Πέρασε το νομοσχέδιο για εθελοντική μείωση του ενοικίου

Πέρασε το νομοσχέδιο για εθελοντική μείωση του ενοικίου

Κατά πλειοψηφία η Ολομέλεια της Βουλής ενέκρινε σήμερα το νομοσχέδιο της κυβέρνησης που αφορά φορολογικά κίνητρα σε ενοικιαστές με στόχο την εθελοντική μείωση του ενοικίου. Το νομοσχέδιο συγκέντρωσε  47 ψήφους υπέρ και καμία εναντίον. 

Η τροποποίηση του βασικού νόμου, προσφέρει συγκεκριμένα φορολογικά κίνητρα σε ιδιοκτήτες που ενοικιάζουν ακίνητη περιουσία σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα, με στόχο να προβούν σε εθελοντική μείωση του ενοικίου για συγκεκριμένη χρονική περίοδο για αντιμετώπιση των επιπτώσεων που επέφερε στην οικονομική κατάσταση των ενοικιαστών η πανδημία του COVID-19.

Συγκεκριμένα το νομοσχέδιο αφορά κίνητρα για μείωση των ενοικίων με την παραχώρηση πίστωσης φόρου ίσο με το 50% της μείωσης του ενοικίου, όταν ο ιδιοκτήτης προβεί σε μείωση ενοικίου για περίοδο μέχρι τριών μηνών εντός του 2020. Για να καταστεί δικαιούχος της πίστωσης, η μείωση του μηνιαίου ενοικίου θα πρέπει να είναι μεταξύ 30% και 50%. Με αυτό τον τρόπο επωφελείται ο ενοικιαστής και δίνεται σημαντικό κίνητρο στον ιδιοκτήτη για να προχωρήσει στη μείωση, ενώ το μισό ποσό της μείωσης το επιμερίζεται ο φορολογούμενος.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ η κυβέρνηση καλεί τους ιδιοκτήτες να εκμεταλλευτούν το κίνητρο και την κρατική αρωγή, και να προβούν σε μειώσεις ενοικίων σε επιχειρήσεις που έχουν υποστεί επιπτώσεις λόγω της πανδημίας, προς όφελος τόσο της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων από τις οποίες αποκομίζουν εισοδήματα, όσο και για την προοπτική ανάκαμψης της οικονομίας γενικότερα. Σημειώνεται ότι, συμπληρωματικά η κυβέρνηση έχει προωθήσει νομοθετική ρύθμιση για απαγόρευση των εξώσεων για περίοδο δύο μηνών, η οποία έχει επεκταθεί μέχρι και το Σεπτέμβριο με πρόταση νόμου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι βουλευτές της αντιπολίτευσης κατέστησαν σαφές ότι το νομοσχέδιο δεν είναι αρκετό, καθώς δεν υποχρεώνει κανέναν να μειώσει το κόστος του ενοικίου.

Εγκρίθηκε, επίσης, με 46 ψήφους υπέρ και καμία εναντίον, τροποποίηση του βασικού νόμου, ώστε η ισχύουσα αναστολή κάθε διαδικασίας προς ανάκτηση κατοχής ακινήτου να παραταθεί μέχρι την 30ή Σεπτεμβρίου 2020, που κατατέθηκε από τους βουλευτές Γιώργο Λουκαΐδη (ΑΚΕΛ), Χριστιάνα Ερωτοκρίτου (ΔΗΚΟ) και Κωστή Ευσταθίου (ΕΔΕΚ).

Η Ολομέλεια απέρριψε πρόταση νόμου του προέδρου της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργου Λιλλήκα, με στόχο τη θέσπιση νομοθεσίας, ώστε τα ενοίκια να μειωθούν για συγκεκριμένη χρονική περίοδο, με στόχο την προστασία των ενοικιαστών, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των συνεπειών από την πανδημία του COVID-19. 2 ψήφισαν υπέρ, 27 εναντίον, ενώ 18 τήρησαν αποχή.

*Η Ολομέλειατης Βουλής έγινε για πρώτη  φορά εκτός του κτηρίου του νομοθετικού σώματος, στο συνεδριακό κέντρο Φιλοξενία και για πρώτη φορά με ταυτόχρονη συμμετοχή όλων των μελών της, από την ημέρα έκρηξης της πανδημίας του κορονοϊού. 

ΦΩΤΟ: Στ. Ιωαννίδης

Share this post