Περιφερειακή στρατιωτική ομάδα Ρωσίας και Λευκορωσίας

Περιφερειακή στρατιωτική ομάδα Ρωσίας και Λευκορωσίας

Ρωσία και Λευκορωσία θα αναπτύξουν από κοινού στρατιωτικές μονάδες, όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο Λευκορώσος πρόεδρος και στενός σύμμαχος του Πούτιν, Αλεξάντερ Λουκασένκο.

Ο ίδιος, σύμφωνα με κρατικά ΜΜΕ της χώρας, έκανε λόγο για κλιμάκωση της έντασης στα δυτικά σύνορα της Λευκορωσίας.

Όπως είπε, Μόσχα και Μινσκ θα αναπτύξουν μια περιφερειακή στρατιωτική ομάδα, προσθέτοντας ότι εδώ και δύο ημέρες (σ.σ. δηλαδή μετά την έκρηξη στη γέφυρα της Κριμαίας) οι δύο χώρες προχωρούν από κοινού στη συγκέντρωση στρατευμάτων.

Η συνεργασία Ρωσίας – Λευκορωσίας βρίσκεται σε ισχύ από την έναρξη της εισβολής, με τη Μόσχα να χρησιμοποιεί λευκορωσικές βάσεις για την αποστολή στρατού και εξοπλισμού στη βόρεια Ουκρανία. Ωστόσο, είναι η πρώτη φορά που ανακοινώνεται επίσημα εμπλοκή του στρατού του Μινσκ στον πόλεμο της Ουκρανίας. 

Σημειώνεται ότι η ανακοίνωση Λουκασένκο έρχεται την ίδια ημέρα με το σφυροκόπημα των Ρώσων σε πολλές ουκρανικές πόλεις, μεταξύ των οποίων και το Κίεβο, που έγινε ξανά στόχος έπειτα από μήνες. 

Οι σφοδρές ρωσικές επιθέσεις εκτιμάται ότι αποτελούν τα πρώτα αντίποινα της Μόσχας για την έκρηξη στη γέφυρα της Κριμαίας, για την οποία ο Πούτιν κατηγόρησε την Ουκρανία. Άλλωστε, για σήμερα είναι προγραμματισμένη και η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, όπου δεν αποκλείεται να δοθεί ένα στίγμα για τις επόμενες κινήσεις του Ρώσου προέδρου. 

 

Share this post