Ακιντζί, παρόλο που είναι ενισχυμένος σε σχέση με το 2015 , πρέπει  να εξασφαλίσει την υποστήριξη των οπαδών του Τουφάν Έρχιουρμαν και ενδεχομένως ορισμένων οπαδών των  Όζερσαϊ και  Ντενκτάς, οι οποίοι, όπως λένε αναλυτές , «αντιδρώντας στις κινήσεις της Άγκυρας δεν αποκλείεται να τον ψηφίσουν».

Share this post