Περί ομογενειακών σχολείων

Περί ομογενειακών σχολείων

Του Νικόλαου  Κεφάλα,

κατά νόμο ιδρυτής της Ζαππείου Σχολής

Με έκπληξη διάβασα την ανακοίνωση του ΣΥΡΚΙ για τα ομογενειακά σχολεία, η οποία δημοσιεύτηκε στις 27 Ιουνίου 2024 στην «Απογευματινή». Με μία άκρως πρωτότυπη ανακοίνωση, ο ΣΥΡΚΙ για πρώτη φορά με εύστοχες επισημάνσεις, καλεί την ομογένεια να είναι προσεκτική στις τοποθετήσεις της και να απευθύνεται για τα θέματα της ομογενειακής εκπαίδευσης στους θεσμικούς φορείς και στα πρόσωπα που διαχειρίζονται τα εν λόγω ζητήματα. Θα μου επιτρέψετε να αναφέρω ότι έχω την ιδία άποψη στο θέμα αυτό εδώ και πολλά χρόνια. (ΠΑΝΩ:Ζαππείο Παρθεναγωγείο, Σπύρος Θεοφανίδης)

Για αυτόν τον λόγο έχω διαμαρτυρηθεί εγγράφως, έχω αντιδράσει, έχω έρθει σε αντιπαράθεση προκειμένου να εκφράσω τις αντιρρήσεις μου σε πολλά ζητήματα σχετικά με τα σχολεία. Ποιά είναι όμως η ουσία; Στις 24 Ιουνίου 2024 ο κ. Αυξέντιος Καλαγκός πραγματοποίησε παρουσίαση στη σχολή του Γαλατά, παρουσία δημοσιογράφων και κάποιων προέδρων και εκπροσώπων ομογενειακών ευαγών ιδρυμάτων),κατά την οποία ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για τη διοίκηση του Βακουφίου ( ίδρυμα) Βαλουκλή και την μετατροπή του Νοσοκομείου σε Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο. Ζήτησε δε να είναι εταίροι υτό το μεγαλοεπήβαλο εγχείρημα όλα τα ιδρύματα τής μειονότητας.

 

Στην πρότασή του δεν παρέλειψε να τονίσει ότι στο πλαίσιο της λειτουργίας τού μελλοντικού πανεπιστημίου, θα αξιοποιηθούν τα κενά κοινοτικά κτήρια της ομογένειας, λέγοντας ότι «Έχουμε σχολεία, αλλά οι τάξεις μας είναι κενές. Έχουμε, όμως, ανθρώπους για να τις γεμίσουμε». Όλες αυτές οι ανακοινώσεις έγιναν σε μια περίοδο που δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη ο κανονισμός για τη διεξαγωγή των εκλογών για τη διοίκηση των μειονοτικών νοσοκομειακών ιδρυμάτων. Υπάρχει όμως ήδη ο υποψήφιος διοικητής! Μήπως δεν πρέπει να τα παίρνουμε τοις μετρητοίς; Η εν λόγω πρωτοβουλία, μου θυμίζει την παρουσίαση τής Εφορείας του Κεντρικού Παρθεναγωγείου στο ξενοδοχείο Χίλτον, περίπου μία δεκαετία πριν, για την μετατροπή τής Σχολής σε πανεπιστήμιο. Στην εν λόγω παρουσίαση είχε μάλιστα εμφανιστεί ο κ. Καλαγκός στην οθόνη του υπολογιστή, συστημένος ως Πρύτανης τού υπό σχεδιασμό πανεπιστημίου, όταν όλα ήταν μόνο στα λόγια. Απορώ ακόμη γιατί για την τόσο ελκυστική προεκλογική εκστρατεία δεν ενημερώθηκαν όλοι οι ομογενείς που είναι και οι εκλέκτορες της διοίκησης —και κατ’ επέκταση οι ψηφοφόροι του εν λόγω φιλόδοξου προγράμματος— και προσκλήθηκαν μόνο οι γνωστοί εκπρόσωποι Αναρωτιέμαι, επίσης: Μήπως η λήξη του σχολικού έτους ήταν η κατάλληλη στιγμή για την επανεκκίνηση της πρότασης της συγχώνευσης των ομογενειακών σχολείων; Διότι από το 2013 κάποιοι ομογενείς, κάνοντας κατάχρηση τής ιδιότητάς τους, προσπαθούν επίμονα να εφαρμόσουν το επίμαχο σχέδιο συγχώνευσης των σχολείων, είτε με το επιχείρημα τής έλλειψης μαθητών είτε με την παρουσίαση τού βιβλίου του πρώην απληρωτή Συντονιστή Εκπαίδευσης, είτε με την πρόσφατη εξαγγελία τού πανεπιστημιακού νοσοκομείου.

