Περίπου 4.600 τετραγωνικά χιλιόμετρα ελληνικής ΑΟΖ έδωσε η Ελλάδα στην Αίγυπτο

Περίπου 4.600 τετραγωνικά χιλιόμετρα ελληνικής ΑΟΖ έδωσε η Ελλάδα στην Αίγυπτο

Η συμφωνία με την Αίγυπτο για την ΑΟΖ συνιστά πράγματι μία υποχώρηση για την Ελλάδα,  καθώς Κρήτη, Κάρπαθος και Ρόδος έχουν μειωμένη επήρεια, όχι πάντως στον βαθμό που αναμένονταν,  ενώ με την τμηματική ανακήρυξη «αυτοϋπονομεύει» τα κυριαρχικά της δικαιώματα ανατολικά του 28ου μεσημβρινού.

Η ιστοσελίδα  pronews.gr αποκαλύπτει ότι η Ελλάδα έδωσε στην Αίγυπτο περίπου 4.600 τετραγωνικά χιλιόμετρα ελληνικής ΑΟΖ, βάση της συμφωνίας που υπεγράφη προχθές στο Κάιρο.

Συνολικά η Ελλάδα δίνει περίπου 4600 τετραγωνικά χιλιόμετρα ελληνικής ΑΟΖ στην Αίγυπτο (βάσει της μέσης γραμμής), μένει έξω από τη λεκάνη του Ηροδότου, ενώ βέβαια τελειώνει οριστικά οποιαδήποτε συζήτηση για ένωση ΑΟΖ Ελλάδας και Κύπρου, που συνεπάγεται πλήρη επήρεια του συμπλέγματος της Μεγίστης.

Παρ’ όλα αυτά ήταν μία συμφωνία, η οποία ήταν απαραίτητο να γίνει και καλώς υπεγράφη από τον ΥΠΕΞ Νίκο Δένδια, καθώς το τουρκολιβυκό μνημόνιο και η πίεση από την Άγκυρα να συμπεριληφθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, στο οποίο μας «σέρνουν» οι σύμμαχοι, δεν άφηναν πολλά περιθώρια ελιγμών.

Υπό αυτό το πρίσμα, πράγματι, η συμφωνία ακυρώνει σε διπλωματικό επίπεδο το τουρκολιβυκό μνημόνιο, αφού η Ελλάδα και μάλιστα με την αναγνώριση της Αιγύπτου, το απορρίπτει εμφατικά και «τελειώνει» οποιαδήποτε συζήτηση περί συμπερίληψής του στις διαπραγματεύσεις, κατοχυρώνοντας έτσι – πάντα σε διπλωματικό επίπεδο- τα μεγάλα κοιτάσματα νότια της Κρήτης.

Όμως, όπως κάθε διεθνής συμφωνία, έτσι και αυτή είναι ένα κενό γράμμα αν μία χώρα δεν είναι ικανή και αποφασισμένη να την υπερασπιστεί με όλα της τα μέσα.

Η Ελλάδα για να αποκομίσει τα οφέλη της συμφωνίας θα πρέπει να την εφαρμόσει στην πράξη και όταν λέμε να την εφαρμόσει εννοούμε να υπερασπιστεί στρατιωτικά οποιαδήποτε προσπάθεια διάρρηξης της από την Τουρκία και να προχωρήσει άμεσα σε ερευνητικές και γεωτρητικές δραστηριότητες για υδρογονάνθρακες, αλλά κι αλιευτική δραστηριότητα.

 Χρησιμοποιώντας τις συντεταγμένες της συμφωνίας Αθήνας-Καΐρου που έδωσε το αιγυπτιακό ΥΠΕΞ στο Reuters, καθώς το ελληνικό ΥΠΕΞ “κατά την προσφιλή συνήθεια των ελληνικών υπηρεσιών” δεν έχει δώσει συντεταγμένες, τις συγκρίναμε με τις συντεταγμένες των θαλασσίων οικοπέδων νοτίως της Κρήτης που ανακήρυξε μονομερώς το ελληνικό υπουργείο Ενέργειας το 2014, ακολουθώντας την αρχή της μέσης γραμμής.

Οι συντεταγμένες του ΥΠΕΝ είναι οι μοναδικές επίσημες συντεταγμένες της ελληνικής ΑΟΖ με βάση την αρχή της μέσης γραμμής, εκτός από αυτές του Ιονίου με την Ιταλία.

Όπως θα δούμε το «οικόπεδο 20» νότια της Κρήτης «έπιανε» και αιγυπτιακή ΑΟΖ και ίσως αυτός ήταν και ο λόγος που η Ελλάδα μέχρι σήμερα δεν προχώρησε στην αδειοδότησή του.

Τα νότια όρια του οικοπέδου 20 συναντούν την αιγυπτιακή ΑΟΖ, περίπου 24 χιλιόμετρα πιο κάτω από αυτό που συμφωνήθηκε χθες, δηλαδή η συμφωνία του Καΐρου πήγε τα όρια της ελληνικής ΑΟΖ, 24 χιλιόμετρα πιο πίσω.

Συνολικά το μήκος της οριοθετημένης περιοχής (η γραμμή που φαίνεται στους χάρτες) με την Αίγυπτο είναι 192 χιλιόμετρα.

Άρα, 192 x 24 = 4.608, δηλαδή η Ελλάδα έδωσε στην Αίγυπτο, κατά προσέγγιση, μία έκταση εμβαδού 4.600 τετραγωνικών χιλιομέτρων από την ΑΟΖ της.

Αυτό φυσικά σε περίπτωση που δεν έχει γίνει μεγαλύτερη «έκπτωση» στα υπόλοιπα νησιά (Ρόδο, Κάσο Κάρπαθο), καθώς τα – 24 χιλιόμετρα αφορούν την ΑΟΖ που εκπορεύεται από την Κρήτη.

Το μεγαλύτερο μέρος αυτής της έκτασης που παραχώρησε η Ελλάδα αφορά την λεκάνη του Ηροδότου, η οποία φαίνεται να έχει τεράστια κοιτάσματα υδρογονανθράκων.

Η κίτρινη γραμμή είναι τα όρια της συμφωνηθείσας ΑΟΖ με την Αίγυπτο, η κόκκινη είναι εκεί που θα έπρεπε να είναι βάση της μέσης γραμμής, 24 χιλιόμετρα πιο κάτω.

Χάρτης του αιγυπτιακού ΥΠΕΞ

ΥΓ. Η ελληνική υφαλοκρηπίδα ανατολικά του 28ου Μεσημβρινού ισχύει κανονικά και η ελληνική κυβέρνηση έχει υποχρέωση να την υπερασπίσει, όπως ακριβώς έχει και την νέο-ανακηρυχθείσα ΑΟΖ.

Άρης Δημητρακόπουλος είναι αρχισυντάκτης στο pronews.gr

Share this post