«Πήγαν περίπατο» τα στοχευμένα μέτρα

«Πήγαν περίπατο» τα στοχευμένα μέτρα

  • Δώδεκα μέλη της Ένωσης εκδηλώθηκαν αρνητικά. Ούτε συζήτηση για μέτρα , όπως εκείνα κατά Ρωσίας κατά Ουκρανίας. 

Ο γ.γ  ΟΗΕ στην έκθεση του δεν αναφέρεται στις γεωτρήσεις

Η ‘Αγκυρα ζητά από Μητσοτάκη την έκδοση των γκιουλενιστών

Υπολείπονται καθώς φαίνεται των προσδοκιών της Λευκωσίας τα μέτρα , που ετοιμάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση κατά της Άγκυρας για τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.
Το σχετικό κείμενο, που επεξεργάστηκαν οι Μόνιμοι Αντιπρόσωποι των 28 Κρατών Μελών της ΕΕ (COREPER), θα συζητηθεί και σήμερα.
Πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, που μετέδωσαν κυπριακά μέσα ενημέρωσης , αναφέρουν ότι η επεξεργασία των μέτρων έχει ολοκληρωθεί ως προς την ουσία και την επιλογή τους, «υπάρχει ωστόσο μια διαφωνία ως προς την τελική λεκτική διατύπωση της τελευταίας παραγράφου του κειμένου». Εάν και εφόσον ένα Κράτος Μέλος αποφασίσει μέχρι σήμερα να σπάσει την συμφωνία , τότε το κείμενο θα διαβιβαστεί στην ΕΠΑ (Επιτροπή Πολιτικής Ασφάλειας – άλλη σύνθεση του Συμβουλίου) για επιπλέον επεξεργασία. Η απόφαση τόσο για αυτό, όσο και για την τελική έγκριση ανήκει στους Υπουργούς Εξωτερικών και τα ίδια τα Κράτη Μέλη. Εξάλλου το τελικό κείμενο περί μέτρων θα ανακοινωθεί από το Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών (FAC) τη Δευτέρα. Συγκεκριμένα θα συζητηθεί στο πρώτο κομμάτι της ατζέντας, το πρωί, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του Συμβουλίου.

 