Το τελευταίο —θέλω να πιστεύω— μάλλον συνιστά σχέδιο επιστημονικής φαντασίας. Διότι το εν λόγω «σχέδιο» δεν αναφέρει λεπτομέρειες όπως επί παραδείγματι για το ζήτημα της ΚΟΣΤΟΛΟΓΗΣΗΣ του έργου.

Διότι το «σχέδιο» αυτό δεν μπορεί να αποφασίζει για ακίνητα που δεν ανήκουν στο Βακούφι του Βαλουκλή και διότι η διοίκηση του Νοσοκομείου Βαλουκλή δεν μπορεί παρά να ασχοληθεί μόνο με τα του οίκου της.

Στην περίπτωση που τελικά δεν επικρατήσει η κοινή λογική και εφαρμοστεί το «σχέδιο», θα ήταν προτιμότερο να παραχωρούνται για τις ανάγκες του πανεπιστημιακού νοσοκομείου τα κλειστά μειονοτικά σχολεία που βρίσκονται σε λόφους με θέα το Βόσπορο και όχι να ενοικιάζονται! Έτσι η λύση θα δοθεί μέσα από τη χρήση των υφιστάμενων αχρησιμοποίητων υποδομών και όχι τη μετατροπή των εν ενεργεία σχολείων της ομογένειας σε πανεπιστήμιο.

Ο  Δρ. Αυξέντιος Καλαγκός

Διότι θα πρέπει ακόμη να γνωρίζουν όσοι προωθούν αυτή τη λύση, ότι η συστέγαση των τεσσάρων βαθμίδων (Νηπιαγωγείο-Δημοτικό-Γυμνάσιο-Λύκειο) με την τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι ΑΝΕΦΙΚΤΗ, καθότι ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ από τον νόμο. Ευτυχώς, όμως, με την αναφορά αυτή, οι υποστηρικτές του εν λόγω «σχεδίου» μας αποκαλύπτουν την πρόθεση, τον πραγματικό σκοπό και την εμμονή τους.

 Θέλω να ολοκληρώσω την παρέμβασή μου αυτή, με το γεμάτο νόημα απόφθεγμα του σπουδαιότερου Έλληνα συγγραφέα και λογοτέχνη, Νίκου Καζαντζάκη:

«Δεν υπάρχουν ιδέες, υπάρχουν μονάχα άνθρωποι που

κουβαλούν τις ιδέες, κι αυτές παίρνουν το μπόι του ανθρώπου που τις κουβαλάει».

*Τα ανυπόγραφα κείμενα απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων τους./ Το κείμενο αναδημοσιεύεται από την σημερινή έκδοση της εφημερίδας “Απογευματινή” της Πόλης, η οποία σημειώνει:  “ Με αφορμή τη δημοσίευση της παραπάνω επιστολής, την οποία λάβαμε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, (διατηρώντας τον τονισμό του συντάκτη), θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε ότι η «Α» δεν υποχρεούται να δημοσιεύει κάθε επιστολή που της αποστέλλεται, ωστόσο θεωρεί καθήκον και υποχρέωσή της να κρατά ανοιχτές τίς στήλες της σε υλικό το οποίο:

—Είναι σύννομο.

—Είναι σύμφωνο με τον Δημοσιογραφικό Κώδικα Δεοντολογίας (Basın Ahlak Yasası).

—Δεν περιέχει προσωπική επίθεση, αποσκοπεί σε αυ[1]τοπροβολή ή επιχειρεί τη δημιουργία έριδα”

 

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

 

 

 

 

 

 

Αποπομπή Μπάιντεν; Τα άσχημα σενάρια

Share this post