Πατριαρχική προειδοποίηση

Πατριαρχική προειδοποίηση

 

Του Σταύρου Τζίμα*

 

H επίθεση εναντίον Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, από φιλοϊσλαμικό έντυπο στην Τουρκία ως συνεργάτη του Φετουλάχ Γκιουλέν(!), μαζί με τον Αρχιραβίνο, τον Πάπα και τον πρωην Πατριάρχη των Αρμενίων, στο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016, δεν θα πρέπει να υποβαθμιστεί. Ένας λόγος παραπάνω, που προήλθε από μέσο ενημέρωσης του οποίου ως ιδιοκτήτης φέρεται ο γαμπρός του Ερντογάν.
Ούτε μπορεί να διαφύγει της προσοχής ότι το Φανάρι για πρώτη φορά έκρουσε επισήμως κώδωνα κινδύνου, προειδοποιώντας ότι “υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να εμφανισθούν ρατσιστικά φαινόμενα και βεβηλώσεις”. Ο Βαρθολομαίος είναι ένας έμπειρος ποιμενάρχης με πλήρη συνείδηση του που βρίσκεται και τι υπερασπίζεται. Ξέρει όμως και να “διαβάζει” καλά τον Ερντογάν και να αποκρυπτογραφεί τα μηνύματα του καθεστώτος του. Οι θεωρίες συνωμοσίας και η σύνδεση υπαρκτών ή ανύπαρκτων αντιπάλων του με τον εφιάλτη του Γκιουλέν, ήταν και παραμένουν για τον Τούρκο πρόεδρο εργαλείο (το πιο αποτελεσματικό ίσως) εξουδετέρωσης τους. Η εξάλειψη των δικτύων του ιμάμη, εντός και εκτός Τουρκίας, είναι θέμα επιβίωσης γι΄ αυτόν και οι τουρκικές φυλακές είναι γεμάτες με «τρομοκράτες» του είδους.
Μπορεί να πιστεύει ο Ταγίπ Ερντογαν ότι συνωμότησαν από κοινού με τον Γκιουλέν, αλλόδοξοι θρησκευτικοί ηγέτες, με πρώτον τον Βαρθολομαίο, για να τον ανατρέψουν ή και να τον δολοφονήσουν; Πιθανότατα όχι, ούτε και είχαν λόγους από την στιγμή που ο ίδιος έχει έως τώρα επιδείξει, με εξαίρεση τις μέρες του πραξικοπήματος, που έβλεπε παντού εχθρούς, μια καλή συμπεριφορά έναντι των άλλων θρησκευτικών δογμάτων, οι οποίες απολαμβάνουν τα δικαιώματά τους, όπως προβλέπονται από την συνθήκη της Λοζάνης. Και ειδικά με τον Βαρθολομαίο έχει αποκαταστήσει ένα Modus Oparαdi, διατηρώντας μια μεταξύ τους καλή σχέση.
Προς τι, τότε, οι δημόσιες ανησυχίες του Οικουμενικού Πατριάρχη για ενδεχόμενα “ρατσιστικά φαινόμενα” και “βεβηλώσεις;”.
Προφανώς διαβλέπει κίνδυνο δαιμονοποίησης στην κοινή γνώμη του ιδίου, του Φαναρίου αλλά και των εναπομεινάντων Ρωμιών χριστιανών στην Τουρκία, σε μια περίοδο που ο Ερντογαν βρίσκεται γενικότερα με την πλάτη στον τοίχο και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις γκριζάρουν όλο και πιο πολύ. Σε μια τέτοια ατμόσφαιρα πολύ εύκολα ένας παλαβός ή και κάποιος προβοκάτορας μπορεί να πετάξει μια μολότοφ στο Πατριαρχείο, ή να επιτεθεί στο δρόμο σ έναν ιερωμένο , οπότε πάμε σε άλλες καταστάσεις.

*ΠΗΓΗ:  “ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ” Αθηνών

Share this post