Ως προς την ουσία των μέτρων, όπως αναμενόταν εκ των κειμένων που είχε εισηγηθεί η Κομισιόν και η ΕΥΕΔ, προβλέπεται η περικοπή κοινοτικών κονδυλίων ύψους 146 εκ. ευρώ από τα προενταξιακά κονδύλια της Τουρκίας (ΙPA-II κάτι που έχει προβλεφθεί ήδη στη γενική θέση του Συμβουλίου για τον προϋπολογισμό του 2020), το πάγωμα της επενδυτικής δραστηριότητας της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων στην Τουρκία, το πάγωμα της αεροπορικής συμφωνίας ΕΕ- Τουρκίας και η ακύρωση μιας σειράς διαλόγων υψηλού επιπέδου ΕΕ- Τουρκίας σε σχέση με την οικονομία, την ενέργεια, τις μεταφορές και τη γεωργία (ο τελευταίος έχει ήδη ακυρωθεί και στην πράξη). Τέλος, οι «28» θα εισηγούνται πως σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, ή περαιτέρω κλιμάκωσης η ΕΕ είναι έτοιμη και για «στοχευμένα μέτρα» κατά προσώπων και εταιριών, που σχετίζονται με τις γεωτρήσεις.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η επεξεργασία των μέτρων ολοκληρώθηκε ως προς την ουσία και την επιλογή τους, υπάρχει ωστόσο διαφωνία ως προς την τελική λεκτική διατύπωση της τελευταίας παραγράφου του κειμένου.
Συγκεκριμένα, η Λευκωσία διαφώνησε με την αναφορά για λήψη επιπλέον “περιοριστικών μέτρων”, εφόσον η Τουρκία συνεχίσει τις παράνομες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Λευκωσία ζήτησε η φράση “περιοριστικά μέτρα”, να αντικατασταθεί με “στοχευμένα μέτρα”.
Σε αυτό το πλαίσιο, η φινλανδική προεδρία κατέθεσε συμβιβαστική πρόταση. Ως εκ τούτου το κείμενο βρίσκεται σε σιωπηρή διαδικασία αποδοχής. Εφόσον κάποιο από τα κράτη – μέλη, εκφράσει επίσημη διαφωνία με το περιεχόμενο του κειμένου, τότε η συζήτηση θα μεταφερθεί σήμερα στην Επιτροπή Πολιτικής Ασφάλειας, για περαιτέρω διαβουλεύσεις.
Το τελικό κείμενο όσον αφορά τα μέτρα, τα οποία θα εφαρμοστούν θα ανακοινωθεί από το Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών τη Δευτέρα.
Σε ρεπορτάζ στην εφημερίδα «Πολίτης» ο Μιχάλης Θεοδώρου έγραψε: χθες:
«Εκτός συζήτησης τέθηκε τις τελευταίες δύο μέρες στις Βρυξέλλες η επιβολή στοχευμένων μέτρων κατά της Τουρκίας, όπως εκείνα που είχαν ληφθεί κατά της Ρωσίας το 2014 μετά την εισβολή στην Ουκρανία. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», στο προσχέδιο των πιθανών μέτρων κατά της Τουρκίας για τις γεωτρητικές δραστηριότητές της στην Ανατολική Μεσόγειο, που έστειλε η Κομισιόν προς συζήτηση στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, ήδη 12 κράτη μέλη διά των αντιπροσώπων τους έχουν τοποθετηθεί αρνητικά στην τέταρτη κατηγορία κυρώσεων υπό τον τίτλο «στοχευμένα μέτρα». Στα κράτη μέλη, που απέρριψαν κάθε συζήτηση «στοχευμένων μέτρων» κατά ατόμων και εταιρειών περιλαμβάνονται η Γερμανία και η Ισπανία, ενώ έντονα αρνητικές φέρεται να ήταν οι τοποθετήσεις των πρέσβεων της Πολωνίας, της Ουγγαρίας και της Βουλγαρίας. Γενικά, κράτη με τουρκόφωνους πληθυσμούς εντός της επικράτειάς τους (όπως η Γερμανία και η Βουλγαρία) αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό την πρωτοβουλία της Κομισιόν εναντίον της Τουρκίας. Όπως πληροφορείται ο «Π», στην αρνητική τοποθέτηση έναντι της προοπτικής για λήψη «στοχευμένων μέτρων» κατά της Τουρκίας, η Γαλλία διατύπωσε μία διαφορετική πρόταση, η οποία όμως δεν έλαβε στήριξη από περισσότερα από πέντε κράτη μέλη (περιλαμβανομένων της Κύπρου και της Ελλάδας).
Η πρώτη κατηγορία μέτρων κατά της Τουρκίας, που θα συζητηθούν στο συμβούλιο των αντιπροσώπων και την ερχόμενη Δευτέρα στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων (δηλαδή των υπουργών Εξωτερικών των κρατών μελών) αναφέρεται στην αποφυγή επαφών μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ σε υπουργικό επίπεδο (για συζητήσεις που αφορούν τη διεθνή πολιτική, την οικονομία, την ενέργεια, τις μεταφορές, τη γεωργία και τις σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας). Η δεύτερη κατηγορία μέτρων αφορά τη μείωση της προενταξιακής ευρωπαϊκής βοήθειας προς την Τουρκία κατά 145,8 εκατ. ευρώ και την έκκληση προς την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων να επανεξετάσει τις δανειοδοτικές δράσεις της στην Τουρκία. Η τρίτη κατηγορία κυρώσεων κατά της Τουρκίας αναφέρεται στη διακοπή των διαπραγματεύσεων που ξεκίνησαν το 2016 για συμφωνία με την Τουρκία στις αερομεταφορές και στην αναστολή των εργασιών της Επιτροπής Σύνδεσης ΕΕ – Τουρκίας (η επόμενη συνάντηση της οποίας ήταν προγραμματισμένη για τον Νοέμβριο). Η τέταρτη κατηγορία κυρώσεων στις οποίες αναφέρθηκε η Κομισιόν ήταν τα μέτρα τύπου Ουκρανίας, τα οποία όμως φέρεται να έχουν ήδη απορριφθεί.

Χαμηλώνει τον πήχη η κυπριακή πλευρά
Παρά την άρνηση κρατών μελών να επιβληθούν σοβαρές κυρώσεις κατά της Τουρκίας από την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνεχίζεται να παρέχεται στήριξη στη Λευκωσία. Μετά την ύπατη εκπρόσωπο της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Φεντερίκα Μογκερίνι, η οποία εξέφρασε την ανησυχία της για τη σχεδιαζόμενη δεύτερη γεώτρηση της Τουρκίας στην Κύπρο, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, μίλησε για «συνεχιζόμενη κλιμάκωση από την Τουρκία, η οποία θα οδηγήσει σε απάντηση της ΕΕ με πλήρη αλληλεγγύη προς την Κύπρο». Μετά από την αποκάλυψη κάποιων από τα προτεινόμενα μέτρα εναντίον της Τουρκίας, κυβερνητική πηγή δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι τα μέτρα, που αναμένεται να υποβληθούν από την Κομισιόν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «κινούνται στο πλαίσιο των προσδοκιών της Λευκωσίας». Όπως προκύπτει, η διαβάθμιση των μέτρων από την Κομισιόν, αφήνοντας στο τελευταίο κεφάλαιο τις «στοχευμένες» κυρώσεις εναντίον ατόμων και εταιρειών στην Τουρκία, ικανοποιεί την κυπριακή πλευρά. Όπως προκύπτει, η Κύπρος θα προσπαθήσει να διατηρήσει ανοιχτή την προοπτική ότι σε περίπτωση κλιμάκωσης των τουρκικών ενεργειών στην Ανατολική Μεσόγειο (κάτι που δεν αποκλείεται να συμβεί τον Αύγουστο, όταν ολοκληρώσει τις εργασίες του ανοιχτά της Πάφου το Φατίχ) θα ληφθούν περαιτέρω μέτρα εναντίον της Τουρκίας από την ΕΕ.
Επί του πεδίου, το σκηνικό πάντως διαγράφεται όλο και πιο ζοφερό στην Κύπρο. Το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι «τα πλοία και αεροπορικά μέσα των ναυτικών πολεμικών δυνάμεων συνεχίζουν να συνοδεύουν τα γεωτρύπανα Γιαβούζ και Φατίχ, καθώς και το ερευνητικό πλοίο Μπαρμπαρός».
Επίσης, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αναφερόμενο στην άφιξη του Γιαβούζ στην Καρπασία, την χαρακτήρισε «προκλητικό βήμα», εκφράζοντας ανησυχία και καλώντας σε αυτοσυγκράτηση. Σχολιάζοντας την τοποθέτηση των ΗΠΑ, ο Τ/Κ «ΥΠΕΞ» Κουντρέτ Όζερσαϊ στάθηκε στην έκκληση για ενίσχυση του διαλόγου, την οποία θεωρεί σημαντική, εννοώντας προφανώς ένταξη των υδρογονανθράκων στη διαδικασία του Κυπριακού.
Το Κυπριακό βρίσκεται σε μια κρίσιμη συγκυρία, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης. Εξέφρασε, ωστόσο, την ελπίδα ότι με την κάθοδο της απεσταλμένης του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Τζέιν Χολ Λουτ στην Κύπρο, «θα προκύψουν θετικά αποτελέσματα προς την κατεύθυνση της δημιουργίας προοπτικών για επανέναρξη των συνομιλιών».
Μιλώντας, στην επαρχιακή επιτροπή Λάρνακας-Αμμοχώστου του ΚΥΚΕΜ, ο κύριος Χριστοδουλίδης επισήμανε ότι «η Τουρκία επιχειρεί να δημιουργήσει τετελεσμένα, είτε επί του εδάφους, είτε επί της θαλάσσης, είτε με την εμπλοκή της στις κατεχόμενες περιοχές».
Σημείωσε, ότι με την προώθηση κάποιων Τουρκοκύπριων πολιτικών και μέσα από συγκεκριμένες κινήσεις, επιδιώκεται η προώθηση άλλης μορφής λύσης στο Κυπριακό, η οποία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή.
Ο Νίκος Χριστοδουλίδης, ανέφερε, ακόμη, ότι, εφόσον επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις θα είναι από το σημείο που διεκόπησαν στο Κραν Μοντανά. Εάν υπάρχει πραγματικά πολιτική βούληση, πρόσθεσε, μπορεί να βρεθεί λύση σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.
Εξάλλου, ο γ.γ. του ΟΗΕ στο προσχέδιο της έκθεσης του εισηγείται την ανανέωση για άλλους έξη μήνες της θητείας της UNFICYP (Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ στην Κύπρο), αλλά αποφεύγει να κάνει αναφορά στο ζήτημα των τουρκικών γεωτρήσεων.
Συγκεκριμένα ο γ.γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες γράφει: «Η UNFICYP διερεύνησε με τους ηγέτες και άλλους συναφείς συνομιλητές, δυνητικούς τομείς, όπου οι δύο πλευρές θα μπορούσαν να επωφεληθούν από πιο συστηματική ανταλλαγή πληροφοριών και επίλυση προβλημάτων, προκειμένου να αποφευχθούν οι εντάσεις και τα αρνητικά περιστατικά ή / και να συνδράμουν με συγκεκριμένα οφέλη τον κόσμο μέσω πρακτικών τρόπων. Αυτοί περιλαμβάνουν τομείς όπως η ετοιμότητα και η αντίδραση σε καταστροφές, η ανταλλαγή πληροφοριών για το έγκλημα και υπόπτους, η αντίδραση στο μεταναστευτικό και η αντιμετώπιση στρατιωτικών εντάσεων. Όσον αφορά τη δημιουργία ενός δυνητικού στρατιωτικού μηχανισμού μεταξύ των αντιτιθέμενων δυνάμεων, και οι δύο πλευρές εξέφρασαν ενδιαφέρον και αναγνώρισαν την πιθανή προστιθέμενη αξία ενός τέτοιου μηχανισμού».

