Πιο επιθετικός και απρόβλεπτος ο Ερντογάν , προ των προβλημάτων του
Περί τα 2, 5 εκ. τηλεθεατές παρακολούθησαν συνέντευξη του Αλή Μπαμπατζάν
Του Αλέκου Παπαδόπουλου*
Παρότι αργυρώνητα σχεδόν όλα τα ΜΜΕ στην Τουρκία, λειτουργούν δε ως φερέφωνα του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και όλοι οι δημοσιογραφούντες γνωρίζουν τι τους περιμένει εάν τολμήσουν να παραβιάσουν σε οποιαδήποτε επικαιρότητα τα όρια και διατυπώσουν μια κρίση ή μια γνώμη αντίθετη της προκαθορισμένης, είναι γεγονός ότι τις τελευταίες μέρες πνέει ένας άνεμος εντελώς διαφορετικός. Συγκεκριμένα δε, πολλά λέγονται, πολλά ακούονται. Γράφονται, ψιθυρίζονται και φημολογούνται διάφορα όσον αφορά τις επικείμενες πολιτικές εξελίξεις στη χώρα.
Πρωτοστατεί και οργιάζει το YOUTUBE ως ένα ελεύθερο βήμα. Και είναι δεκάδες οι εκπομπές που μεταδίδονται δι΄αυτού καθημε-ρινά, από δημοσιογράφους και πολιτικούς αναλυτές, οι οποίοι έχουν διαφύγει στο εξωτερικό, έστω και αν, ακόμα και αυτοί, αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο απαγωγής τους από όργανα των μυστικών υπηρεσιών της χώρας τους και παραπομπής τους ακολούθως σε δίκη με την κατηγορία ότι υπήρξαν συνεργάτες του Φετχουλλάχ Γκιουλέν στο αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016, ή στη συνέχεια έδρασαν κατά του απολυταρ-χικού καθεστώτος που εγκαθίδρυσε ο Ερντογάν. Από τους αυτοεξόριστους άλλοι μεν διέφυγαν στο εξωτερικό ως διωκόμενοι και άλλοι πάλι επειδή δεν μπορούσαν να εξασκούν το επάγγελμα τους υπό απαγόρευση ή υπό απειλή να διατελούν δε μόνιμα υπό τον πέλεκυ της κατ΄ευφημισμό δικαιοσύνης, όπως έχει καταντήσει.
Ο Ερντογάν φαίνεται σήμερα πελαγωμένος. Όσο πελαγώνει όμως τόσο και περισσεύουν οι αυθαιρεσίες του σε όλους τους τομείς ενώ στα αλλεπάλληλα τετ-α-τετ τους. Αυτός με τον Νεβλέτ Μπαχτσελή, αναζητούν όπως συμπεραίνουν όλοι, τρόπους όχι για να κοπάσουν με νόμιμα μέσα τη λαϊκή οργή, ούτε για να αντιμετωπίσουν την ανεργία ή την ακρίβεια, αλλά τροποποιώντας τον εκλογικό νόμο να προλάβουν τη διαρροή προς οποιοδήποτε άλλο κόμμα, αυτών που τους ψήφισαν στις τελευταίες εκλογές. Καθώς και διαρροή βουλευτών τους προς τα Κόμματα που ίδρυσαν πρόσφατα ομογάλακτα στελέχη τους, ο Αλή Μπαμπατζάν ( 2002-2015 ως Υπουργός Εξωτερικών, Υπουργός Οικονομικών και Βοηθός Πρωθυπουργός του Ερντογάν ενώ το 2018 προτίμησε να απόσχει των εθνικών εκλογών) και ο Αχμέτ Νταβούτογλου ( 2009-2014 αρχικά ως εξωκοινοβουλευτικός Υπουργός Εξωτερικών και ακολούθως ως κύριος σύμβουλος του Προέδρου της Κυβερνήσεως και μετά ως Πρωθυπουργός του, όταν ο Ερντογάν έγινε Πρόεδρος της Δημοκρατίας αλλά και εμπνευστής της επιρροής της Τουρκίας στους μουσουλμανικούς πληθυσμούς της πρώην Οθωμανικής Αυτοκρατορίας), οι οποίοι όμως κατατάσσονται σήμερα επικεφαλής των δριμύτερων κατηγόρων του Τούρκου Προέδρου.
Είναι δε πολύ φυσικό ως πρώην στενοί συνεργάτες του να γνωρίζουν αμφότεροι τα της παρασκηνιακής δραστηριότητας του, διατεθειμένοι να αποκαλύψουν σήμερα τα πάντα, με στοιχεία αναμφισβήτητα. Οι ίδιοι προβληματισμοί απασχολούν εξ άλλου και τον συνεταίρο του Ντεβλέτ Μπαχτσελή ο οποίος αφενός ανησυχεί μη τυχόν και κατορθώσει η διαγραφείσα στις παραμονές των τελευταίων εθνικών εκλογών από το Κόμμα του Μεράλ Ακσενέρ να αποσπάσει και άλλα από τα μετρημένα άλλωστε αξιόλογα στελέχη του. Αφετέρου δε, διαισθανόμενος παρά τις επανειλημμένες παλινδρομήσεις του, άδοξο το τέλος της πολιτικής του σταδιοδρομίας τρέμει στη σκέψη, ότι ενδέχεται να στερηθεί στο άμεσο μέλλον και αυτήν την έμμεσο εξουσία που ασκεί προς το παρόν στο πλευρό του Ερντογάν.
