Πηγή έμπνευσης η Ελληνική Επανάσταση του 1821

Πηγή έμπνευσης η Ελληνική Επανάσταση του 1821

Του Α Χ. Βικέτου

Σήμερα είναι ημέρα εθνικής υπερηφάνειας για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του  1821, αλλά και ευκαιρία κριτικού  αναστοχασμού.

Χρόνια πολλά στις Ελληνίδες και τους Έλληνες σε όλη την οικουμένη. Αισιοδοξία για καλύτερες μέρες για τον  απανταχού Ελληνισμό.

Αιωνία η μνήμη όσων θυσιάστηκαν για την Ελευθερία και Ανεξαρτησία μας!

Εξαιρέτως, κλίνω το γόνυ προ των ενδόξων Ελλήνων της Μικράς Ασίας και της Κύπρου, που συμμετείχαν ηρωικά στην Ελληνική Επανάσταση του 1821.

Στις πιο πάνω λίγες λιτές γραμμές προσθέτω δύο αποσπάσματα  από τον πανηγυρικό της Ημέρας , τον οποίο εκφώνησε σήμερα στην Δοξολογία στον Ι. Ν. Φανερωμένης , Λευκωσίας, ο πρέσβης της Ελλάδος, Θεοχάρης Λαλάκος.  Ο Έλληνας  πρέσβης, μεταξύ άλλων,  τόνισε εύστοχα:

“Οι  Έλληνες ανέκαθεν θεωρούσαν  την ελευθερία ιερή. Την εκλάμβαναν ως ιδανικό, η αξία του οποίου αποτιμάται περισσότερο και από εκείνη της ίδιας της ζωής. Αυτό κατέδειξε, άλλωστε, και το πρόταγμα της Επανάστασης «Ελευθερία ή Θάνατος», απηχώντας με ακρίβεια το νόημα της φράσης του Αθηναίου ρήτορα Δημοσθένη στον Περί Στεφάνου λόγο του: «δεν άξιζε να ζουν παρά μόνον μέσα στην ελευθερία». Αυτό απέδειξε, εμπράκτως, η δράση των αγωνιστών του 1821 και η αγόγγυστη, εθελούσια θυσία  τόσων ηρώων.

 

Η Επανάσταση του 1821 πέτυχε, παρά τις φαινομενικά ανυπέρβλητες δυσχέρειες, χάρη σε έναν συνεπή και αδιάκοπο, αν και άνισο, αγώνα, χάρη στον αγνό πατριωτισμό, τον ιδεαλισμό, την αυταπάρνηση και την ανιδιοτέλεια των προγόνων μας, οι οποίοι έθεσαν το εθνικό συμφέρον υπεράνω του προσωπικού. Με την ίδια αξιοπρέπεια, την ίδια επιμονή, την ίδια πίστη στο δίκαιο του αγώνα μας, συνεχίζουμε να επιδιώκουμε, ελλαδικός και κυπριακός Ελληνισμός, την αποκατάσταση της δικαιοσύνης, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας στη Μεγαλόνησο. Ενωμένοι θα το επιτύχουμε”.

 

Share this post