Πιέσεις από ΑΚΕΛ-ΕΔΕΚ για επαναπατρισμό φοιτητών
*Έρχεται πτήση αύριο από Gatwick με μόνο 30 (!) επιβάτες;
- Ο συνολικός αριθμός των θετικών κρουσμάτων ανήλθε στα 179.
Με σημερινές ανακοινώσεις τους ΑΚΕΛ και ΕΔΕΚ ασκούν πίεση στην κυβέρνηση, η οποία μέχρι στιγμής φαίνεται να μένει στις υποσχέσεις, να φροντίσει για τον άμεσο επαναπατρισμό, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού , των φοιτητών από το εξωτερικό.
Το θέμα είναι ψηλά στις προτεραιότητες του ΥΠΕΞ , Νίκου Χριστοδουλίδη, αλλά ,όπως μας είπαν γονείς, κάποιοι συνάδελφοι του παρουσιάζονται διστακτικοί, γιατί θα υπάρξει κόστος για την κυβέρνηση δεδομένου ότι πρέπει να ναυλωθούν ειδικές πτήσεις και οι επαναπατρισθέντες θα τεθούν σε καραντίνα.
Ιδιαίτερα οξύ παρουσιάζεται το πρόβλημα στην Αγγλία για φοιτητές και άλλους Κυπρίους, οι οποίοι απώλεσαν την εργασία τους. Η πρεσβεία στο Λονδίνο προσπαθεί να ξεπεράσει το πρόβλημα , προσφέροντας οικονομική βοήθεια. Ωστόσο, λαμβανομένου υπόψη , του κόστους ζωής , όπως μας ανέφερε ένας γονιός, θα γίνει “ο βίος αβίωτος” για τους φοιτητές και αυτούς, που έχασαν την εργασία τους , ενώ οι έχουν μεγάλες πιθανότητες να προσβληθούν από τον ιό, λόγω της έκτασης της πανδημίας. Κύπριοι του Λονδίνου έχουν παράπονα με τον πρέσβη της Δημοκρατίας και σημειώνουν ότι ευτυχώς , που δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον ο Γενικός Πρόξενος, ο οποίος εργάζεται άοκνα σχεδόν όλο το 24ωρο για να βοηθήσει. Ευρωβουλευτής επικοινώνησε νωρίτερα σήμερα με λειτουργό της πρεσβείας, η οποία αρνήθηκε ότι αύριο θα γίνει ειδική πτήση από το αεροδρόμιο Gatwick προς την Κύπρο. Παρόλα αυτά, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η πτήση θα αναχωρήσει το μεσημέρι από Λονδίνο και θα μεταφέρει μόνο 30 (!) ανθρώπους. Επίσης, υπήρξαν δημοσιεύματα ότι ήρθαν στην Κύπρο , αν και δεν πληρούσαν συγκεκριμένα κριτήρια, συγγενικά πρόσωπα επωνύμων.
Το ΑΚΕΛ σε ανακοίνωση , με τίτλο: “Η κυβέρνηση έχει ευθύνη να φροντίσει για τον επαναπατρισμό των φοιτητών”, αναφέρει: “Συμμεριζόμαστε την ανησυχία των Κυπρίων φοιτητών, που βρίσκονται στο εξωτερικό, καθώς και την ανησυχία των οικογενειών τους. Γνωρίζουμε ότι αυτές οι ανησυχίες αυξάνονται καθημερινά εξαιτίας των διαστάσεων που λαμβάνει η πανδημία, ιδιαίτερα σε χώρες, όπως η Βρετανία και όχι μόνο.
Ενώπιον αυτής της κατάστασης η κυβέρνηση πρέπει να πάψει να αρκείται σε γενικές και αόριστες αναφορές και να τοποθετηθεί συγκεκριμένα επί του θέματος.
Είναι ευθύνη και υποχρέωση της κυβέρνησης να φροντίσει για τον επαναπατρισμό των φοιτητών. Για τούτο είναι υποχρέωσή της να καταρτίσει σχεδιασμό με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, έτσι ώστε οι φοιτητές μας να επαναπατριστούν το συντομότερο δυνατό”.
Η ΕΔΕΚ τάσσεται υπέρ του άμεσου επαναπατρισμού όσων φοιτητών θέλουν να επιστρέψουν και χαρακτηρίζει “δικαιολογημένες τις ανησυχίες των οικογενειών , που έχουν παιδιά που σπουδάζουν στο εξωτερικό και ειδικά στην Μεγάλη Βρετανία.
Με γραπτή ανακοίνωση η ΕΔΕΚ απευθύνει για μια ακόμη φορά
έκκληση στον πρόεδρο της Δημοκρατίας και την κυβέρνηση “να επισπεύσουν το πρόγραμμα επαναπατρισμού των φοιτητών μας με προτεραιότητα όπως έχει ανακοινωθεί , αρχίζοντας από αυτούς που έχουν ταυτοποιηθεί με πρόβλημα υγείας και με όσους κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς στέγη.
Ο επαναπατρισμός όπως τονίσαμε από την αρχή πρέπει να γίνει συγκροτημένα και συντεταγμένα, ώστε αφενός μεν να προστατεύεται η υγεία των φοιτητών και αφετέρου να μη τίθενται σε κίνδυνο τα μέτρα προστασίας για περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού στην πατρίδα μας”.
Χριστοδουλίδης -Φοιτητές
Τηλεφωνική επικοινωνία με όλες τις φοιτητικές οργανώσεις ανά το παγκόσμιο είχε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης. Σύμφωνα με την εφημερίδα ” Ο Φιλελεύθερος” ο Νίκος Χριστοδουλίδης μίλησε, με τηλεδιασκέψεις, με τους επικεφαλής σε όποια χώρα υπάρχουν κυπριακές οργανωμένες φοιτητικές οργανώσεις.
Σ’ ότι αφορά τους Κύπριους φοιτητές που βρίσκονται στην Βρετανία ο υπουργός Εξωτερικών τους ενημέρωσε για τη λειτουργία πλατφόρμα καταγραφής όλων των φοιτητών. Η εν λόγω πλατφόρμα που θα τεθεί σε λειτουργία από την Τρίτη θα δίνει την ευκαιρία σε όλους τους φοιτητές που βρίσκονται στη Βρετανία να επικοινωνούν προκειμένου να τους σταλεί πακέτο με τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης.
Αυτό είναι ένα από τα μέτρα που συμφωνήθηκε στη διάρκεια σημερινής τηλεφωνικής επικοινωνίας του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Χριστοδουλίδη με τους επικεφαλείς των φοιτητικών παρατάξεων στη Βρετανία. Κατά την τηλεφωνική τους επικοινωνία ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι από την Τρίτη αναμένεται να λειτουργήσει επίσημη πλατφόρμα της ΚΔ για την καταγραφή όλων των Κύπριων που βρίσκονται αυτήν την στιγμή στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αναφορικά με τον επαναπατρισμό των Κυπρίων φοιτητών, ο Νίκος Χριστοδουλίδης διαβεβαίωσε ότι υπάρχει έτοιμη πρόταση . Η σχετική πρόταση δίνει προτεραιότητα στις ευπαθείς ομάδες, όπως καταγράφονται σε προηγούμενη ανακοίνωση, οι οποίες θα πρέπει να αιτούνται σε σχετικό ιατροσυμβούλιο.
Ο υπουργός Εξωτερικών διαβεβαίωσε πως, ακόμα και αν η βρετανική κυβέρνηση σταματήσει τις εμπορικές πτήσεις, οι ναυλωμένες πτήσεις επαναπατρισμού θα διεξαχθούν κανονικά.
Η ΕΦΕΚ Ηνωμένου Βασιλείου αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης ενημέρωσαν τον Νίκο Χριστοδουλίδη για όλες τις ανησυχίες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Κύπριοι φοιτητές στο ΗΒ, ειδικά τις ανησυχίες τους για το θέμα του επαναπατρισμού.
Σε ανακοίνωσή της η «Πρωτοπορία Ηνωμένου Βασιλείου» καλεί όλους τους Κύπριους φοιτητές να εγγραφούν στην πλατφόρμα που θα λειτουργήσει η Κυπριακή Δημοκρατία. Στην ανακοίνωση αναφέρεται πως πέραν από την αποστολή email σε ιατρούς, θα συσταθεί ομάδα επαγγελματιών υγείας των οποίων τα τηλέφωνα θα δοθούν, για άμεση υποστήριξη των φοιτητών που διαμένουν στο ΗΒ
Τέλος η «Πρωτοπορία Ηνωμένου Βασιλείου» διαβεβαιώνει τους φοιτητές που διαμένουν σε εστίες στο ΗΒ πως κατόπιν σχετικής ανακοίνωσης της Βρετανικής Κυβέρνησης, κανένας ιδιοκτήτης εστίας δεν δύναται το δικαίωμα να διώξει τους ενοίκους.
Νέα κρούσματα σήμερα
Ο Λεόντιος Κωστρίκης, Ακαδημαϊκός Καθηγητής Μοριακής Ιολογίας του Τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου και Τακτικό Μέλος της Κυπριακής Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών ανακοίνωσε ότι με τα σημερινά δεδομένα από το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής και το Μικροβιολογικό Εργαστήρι του Γενικού Νοσοκομείου τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι 17.
Συγκεκριμένα:
*3 άτομα επέστρεψαν από Ευρωπαϊκές χώρες, άρα θεωρούνται εισαγόμενες λοιμώξεις,
*10 άτομα εντοπίστηκαν μέσω ιχνηλάτησης των επαφών ήδη επιβεβαιωμένων περιστατικών,
*1 άτομο από τις Βρετανικές Βάσεις, και
*3 άτομα των οποίων το ιστορικό διερευνάται.
Με βάση και τα σημερινά δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των θετικών κρουσμάτων ανήλθε στα 179, (περιλαμβανομένων και των πέντε που εντοπίστηκαν στις Βρετανικές Βάσεις). Ο Λ. Κωστρίκης επεσήμανε ότι
τα 179 περιστατικά COVID-19 εντοπίστηκαν μετά τη διεκπεραίωση συνολικά 5,917 εργαστηριακών αναλύσεων από το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου και το Μικροβιολογικό Τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας. Τα 95 από τα 179 προέρχονται από επαφές, άρα οι λοιμώξεις είναι από την Κύπρο. Θέλω να σημειώσω ότι 15 από τα άτομα που διαγνώστηκαν θετικά με στον ιό και νοσηλεύτηκαν, έχουν αποθεραπευτεί.
Ο Λεόντιος Κωστρίκης δήλωσε και τα εξής:
” Οι επόμενες μέρες είναι καθοριστικές για την έκβαση της τιτάνιας προσπάθειας που καταβάλλουμε όλοι από κοινού, ο καθένας με τον τρόπο του. Καλούμε τους πολίτες να συνεχίσουν με υπομονή και επιμονή την πιστή εφαρμογή των οδηγιών, ώστε η κατάσταση να παραμείνει σε διαχειρίσιμα επίπεδα.
Εκτιμούμε ότι προσεχώς θα είμαστε σε θέση να κάνουμε μια αναλυτική αποτίμηση της επιδημιολογικής εικόνας του ιού, την οποία θα σας ανακοινώσουμε.
Τίποτα δεν έχει κριθεί, η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη και συνεχίζουμε με την ίδια αποφασιστικότητα. Η οδηγία είναι σαφής και πολύ απλή: Μένουμε σπίτι.
Υπάρχουν πληροφορίες για φαινόμενα παραβίασης των διαταγμάτων από συμπολίτες μας που φαίνεται να μην αντιλαμβάνονται τη σοβαρότητα της κατάστασης. Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι τα πράγματα μπορεί να γίνουν οριακά από τη μια στιγμή στην άλλη”
Ο δρ Μάριος Λοΐζου, Επιστημονικός Διευθυντής, Διεύθυνσης Λευκωσίας ΟΚΥπΥ, ανέφερε: “Η πορεία της πανδημίας στη χώρα μας συνεχίζεται. Όπως ακούσατε από τον κ. Κωστρίκη 179 συμπολίτες μας έχουν διαγνωστεί θετικοί στον ιό. Αρκετοί από αυτούς έχουν νοσήσει, κάποιοι από αυτούς σοβαρά. Δυστυχώς σε αυτή τη μάχη έχουμε χάσει ήδη 5 συμπολίτες μας. Τις επόμενες μέρες κάποιοι άλλοι σίγουρα θα νοσήσουν. Άτομα που τώρα βρίσκονται στο σπίτι για παρακολούθηση, όλο και περισσότεροι θα παρουσιάζουν συμπτώματα και θα μεταφέρονται στο νοσοκομείο. Αυτός ο αριθμός θέλουμε να είναι όσο το δυνατό μικρότερος.
Η πορεία αυτής της νόσου, δυστυχώς, στα σοβαρά περιστατικά παρατείνεται. Οι ασθενείς για να μπορέσουν να έχουν ελπίδα χρειάζεται στις περισσότερες περιπτώσεις να παραμείνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα στον αναπνευστήρα. Αυτό σημαίνει ότι ο μέσος όρος του χρόνου νοσηλείας στη ΜΕΘ είναι μεγάλος. Αυτό είναι που δημιουργεί την ανάγκη για όσο το δυνατό περισσότερες κλίνες στις ΜΕΘ.
Κανένα σύστημα υγείας στον κόσμο δεν μπορεί να διαχειριστεί ταυτόχρονα, ένα πολύ μεγάλο, πρωτόγνωρο για τα δεδομένα του 21ου αιώνα αριθμό κρουσμάτων. Στις ΗΠΑ τα κρούσματα σήμερα ξεπέρασαν τις 100,000 ενώ στην πολιτεία της Νέας Υόρκης πλησιάζουν, αν δεν ξεπέρασαν, τις 30,000. Στο Μανχάταν μερικά από τα καλύτερα νοσοκομεία του κόσμου δυσκολεύονται ή αδυνατούν να διαχειριστούν την κατάσταση.
Η επιβράδυνση της εξάπλωσης είναι κρίσιμη προκειμένου να μπορέσει το σύστημα υγείας να προσφέρει όσο το δυνατό καλύτερη φροντίδα.
Η μόνη απάντηση, η μόνη πραγματική ελπίδα είναι να μείνουμε σπίτι. ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ – ΚΕΡΔΙΖΟΥΜΕ ΧΡΟΝΟ – ΣΩΖΟΥΜΕ ΖΩΕΣ!”.
Έκκληση Ακιντζί
Την άμεση βοήθεια και την υποστήριξη της Τουρκίας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και της Παγκόσμιας Τράπεζας, ζήτησε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί σε σχέση με το θέμα του κορονοϊού. Ο κ. Ακιντζί απευθύνθηκε με ένα νέο μαγνητοσκοπημένο βίντεο στην τ/κ κοινότητα και ζήτησε από όλους τους τ/κ να παραμείνουν στις οικίες τους.
Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα έχουν πραγματοποιηθεί 671 τεστ για τον εντοπισμό του νέου ιού. Σύμφωνα με πληροφορίες από το «Υπουργείο Υγείας», ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ανέρχεται στα 56.
Η κατάσταση στην Καρπασία
Από την Πέμπτη, το ενδιαφέρον της τ/κ κοινότητας έχει στραφεί στην Καρπασία όπου έχουν εντοπιστεί 13 νέα κρούσματα. Υπάρχουν πληροφορίες και ενδείξεις που δείχνουν ότι ο συγκεκριμένος αριθμός ενδέχεται να αυξηθεί κατά τις επόμενες ώρες ή ημέρες. Η τ/κ πλευρά έχει θέσει σε καραντίνα 15 χωριά. Οι «δήμαρχοι» της Καρπασίας πραγματοποιούν δραματικές εκκλήσεις για βοήθεια και υποστήριξη.