Πιο κοντά στην επίτευξη του στόχου και την επιστροφή στην κανονικότητα – Στο 34% το ποσοστό όσων έλαβαν την 1η δόση
Με τον συνολικό αριθμό των δόσεων εμβολίων που χορηγήθηκαν να ξεπερνούν τις 332,000 (37,8 δόσεις ανά 100 κατοίκους), αυτή την περίοδο προτεραιότητα για εμβολιασμό έχουν οι πολίτες της ηλικιακής ομάδας των 30-39 ετών και σύμφωνα με τον σχεδιασμό, από την ερχόμενη εβδομάδα αρχίζει ο προγραμματισμός ραντεβού από την ηλικιακή ομάδα των 20-29 ετών.
Σε επίπεδο ΕΕ και σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύει το ECDC, η Κύπρος κατατάσσεται στην 6η θέση ως προς τη χορήγηση τουλάχιστον της 1ης δόσης, με ποσοστό 34,1%, ποσοστό υψηλότερο από το 31,3% που είναι ο μέσος όρος της ΕΕ. Μέχρι και χθες, 252,792 άτομα έλαβαν την 1η δόση του εμβολίου, ενώ ποσοστό 10,8% έχει ολοκληρώσει το εμβολιαστικό του σχήμα (79,631).
Με την επιτάχυνση των εμβολιασμών, και με ορίζοντα τα τέλη Ιουνίου, ο κύριος στόχος του Υπουργείου Υγείας είναι η χορήγηση τουλάχιστον της 1ης δόσης του εμβολίου στο 65% των πολιτών που δύνανται να εμβολιαστούν, μέχρι το τέλος Ιουνίου.
Όσο αυξάνεται η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού τόσο πιο σύντομα θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα και θα ξαναπάρουμε τις ζωές μας στα χέρια μας.
Το Υπουργείο Υγείας, βάσει και των συστάσεων του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), έχει ανακοινώσει μια σειρά από οφέλη/απαλλαγές για όσους έχουν εμβολιαστεί ακόμη και με την 1η δόση του εμβολίου.
Ειδικότερα:
- για άτομα που έχουν ολοκληρώσει το εμβολιαστικό τους σχήμα με οποιοδήποτε από τα διαθέσιμα αδειοδοτημένα εμβόλια και έχει παρέλθει περίοδος 14 ημερών από τη λήψη της τελευταίας δόσης, δεν απαιτείται υποχρεωτικός αυτοπεριορισμός σε περίπτωση που τα άτομα αυτά θεωρηθούν στενή επαφή κρούσματος.
- Όσα άτομα έχουν εμβολιασθεί τουλάχιστον με μια δόση και νοουμένου ότι έχουν παρέλθει 3 εβδομάδες από την χορήγησή της έχουν πρόσβαση σε χώρους συναθροίσεων και να λάβουν μέρος σε διάφορες κοινωνικές και άλλες εκδηλώσεις, μπορούν να χρησιμοποιούν ως αποδεικτικό στοιχείο την Κάρτα Εμβολιασμού τους.
- Όσοι εργαζόμενοι έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον με την 1η δόση και νοουμένου ότι έχουν παρέλθει 3 εβδομάδες από τη χορήγησή της, εξαιρούνται της υποχρέωσης για εβδομαδιαίο έλεγχο με rapid test.
Ο εμβολιασμός είναι πράξη προσωπικής ευθύνης για τον κάθε πολίτη. Με τον εμβολιασμό και την τήρηση των μέτρων θα επανέλθουμε στην κανονικότητα και θα μπορέσουμε να πάρουμε τη ζωή μας και τη ζωή των παιδιών μας πίσω, αφού αποδεδειγμένα ο εμβολιασμός αποτελεί το βασικό εργαλείο, αλλά και το κλειδί της πόρτας εξόδου από την πανδημία.
Το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι σήμερα, 7 Μαΐου 2021:
– Τέσσερα άτομα έχουν αποβιώσει από τη νόσο COVID-19, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό θανάτων σε 332.
– 237 ασθενείς COVID-19 νοσηλεύονται, εκ των οποίων οι 59 σε σοβαρή κατάσταση. Η διάμεση ηλικία των νοσηλευόμενων είναι τα 58,6 έτη.
– Έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 56,420 τεστ ανίχνευσης της νόσου με τη μοριακή μέθοδο (PCR) και τη μέθοδο ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test).
– 324 (ποσοστό θετικότητας: 0,57%) νέα περιστατικά της νόσου COVID-19 εντοπίστηκαν από τα μοριακά τεστ (PCR) και τα τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test), ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό κρουσμάτων σε 68,766.
Ακολουθούν αναλυτικά τα σημερινά αποτελέσματα.
Α. Θάνατοι από τη νόσο COVID-19:
Τα τέσσερα άτομα που απεβίωσαν με την τελική αιτία θανάτου να αποδίδεται στη νόσο COVID-19, αφορούν σε:
– Άντρα, ηλικίας 69 ετών, χωρίς ιστορικό εμβολιασμού, που κατέληξε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας.
– Άντρα, ηλικίας 72 ετών, με ιστορικό εμβολιασμού (1η δόση), που κατέληξε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας.
– Άντρα, ηλικίας 67 ετών, χωρίς ιστορικό εμβολιασμού, που κατέληξε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας.
– Άντρα, ηλικίας 76 ετών, χωρίς ιστορικό εμβολιασμού, που κατέληξε στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας.
Συνεπώς, ο συνολικός αριθμός των θανάτων με τελική αιτία τη νόσο COVID-19 ανέρχεται σε 332, εκ των οποίων:
– 219 άντρες (66%), και
– 113 γυναίκες (34%).
Ο μέσος όρος ηλικίας των θανόντων από την ασθένεια είναι τα 78 έτη.
Β. Νοσηλευόμενοι:
Συνολικά, στα νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ νοσηλεύονται 237 ασθενείς της νόσου COVID-19, εκ των οποίων οι 59 σε σοβαρή κατάσταση ή σε συνθήκες ΜΑΦ.
Από τους 59 ασθενείς που είναι σε σοβαρή κατάσταση, οι 30 είναι διασωληνωμένοι, οι δύο νοσηλεύονται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας εκτός αναπνευστήρα και οι 27 σε Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας.