Πέθανε ο ο τούρκος αρχηγός ΓΕΣ την εποχή των Ιμίων

Πέθανε ο ο τούρκος αρχηγός ΓΕΣ την εποχή των Ιμίων

Ο Ισμαήλ Καρανταγί, ο αρχηγός ΓΕΣ της Τουρκίας επί εποχής Ιμίων, πέθανε σε νοσοκομείο της Κωνσταντινούπολης από καρκίνο στα 88 του χρόνια.
Ο άνθρωπος, που έριξε τον ισλαμιστή Ερμπακάν (και άνοιξε ακούσια τον δρόμο στον Ερντογάν) , ήταν αρχηγός ΓΕΣ από το 1994 ως το 1998, ενώ καταδικάστηκε το 2018 ως βασικός υποκινητής του πραξικοπήματος του 1997.

Ο Ισμαήλ Χακί Ι έκανε  θεραπεία για καρκίνο σε ιδιωτικό νοσοκομείο, γράφει η τουρκική εφημερίδα Hurriet.
Ο Καράνταγι γεννήθηκε στην επαρχία Τσανκίρι το 1932, και αποφοίτησε από το στρατιωτικό σχολείο το 1951.
Το 2018, σε απόφαση ορόσημο για την Τουρκία, το δικαστήριο καταδίκασε 21 άτομα σε ισόβια κάθειρξη για το «μεταμοντέρνο» πραξικόπημα της Τουρκίας το 1997, μεταξύ αυτών ο Καράνταγι και ο αναπληρωτής του, στρατηγός Τσεβίκ Μπιρ. Το δικαστήριο απεφάνθη ότι ο Καράνταγι ενεπλάκη για την πτώση της κυβέρνησης.
Οι καταδικασθέντες δεν είχαν φυλακιστεί λόγω ορίου ηλικίας, αλλά τους απαγορεύτηκε η έξοδος από τη χώρα.
Στις 28 Φεβρουαρίου 1997, η κυβέρνησης του Ισλαμιστή πρωθυπουργού Νετσμεντίν Ερμπακάν κατέρρευσε, εν μέσω ανησυχιών που εξέφρασαν οι στρατηγοί για την ισλαμιστική ατζέντα που προωθούσε. Η κυβέρνηση του Ερμπακάν εξαναγκάστηκε σε παραίτηση μετά από συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας.
Το Κόμμα Πρόνοιας του Ερμπακάν τέθηκε εκτός νόμου. Στη συνέχεια, μια νέα πολιτική κυβέρνηση ανέλαβε από τον Ερμπακάν σε μια κίνηση που έγινε γνωστή ως «μεταμοντέρνο» πραξικόπημα της Τουρκίας.
Ήταν η έναρξη της καριέρας του Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος κληρονόμησε την ισλαμιστική ατζέντα που τον ανέδειξε για δεκαετίες στον θώκο της Τουρκίας.

Share this post