Περί της Αγίας Σοφίας

Περί της Αγίας Σοφίας

Του Θέμου Δημητρίου*

 

“Η Αγία Σοφία δεν είναι αυτή τη στιγμή το επίκεντρο μιας σύγκρουσης πολιτισμών , είναι το θύμα μιας πολύ πιο πεζής πολιτικής σύγκρουσης, τόσο στο εσωτερικό της Τουρκίας όσο και στο διεθνές επίπεδο”, υποστηρίζει ο Θέμος Δημητρίου , επιχειρώντας μια διαφορτική προσέγγιση του ζητήματος. 

Στην επιχειρηματολογία του αναφέρεται στον Καρλ Μάρξ, στην στην Γαλλική, Ελληνική και Ρωσική Επανάσταση. Επίσης, σημειώνει ότι “ο αυταρχισμος του Κεμαλ δεν διαφέρει στην ουσία-του απο τον αυταρχισμο του Ναπολέοντα”. Για δε την πορεία του  Ταγίπ Ερντογάν γράφει: “Προχωρούσε απρόσκοπτα όσο ο παγκόσμιος καπιταλισμος μπορούσε να του δώσει το χώρο να κυνηγήσει το όραμά-του.  Όταν αυτο δεν ήταν πια εφικτο, όταν η ευρωπαϊκη πορεία της Τουρκίας είχε πια ουσιαστικα κλείσει, όταν οι ΗΠΑ έκλειναν μια μια τις πόρτες στην Τουρκία στο βωμο της δικης-τους αλλοπρόσαλλης πολιτικης στη Μέση Ανατολη, ο Ερντογαν δεν είχε άλλη επιλογη απο την αναζήτηση της ποίησης της «επανάστασής»-του στο παρελθον.  Αρχισε να ντύνεται τους αυτοκρατορικους-του χιτώνες, να αντικαθιστα το όραμα της μοντέρνας Τουρκίας με την εικόνα του παλιου Οθωμανικου μεγαλείου.  Η επιδίωξη μηδενικων προβλημάτων με τους γείτονες αντικαταστάθηκε απο την επιβολη δια της ισχύος, η λογικη της συνεργασίας αντικαταστάθηκε με τις κανονιοφόρους, η προσπάθεια συμφιλίωσης με τους Κούρδους αντικαταστάθηκε απο στυγνη στρατιωτικη καταστολη. Η μετατροπη της Αγίας Σοφίας σε τζαμι είναι μέρος αυτης της πολιτικης του Ερντογαν”.  

Καταληκτικά , ο Θέμος Δημητρίου διατυπώνει παρατηρήσεις για την αντίδραση της Αριστεράς, υποστηρίζοντας ότι “δεν πρέπει να πέσει στην παγίδα να αντιμετωπίσει το θέμα της Αγίας Σοφίας σαν κάτι ξεχωριστο απο την υπόλοιπη πολιτικη του Ερντογαν”. 

*Τα ενυπόγραφα κείμενα απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων τους

ΠΗΓΗ : ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΚΦΡΑΣΗ

Περί της Αγίας Σοφίας by ARISTEIDIS VIKETOS on Scribd

 

 

 

Share this post