Πατριαρχική Χοροστασία στην παράκληση στην Παναγία την Βεφά

Πατριαρχική Χοροστασία στην παράκληση στην Παναγία την Βεφά

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος χοροστάτησε χθες  κατά την Ακολουθία του Μεγάλου Παρακλητικού Κανόνος στο ιστορικό Αγίασμα της Παναγίας της Βεφά, στην Περιφέρεια Φαναρίου – Κερατίου Κόλπου.

Παρέστη συμπροσευχόμενος ο Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου  από την Κρήτη ,  Ανδρέας, τον οποίο παρουσίασε στους πιστούς ο Πατριάρχης και του έδωσε τον λόγο και απευθύνθηκε στο εκκλησίασμα.  

*Δείτε το  βίντεο

 

Η Παναγία Βεφά είναι υπόγειος Ναός επ’ ονόματι της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Βρίσκεται απέναντι από τη Μονή του Παντοκράτορος και ονομάζεται Παναγία του Βεφά, γιατί παλαιότερα κατοικούσε εκεί ο φημισμένος τούρκος μουσικός Vefa.

Ο Ναός αυτός καταστράφηκε μετά την άλωση της Πόλης. Αργότερα κτίσθηκε άλλος ναός που με το αγίασμα παραδόθηκε στην Μακεδονική Φιλεκπαιδευτική Αδελφότητα της Πόλης. Επισκευάστηκε μετά τις καταστροφές του 1955 μ.Χ. και σήμερα λειτουργεί ο Ναός και το αγίασμα ως προσκύνημα 

Στην ιστοσελίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου διαβάζουμε  ότι στα χρόνια τα βυζαντινά, η συνοικία ονομαζόταν «τα Σωφρακίου», άλλαξε, όμως, αργότερα κι έγινε Βεφά Μεϊδάν, από το όνομα ενός ξακουστό Τούρκου ποιητή, του Seyh Eb ul Vefa.Παραθέτουμε αυτούσιο το κείμενο:

«Κατά τα θρυλούμεθα, στην πλατεία του Βεφά είναι θαμμένος ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος, ο τελευταίος αυτοκράτορας, σε τάφο «αφανή και άσημο» όπως γράφει ο Παπαρρηγόπουλος, και δίπλα του είναι ο τάφος του Αράπη που τον σκότωσε. «Μ΄έφαγες» ανέκραξε ο Κωνσταντίνος κατά την παράδοση, κι έτσι παρετυμολογείται η ονομασία: «Μεφά», «Βεφά».

Ο ναός, που μετά την Άλωση κατεδαφίστηκε, έγινε περιβόλι. Το 1750 αγοράσθηκε από κάποιον Ηπειρώτη, έναν από τους χιλιάδες που άφηναν τα κακοτράχαλα βουνά της ηπειρωτικής Ελλάδας και γύρευαν την τύχη τους στην Πόλη. Η κόρη του, ωστόσο, είδε όνειρο, πως στο κτήμα υπήρχε αγίασμα και ήρθε κι αυτή για να πείση τον πατέρα της να το γυρέψη. Μετά από ανασκαφές, το 1755, ανακαλύφθηκε η υπόγεια στοά και η δεξαμενή, καθώς και μια μαρμάρινη εικόνα, με χρονολογία 1080.

Το αγίασμα, μετά το θάνατο του Ηπειρώτη και της Κόρης του, περιήλθε στους κληρονόμους τους και από αυτούς, σιγά σιγά, αγοράσθηκε από την Μακεδονική Φιλεκπαιδευτική Αδελφότητα Κωνσταντινουπόλεως, η οποία έκανε πολλές επισκευές και μεταρρυθμίσεις.

Για να φθάση κανείς στην δεξαμενή του αγιάσματος από την εκκλησία, κατεβαίνει 12 σκαλοπάτια. Λέγεται πως εκτός από τα διάφορα τάματα φυλάσσεται εκεί και η μαρμάρινη εικόνα, σπασμένη πια, μέσα σε θήκη ορειχάλκινη.

 

Κι εδώ, όπως και στις Βλαχέρνες, μαζί με τους χριστιανούς κάθε πρωτομηνιά, Τούρκοι, άνδρες και γυναίκες, περιμένουν υπομονετικά να πάρουν αγίασμα για να ραντίσουν τα σπίτια και τα μαγαζιά τους. Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, δε, η ουρά που σχηματίζεται φθάνει τα χίλια μέτρα».

Share this post