Παρουσιάστηκαν στο 49ο Φεστιβάλ Βιβλίου Αθηνών δύο νέα βιβλία των εκδόσεων «ΚΑΣΤΑΛΙΑ»

Παρουσιάστηκαν στο 49ο Φεστιβάλ Βιβλίου Αθηνών δύο νέα βιβλία των εκδόσεων «ΚΑΣΤΑΛΙΑ»

«ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΗ ΕΘΝΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ» και “ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ: ΔΙΕΘΝΕΙΣ, ΘΕΣΜΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ (1800-1831)”

Πραγματοποιήθηκε στο Ζάππειο, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του 49ου Φεστιβάλ Βιβλίου (Σκηνή «Ρήγας Φεραίος»), η εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου του Επιτίμου Αρχηγού του Ελληνικού Στόλου Ναυάρχου Γρηγόρη Δεμέστιχα, 49ου Φεστιβάλ Βιβλίου (Σκηνή «Ρήγας Φεραίος»), η εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου του Επιτίμου Αρχηγού Στόλου Ναυάρχου Γρηγόρη Δεμέστιχα, «ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΗ ΕΘΝΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ» που κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις «ΚΑΣΤΑΛΙΑ»,  που κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις «ΚΑΣΤΑΛΙΑ», με συντονιστή το δημοσιογράφο Ευθύμιο Πέτρου.

                                         Ναύαρχος Αγγ. Χρυσικόπουλος, Γ.Κουμουτσάκος, Συνταγματάρχης Ι.Κουκοδήμος, Γρηγ.Δεμέστιχας, Νικόλας Βαφειάδης, Υποναύαρχος Ι.Καλογερόπουλος, Σεραφείμ Χ.  Μηχιώτης, Ευθ.Πέτρου

Μετά το σύντομο χαιρετισμό του εκδότη Σεραφείμ Χ. Μηχιώτη, έλαβαν διαδοχικώς το λόγο ο Βουλευτής και πρώην Υπουργός κ. Γιώργος Κουμουτσάκος, ο Ναύαρχος ε.α. κ. Άγγελος Χρυσικόπουλος και ο δημοσιογράφος κ . Νικόλας Βαφειάδης. Από την Κρήτη παρενέβη ο συγγραφέας κ.Μίμης Ανδρουλάκης, σε ζωντανή σύνδεση με το χώρο της εκδήλωσης.

Ο Σεραφείμ Μηχιώτης

Ο συγγραφέας, Ναύαρχος κ. Γρηγόρης Δεμέστιχας, έκλεισε την εκδήλωσης, ευχαριστώντας τους ομιλητές και το κοινό. Τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Στρατηγό Κων. Φλώρο και τον Αρχηγό ΓΕΝ, Αντιναύαρχο Στ. Πετράκη εκπροσώπησε στην εκδήλωση ο Διοικητής της ΣΝΔ, Υποναύαρχος κ. Ι.Καλογερόπουλος ΠΝ.

Ο συγγραφέας, Ναύαρχος κ. Γρηγόρης Δεμέστιχας

Τον Αρχηγό ΓΕΣ, Αντιστράτηγο Χαρ. Λαλούση, εκπροσώπησε ο Συνταγματάρχης κ. Ι.Κουκοδήμος. Παρέστησαν, μεταξύ άλλων, Ανώτατοι Αξιωματικοί ε.α. από τους τρεις Κλάδους των ΕΔ.

 

