Περιοριστικά μέτρα …δύο σταθμών!

Περιοριστικά μέτρα …δύο σταθμών!

Ο Μητροπολίτης Μόρφου, Νεόφυτος,  το περασμένο καλοκαίρι και τώρα με την πανδημία του κορονοϊού βρέθηκε στο στόχαστρο των Αρχών. Όμως , είτε συμφωνείς, είτε διαφωνείς μαζί του , δεν είναι δυνατόν να μην αναγνωρίσεις την τόλμη του. Μιλά ευθαρσώς  και ενεργεί, όπως πιστεύει ως Ιεράρχης,  ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΚΡΥΒΕΤΑΙ. Το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου τέλεσε την Ακολουθία της Ανάστασης και την Θεία Λειτουργία κεκλεισμένων των θυρών στον Ιερὸ Ναὸ Ἁγίου Αὐξιβίου Ἀστρομερίτη .  Η τελετή της Αναστάσεως έγινε στον περίβολο του ναού  χωρίς την παρουσία πιστών. Όμως,  η Αστυνομία , όπως φαίνεται και στο βίντεο, τον παρακολουθούσε ασφυκτικά με περιπολικά, που βρίσκονταν σταθμευμένα απέναντι από τον περίβολο της Εκκλησίας. Αλλά, όπως πληροφορήθηκα, περιπολικά υπήρχαν   και περιμετρικά του ναού.   Μαζί με τον Μόρφου βρέθηκε στο στόχαστρο και ο Τριμυθούντος , Βαρνάβας. Ο αρχηγός της Αστυνομίας , όπως ανακοινώθηκε από τον εκπρόσωπο τύπου της Δύναμης, έδωσε οδηγίες να διεξαχθεί έρευνα κατά των δύο Μητροπολιτών. 

Αντίθετα, το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης τρεις φορές πήγαν περιπολικά στο Μετόχι του Κύκκου, μετά από τηλεφωνήματα τηλεθεατών ότι υπήρχαν, όπως και τις προηγούμενες μέρες,   εννέα ιεροψάλτες .  Ως δικαιολογία μπορεί να προβληθεί το ότι τις άλλες  χρονιές οι χοροί στο Μετόχι ήταν πολυπληθέστεροι. Φέτος, λόγω των περιοριστικών μέτρων, ήταν μικρότεροι. Βέβαια οι Ακολουθίες μπορούσαν να γίνουν( αρκεί η σύγκριση με τον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Ιωάννη και άλλους ναούς, οι οποίοι είχαν μεταδόσεις από την τηλεόραση ή το διαδίκτυο)  με μόνο δύο ιεροψάλτες.  Ο λόγος  μάλλον πρέπει να αποδοθεί στο ότι ο Κύκκος ήθελε  να ξεχωρίσει, παρουσιάζοντας “ένα καλύτερο  τηλεοπτικό θέαμα”. 

Θα πείτε ότι αυτά είναι λεπτομέρειες και ίσως να έχετε και δίκιο. Όμως είναι λεπτομέρεια το γεγονός ότι ο θυρωρός του Μετοχίου Κύκκου δεν άνοιξε – για ποιό λόγο άραγε;  – την πύλη   για να εισέλθουν στον περίβολο τα περιπολικά της Αστυνομίας; Αντίθετα, την Κυριακή των Βαΐων ο Μόρφου δεν απαγόρευσε στον αστυνομικό να εισέλθει στον ναό της Περιστερώνας , ο οποίος του έκανε συστάσεις και έκοψε εξώδικα. 

Το βασικό θέμα δεν είναι η Μονή Κύκκου, αλλά η ηγεσία της Αστυνομίας , η οποία ΑΠΕΚΡΥΨΕ ότι δεν επιτράπηκε στα περιπολικά να εισέλθουν στον περίβολο της Μονής. Αν εσείς είδατε κάποια ανακοίνωση της, να την δείξετε και σε μένα για να ζητήσω συγγνώμη. Διότι, αυτό που ξέρω είναι ότι την βδομάδα , που πέρασε,  ο Αρχηγός Αστυνομίας, Κύπρος Μιχαηλίδης,  όσες φορές τον ζήτησα για θέματα σχετικά με τις κεκλεισμένων των θυρών Ακολουθίες στους ναούς , ανέθετε στον Βοηθό Αρχηγό ,  Δημήτρη Δημητρίου, να με παίρνει τηλέφωνο. Για την περίπτωση του Κύκκου ο τελευταίος δεν ήταν σε θέση να μου απαντήσει πως θα χειριστεί η Αστυνομία το ζήτημα.  Του είπα να διαβιβάσει στον Αρχηγό να μου τηλεφωνήσει ο ίδιος , αλλά ο κ. Μιχαηλίδης και πάλι δεν ανταποκρίθηκε. 

Α. ΒΙΚΕΤΟΣ

 

Share this post