Αρχικά οι δύο άνδρες μάλλον αφελώς φερόμενοι είχαν πιστέψει ότι θεσπίζοντας ένα νόμο που θα απέκλειε τις μεταγραφές βουλευτών από το ένα Κόμμα σε άλλο καθώς και τη συμμετοχή στις εκλογές νεο-σύστατων πολιτικών οργανώσεων, θα μπορούσαν να ανανεώσουν τη θητεία τους στην εξουσία, προκηρύσσοντας εννοείται άμεσα, εθνικές εκλογές. Στο πλαίσιο της αρχικής αυτής έμπνευσης τους ενέταξαν επίσης και το σόου που οργανώθηκε και εφέτος, με φόντο την επέτειο της άλωσης της Πόλης, αλλά και την τετριμμένη πρόθεση μετατροπής σε τζαμί της Αγιασοφιάς. Ενώ ο ίδιος ο Ερντογάν για να φανεί αρεστός στον κόσμο και να αυξήσει τη δημοφιλία του, δε δίστασε προ ημερών να γελοιοποιήσει την υπ΄αυτόν Κυβέρνηση, ακυρώνοντας μετά δύο μέρες, την απόφαση απαγόρευσης εξόδου λόγω της πανδημίας, που είχαν ανακοινώσει για τους κατοίκους 20 μεγαλουπόλεων οι Υπουργοί του επί των Εσωτερικών και Υγείας.
Τα δυσοίωνα όμως για την κυβερνώσα δυάδα ευρήματα σχεδόν όλων των πρόσφατων δημοσκοπήσεων, δεδομένου μάλιστα ότι σε αυτήν της ” Αβράσια ” ο Δήμαρχος της Κων/πόλεως Εκρέμ Ιμάμογλου αποδείχθηκε επικρατέστερος του Ερντογάν, με ποσοστό 45,5% έναντι 40,4%, παράλληλα δε η συντριπτικά αρνητική απάντηση του κοινού (60,1% έναντι 23,5%) στο ερώτημα αν κρίνει θετικά ή αρνητικά τις αλλαγές στην Τουρκία μετά την εφαρμογή του καθεστώτος της Προεδρικής Δημοκρατίας και την αναγνώριση στον εκάστοτε Πρόεδρο της απόλυτης εξουσίας, φαίνεται, τουλάχιστον προς το παρόν, να διαγράφουν από την ατζέντα αμφοτέρων την ιδέα των αιφνιδιαστικών εκλογών και να καθιστούν προτιμητέα την επί του ασφαλούς παραμονή τους στην εξουσία μέχρι το 2023, οπότε και λήγει κανονικά η θητεία τους.
Πληθώρα τα προβλήματα, που αντιμετωπίζει σήμερα ο Ερντογάν.
Με κενά τα κρατικά ταμεία. Με ανύπαρκτο το συναλλαγ-ματικό απόθεμα. Το φάσμα της ακρίβειας. Την υποχρεωτική καθήλωση του βασικού μισθού. Την υποχρέωση αντιμετώπισης των δανείων που ανέρχονται σε 170 δισεκατομμύρια δολάρια και πρέπει να καλυφθούν τμηματικά κατά το προσεχές δεκάμηνο. Την αποτυχία τιθάσευσης του πληθωρισμού και περιορισμού της ανεργίας που παρουσίασε αλματώδη αύξηση κατά την πανδημία του κορονοϊού και προβλέπεται να διογκωθεί τους προσεχείς μήνες, καθώς και την αναποτελεσματική προσπάθεια σύναψης νέων δανείων ακόμα και με ανταλλαγή της τουρκικής λίρας προς 10-12 λίρες το δολάριο αντί της χρηματιστηριακής ισοτιμίας του που κυμαίνεται μεταξύ 6,80-7,00 λίρες, συν των εκκρεμοτήτων που έχει δημιουργήσει η επεκτατική πολιτική του στη Συρία και στη Λιβύη, αλλά και του αδιεξόδου που οδήγησε η πολιτική του τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ε.Ε., τη Ρωσία και τις Η.Π.Α.. Αφ΄ενός. Αφ΄ετέρου δε η δριμύτατη πολεμική που φαίνονται αποφασισμένοι να του ασκήσουν και ήδη του ασκούν, οι άλλοτε στενοί του συνεργάτες Αλή Μπαμπατζάν –την πρόσφατη συνέντευξη του οποίου σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης που διαχειρίζεται ο αναγνωρισμένος δημοσιογράφος Cüneyt Özdemir- παρακολούθησαν 2.500.000 άτομα και Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος καθημερινά τον προκαλεί και τον καλεί επίμονα στο στρώμα της πολιτικής πάλης, βέβαιο είναι ότι θα τον καταστήσουν ακόμη πιο επιθετικό και ακόμη πιο απρόβλεπτο με τραγικές όμως συνέπειες ίσως και για την ίδια του τη χώρα, όπως τον προειδοποιούν πολλοί και όπως συνέβη στο παρελθόν με τους αυταρχικούς και πολεμοχαρείς ηγέτες διαφόρων άλλων χωρών.
*Τα ενυπόγραφα κείμενα απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων τους