Ο Επίτιμος Αρχηγός Στόλου, Αντιναύαρχος Γρ. Δεμέστιχας ΠΝ, έρχεται να αναδείξει και να σκιαγραφήσει με το βιβλίο του αυτό την απαίτηση γιά τη χώρα να αποκτήσει μιά μακροπρόθεσμη εθνική στρατηγική, καταγεγραμμένη σε επίσημο κείμενο της Πολιτείας, οδηγό γιά την προοάσπιση και προαγωγή των εθνικών συμφερόντων υπό οποιεσδήποτε συνθήκες. Τούτο καθίσταται πολύ περισσότερο επίκαιρο και απαραίτητο, λαμβανομένων υπ’ όψιν τόσο των ευθέων απειλών ασφαλείας που αντιμετωπίζει η Ελλάς, όσο και των γενικότερων συνθηκών ανταγωνισμού στο γειτονικό της περιβάλλον, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ο συγγραφέας, με ευρύτατη εμπειρία και σφαιρική γνώση πάνω σε θέματα που άπτονται της άμυνας και της ασφάλειας της χώρας, εμβληματική προσωπικότητα του χώρου των Ενόπλων Δυνάμεων, εξηγεί ότι μία μακροπρόθεσμη εθνική στρατηγική καλείται να κινηθεί σε κατευθύνσεις συνέχειας και συνέπειας στην υπηρέτησή της, ανεξαρτήτως της εναλλαγής των Κομμάτων στην εξουσία. Είναι η απαραίτηση πυξίδα που οδηγεί στην επίτευξη των εθνικών συμφερόντων, μέσω αντικειμενικών στόχων που θα προωθούνται από ανάλογες αντίστοιχες πολιτικές.

Προς τούτο ο Αντιναύαρχος Γρ. Δεμέστιχας παραθέτει συγκεκριμένες εξειδικευμένες προτάσεις, που θα μπορούσε να αποβούν χρήσιμες στο μέτρο που η Πολιτεία επιλέξει να εκφράσει την Εθνική Στρατηγική της Ελλάδος σε ένα ενιαίο, ισχυρό και οραματικό κείμενο, πηγή ακολουθητέας πορείας πλεύσης, που θα αποτελεί δυναμικό σημείο αναφοράς τόσο στο εσωτερικό της χώρας, όσο και στο εξωτερικό, από φίλους και εχθρούς

 

Η εκδήλωση παρουσίασης του επετειακού τόμου “ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ: ΔΙΕΘΝΕΙΣ, ΘΕΣΜΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ (1800-1831)”

 Επίσης , στο Ζάππειο, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του 49ου Φεστιβάλ Βιβλίου έγινε η παρουσίασης του επετειακού τόμου «ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ:ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΘΕΣΜΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ (1800-1831)», που κυκλοφόρησε από το Ίδρυμα Διεθνών Νομικών Μελετών Καθηγητή Ηλία Κρίσπη και Δρος Αναστασίας Σαμαρά-Κρίσπη και τις Εκδόσεις «ΚΑΣΤΑΛΙΑ», με συντονιστή το δημοσιογράφο Γιώργο Γιανναράκο.
Μετά το σύντομο χαιρετισμό του εκδότη Σεραφείμ Χ. Μηχιώτη, έλαβαν διαδοχικώς το λόγο η κ. Σαμαρά-Κρίσπη, Πρόεδρος του Ιδρύματος Διεθνών Νομικών Μελετών Καθηγητή Ηλία Κρίσπη και Δρος Αναστασίας Σαμαρά-Κρίσπη, η Σοφία Κ.Μωραίτη-Διδάκτωρ Φιλοσοφίας ΕΚΠΑ,πρ. Καθηγήτρια ΣΞΓ/ΕΚΠΑ και ΕΣΔΔ, Ερευνήτρια, ο Νικόλαος Κ.Kουρκουμέλης-Υποστράτηγος ε.α., Διδάσκων Ιστορίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ο Κωνσταντίνος Γρίβας-Καθηγητής Γεωπολιτικής ΣΣΕ, Διδάσκων Τμήματος Τουρκικών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών ΕΚΠΑ και Στέλιος Αλειφαντής-Πολιτικός Επιστήμων, Διεθνολόγος, Δρ Διεθνών Σχέσεων Παντείου Πανεπιστημίου. Τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Στρατηγό Κων. Φλώρο εκπροσώπησε στην εκδήλωση ο Πλοίαρχος Ι.Κυριαζής ΠΝ. Η εκδήλωση αποτελεί την πρώτη από παρουσιάσεις του τόμου, ανά την Ελλάδα.

Από αριστερά:Στ.Αλειφαντής, Σοφία Κ. Μωραϊτη, Γιώργος Γιανναράκος, Αναστασία Σαμαρά-Κρίσπη, Σεραφείμ Χ. Μηχιώτης, Κωνσταντίον Γρίβας, Νικόλαος Κ.Κουρκουμέλης

 

Share this post