Καταγράφοντας τις θέσεις των δύο πλευρών, αναφέρει ότι «ενώ η τουρκοκυπριακή πλευρά εξέφρασε την προθυμία της να εξετάσει ενισχυμένους ή καινούργιους μηχανισμούς, η ελληνοκυπριακή πλευρά ήταν επιφυλακτική για κάθε νέα ρύθμιση που θεωρεί ότι παρέχει αναγνωρισμένο καθεστώς στην άλλη κοινότητα, υποστηρίζοντας αντ `αυτού ότι τα ζητήματα αυτά πρέπει να αντιμετωπιστούν μέσω των υφιστάμενων τεχνικών επιτροπών».

Ωστόσο, επισημαίνει ότι παρά ταύτα σημειώθηκε πρόοδος στον εντοπισμό κενών, όπου νέοι ή ενισχυμένοι μηχανισμοί μεταξύ των πλευρών, με τη διευκόλυνση της UNFICYP, θα ωφελήσουν τις κοινότητες. Επίσης, διευκρινίστηκε μεταξύ των πλευρών και του ΟΗΕ ότι τέτοιοι “μηχανισμοί” θα θέτονταν απευθείας στην εποπτεία των δύο ηγετών και των αντίστοιχων ομάδων τους.

Στο σχετικό κεφάλαιο των παρατηρήσεών του, ο ΓΓ του ΟΗΕ αναφέρει τα εξής για το θέμα: « Στις προσπάθειές τους για την προώθηση της στενότερης συνεργασίας μεταξύ των κοινοτήτων, οι τοπικοί και διεθνείς παράγοντες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις και τα εμπόδια που συνδέονται με το καθεστώς του βορρά και τις νησυχίες που σχετίζονται με την ¨αναγνώριση¨. Διατηρώντας την πολιτική των Ηνωμένων Εθνών για την Κύπρο και διασφαλίζοντας ότι οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας επί του θέματος αυτού θα διατηρηθούν, οι ανησυχίες σχετικά με την “αναγνώριση” δεν θα πρέπει από μόνες τους να αποτελέσουν ανυπέρβλητο εμπόδιο για την ενισχυμένη συνεργασία. Καθώς οι πλευρές διερευνούν περαιτέρω ευκαιρίες για οικοδόμηση εμπιστοσύνης και συνεργασίας, τις παροτρύνω να σχεδιάσουν δημιουργικούς τρόπους για να ξεπεράσουν αυτά τα εμπόδια, με σκοπό την επίτευξη ουσιαστικής προόδου και την παροχή απτών οφελών στις κοινότητες τους, χωρίς να θίγεται το ζήτημα της ¨αναγνώρισης¨.
Τα Ηνωμένα Έθνη, δηλώνει ο γ.γ. του ΟΗΕ, παραμένουν πλήρως αφοσιωμένα στην παροχή της απαραίτητης διευκόλυνσης και υποστήριξης.
*Η κυβέρνηση Αναστασιάδη έδωσε οδηγίες στην Αστυνομία να διερευνήσει το θέμα, που τέθηκε από τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί στην Ειδική Αντιπρόσωπο του του γ.γ.του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, σε σχέση με περιστατικό φερόμενης παρενόχλησης λεωφορείου με τ/κ πινακίδες στο αεροδρόμιο Λάρνακας.
Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, δεν έχει γίνει σχετική καταγγελία και ως εκ τούτου η Αστυνομία δεν έχει γνώση για το περιστατικό.
Από τη στιγμή, που κοινοποιήθηκε το θέμα από την κ. Σπέχαρ, μετά τη συνάντησή της με τον κ. Ακιντζί, ειδοποιήθηκε η Αστυνομία, η οποία αυτή τη στιγμή προσπαθεί να συγκεντρώσει πληροφορίες για να σχηματίσει εικόνα για το τι έγινε, είπε ο κ. Προδρόμου. Για τον λόγο αυτό, συνέχισε, η Αστυνομία έχει δραστηριοποιηθεί και έχει επικοινωνήσει με την αρμόδια Τεχνική Επιτροπή.

Share this post