Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στην Μονή Βαλουκλή

Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στην Μονή Βαλουκλή

 Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος προεξήρχε σήμερα, Κυριακή των Μυροφόρων, 30 Απριλίου 2023, της  Θείας Λειτουργίας στο Καθολικό της Ι. Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Βαλουκλή. Η αρχαιότατη Μονή και το προσκύνημα της Ζωοδόχου Πηγής  βρίσκεται στα δυτικά της Κωνσταντινούπολης, έξω από τα βυζαντινά χερσαία τείχη.

ΦΩΤΟ: Νίκος Παπαχρήστου

Κατά τα Σεπτεμβριανά του 1955, 6 και 7 Σεπτεμβρίου, και το πογκρόμ κατά των μειονοτήτων στην Πόλη, ο Ναός και τα οικήματα της Μονής πυρπολήθηκαν, οι τάφοι των Οικουμενικών Πατριαρχών, που βρίσκονται στον περίβολο βανδαλίστηκαν και ο άνω των 90 ετών ιερέας της Μονής, Χρύσανθος Μαντάς έχασε τη ζωή του.

Τα επόμενα χρόνια, ο Ναός επισκευάστηκε επί Πατριάρχου Αθηναγόρα, ενώ η τελευταία ανακαίνιση πραγματοποιήθηκε το 1995 από τον νυν Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Η Μονή σήμερα είναι γυναίκεια και σε αυτή υπηρετούν μοναχές, που προέρχονται από διάφορα μοναστήρια της Ελλάδας και ορθόδοξα μοναστήρια των Βαλκανίων. Εναλλάσσονται συνήθως κάθε τρίμηνο.

Η Κυριακή των Μυροφόρων στην Ι.Μονή Βαλουκλή – Οικουμενικό Πατριαρχείο (ec-patr.org)

Για την ιστορία της Μονής διαβάστε στον σύνδεσμο το σπουδαίο  βιβλίο του ΜΙΣΝ [Μιλτιάδης Ισαάκ Νομίδης] από την συλλογή του μακαριστού πρωτοπρεσβυτέρου Μελέτιου Σακουλλίδη, το οποίο κυκλοφόρησε στην Κωνσταντινούπολη το 1937 και βρίσκεται στο Σισμανόγλειο Μέγαρο του Γενικού Προξενείου της Ελλάδος στην Πόλη.

 

Η ΖΩΟΔΟΧΟΣ ΠΗΓΗ by ARISTEIDIS VIKETOS on Scribd


Great Online Encyclopaedia of Constantinople (ehw.gr)

Share this post