Περιφερειακό Γραφείο Ευρώπης του ΠΟΥ στην Λάρνακα

Περιφερειακό Γραφείο Ευρώπης του ΠΟΥ στην Λάρνακα

To Υπουργείο Υγείας προχώρησε σήμερα Παρασκευή, 27 Ιανουαρίου 2023, σε Υπογραφή Συμφωνίας με το Περιφερειακό Γραφείο Ευρώπης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, για την ίδρυση Γραφείου Χώρας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στη Λάρνακα.

Η Κύπρος, έχοντας μια καθιερωμένη ιστορία αριστείας στην επιστήμη και την έρευνα, εφαρμόζει πολιτικές βασισμένες σε τεκμηριωμένη επιστημονική βάση. Σε αυτό το πλαίσιο, το Υπουργείο Υγείας έχει προβεί σε σειρά διαβουλεύσεων με το Περιφερειακό Γραφείο Ευρώπης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, με σκοπό την ίδρυση Γραφείου Χώρας του Οργανισμού στη Λάρνακα, με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων της Κύπρου και την αναβάθμιση της Δημόσιας Υγείας, τόσο στη Κύπρο, όσο και στην ευρύτερη περιοχή.

Το Γραφείο αναμένεται μεταξύ άλλων, να δραστηριοποιηθεί στους εξής βασικούς τομείς: Ενίσχυση της δημόσιας υγείας και αναβάθμισης της ετοιμότητας για αντιμετώπιση αναδυόμενων και επιρρεπών σε επιδημία μολυσματικών νοσημάτων, μέσω προώθησης καινοτόμων δράσεων που έχουν ως στόχο την πρόληψη, καθώς και στη συλλογή, διάχυση και αξιολόγηση επιδημιολογικών δεδομένων. Επίσης, την ανάπτυξη πολιτικών στον τομέα των Μεταδοτικών Νοσημάτων και Ζωονόσων, προώθηση δράσεων, μηχανισμών ανταπόκρισης και ετοιμασία εργαλείων συνεργασίας.

Σε δηλώσεις του, ο Υπουργός Υγείας, κ. Μιχάλης Χατζηπαντέλα, ανάφερε την βοήθεια της ομάδας ορθοπεδικών ιατρών των Shriners Hospital, σε Κύπρο, ακολούθως στην Ουκρανία και στον υπόλοιπο κόσμο, ως παράδειγμα ήδη υλοποιημένων σχεδίων, και σημάδι του τι μέλλει γενέσθαι με το Γραφείο Χώρας του ΠΟΥ. «Θέλουμε να διαδραματίσουμε ρόλο, όχι μόνο στην περιοχή, αλλά και διεθνώς, κάνοντας το γραφείο αυτό το καλύτερο στον κόσμο. Η Κύπρος έχει τόσο την θέληση, όσο και την τεχνογνωσία να στηρίξει επάξια τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας».

Με τη σειρά του, ο Περιφερειακός Διευθυντής του ΠΟΥ, Dr. Hans Henri P. Kluge, επαίνεσε την Κύπρο για την ταχεία υιοθέτηση ψηφιακών εργαλείων για την αντιμετώπιση της πανδημίας και τα γρήγορα μέτρα για τον περιορισμό της μετάδοσης του ιού για την προστασία του λαού της. Η δημόσια υγεία ενός έθνους, πρόσθεσε, είναι συνδεδεμένη με την δημόσια υγεία της περιφέρειας, η οποία με τη σειρά της συνδέεται με την παγκόσμια δημόσια υγεία. Δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή περιφέρεια έχει πολλά να μάθει από την Κύπρο και ότι λόγω του ζωτικού της ρόλου στη δημόσια υγεία, ο ΠΟΥ είναι ικανοποιημένος με την πρόσκληση της Κυπριακής κυβέρνησης να ανοίξει Γραφείο στη χώρα. Μια πλήρης παρουσία του ΠΟΥ στην Κύπρο, πρόσθεσε, είναι ενδεικτικό ότι ο ΠΟΥ μπορεί να στηρίξει την Κύπρο σε διάφορες πτυχές της δημόσιας υγείας, καθώς και να αξιοποιήσει την σημαντική πείρα και τεχνογνωσία της Κύπρου.

Share this post