Παρέμβαση ΗΠΑ για την ΑΟΖ

Παρέμβαση ΗΠΑ για την ΑΟΖ

Το Αμερικανικό ΥΠΕΞ συστήνει « δίκαιη μοιρασιά» των φυσικών πόρων της Κύπρου στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης του κυπριακού ζητήματος.”

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ έκανε  παρέμβαση σε Αθήνα και Άγκυρα  αναφορικά με το θέμα των τουρκικών παραβιάσεων στην κυπριακή ΑΟΖ αλλά και την αποστολή και δεύτερου γεωτρύπανου από την Τουρκία.
Σε σχετική ερώτηση οι ΗΠΑ εξέφρασαν την ανησυχία τους «για τους ισχυρισμούς της Τουρκίας ότι θα προβεί σε γεωτρήσεις σε περιοχές που διεκδικεί η Κύπρος»
Σε ερώτηση της ανταποκρίτριας της Καθημερινής και του ΣΚΑΙ, Κ. Σώκου, το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ καλεί «όλα τα μέρη να ενεργήσουν με αυτοσυγκράτηση» και τονίζει ότι «δεν είναι προς το συμφέρον κανενός να εμπλακεί σε προκλητική ρητορική ή δράση».
Τέλος, το State Department κάνει λόγο για “δίκαιη μοιρασιά των φυσικών πόρων του νησιού, αλλά στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης του κυπριακού ζητήματος.”
«Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι οι πόροι πετρελαίου και φυσικού αερίου του νησιού, όπως και όλοι οι πόροι του, θα πρέπει να κατανέμονται ισομερώς και μεταξύ των δύο κοινοτήτων στο πλαίσιο όμως μιας συνολικής διευθέτησης».
Στο μεταξύ θέματα ασφαλείας αμοιβαίου ενδιαφέροντος ήταν στο επίκεντρο τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του Αμερικανού Προέδρου, Τζον Μπόλτον.

Γ. Κατρούγκαλος

Η ανακοίνωση  ΥΠΕΞ ΕΛΛΑΔΟΣ

Ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του Αμερικανού προέδρου, John Bolton, στην οποία συζητήθηκαν θέματα ασφαλείας αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Ο Υπουργός Εξωτερικών έθεσε στον κ. Μπόλτον το ζήτημα των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας και την ανάγκη να ενισχυθεί περαιτέρω το σαφές μήνυμα της διεθνούς κοινότητας για τον τερματισμό τους.

            John Bolton

Στο μεταξύ, εντολή απόσυρσης έλαβαν όλα τα ελληνικά πολεμικά πλοία,  που έπλεαν στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείο και ειδικότερα μεταξύ της Ρόδου και του συμπλέγματος των νησιών της Μεγίστης (Ρω, Μεγίστη, Στρογγύλη) προκειμένου να μην υπάρξει κάποιο «ατύχημα» σήμερα Πέμπτη κατά την εκτέλεση της τουρκικής ναυτικής άσκησης με πραγματικά πυρά. Σύμφωνα με πληροφορίες τα  ελληνικά πλοία, δύο ή τρεις πυραυλάκατοι και κανονιοφόροι, έχουν «δέσει» ή θα δέσουν τις επόμενες ώρες στο λιμάνι της Μεγίστης (Καστελόριζο) και της Ρόδου,  αν και υπάρχει κίνηση ενός ελληνικού υποβρυχίου κοντά στην περιοχή που έχει δεσμεύσει η Τουρκία ανατολικά-νοτιοανατολικά της Ρόδου και δυτικά-νοτιοδυτικά της Μεγίστης και της Ρω.

           Ελληνικά πολεμικά σκάφη
Το ερώτημα είναι, αν θα μεταφέρει μεγάλες ναυτικές δυνάμεις το τουρκικό Ναυτικό ή θα περιοριστεί στην αποστολή ενός ή δύο πλοίων, όπως έχει γίνει σε παλαιότερες ασκήσεις στην ίδια ακριβώς περιοχή.

Πάντως ,  ένα σημαντικό τμήμα του τουρκικού Στόλου είναι ανεπτυγμένο στην Ανατολική Μεσόγειο και μπορεί ανά πάσα στιγμή να κινηθεί μέσα στη νύχτα προς την δεσμευμένη περιοχή της άσκησης.
Το ελληνικό Γενικό Επιτελείο έχει εστιασμένη την προσοχή του και σε κάτι άλλο: Τις τουρκικές στρατιωτικές κινήσεις στα παράλια. Λαμβανομένων υπ’όψιν δύο γεγονότων: Την Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες και τις τουρκικές επαναληπτικές εκλογές για τον δήμο της Κωνσταντινούπολης.
Σήμερα είναι η Σύνοδος Κορυφής που δεν αναμένεται να λάβει κάποια ουσιαστική απόφαση κατά της Τουρκίας, πέρα από τα συνήθη ευχολόγια. Ετσι ή αλλιώς η χθεσινή ισορροπημένη και «ζυγισμένη» δήλωση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για το πώς θα αντιμετωπίσουν οι δυτικοί την Αγκυρα: Συγκαταβατικά, όπως πάντα.
Αλλά οι εκλογές στον δήμο της Κωνσταντινούπολης είναι κάτι το διαφορετικό: Μπορεί ο Ρ.Τ.Ερντογάν να μπει στον πειρασμό να κάνει κάτι παραπάνω από απλή «επίδειξη ισχύος» προκειμένου ή να αποτρέψει το προδιαγραφόμενο κακό αποτέλεσμα για τον υποψήφιο του κυβερνητικού κόμματος ή μετά την αναμενόμενη ήττα (εννέα μονάδες προηγείται στις δημοσκοπήσεις ο Ντιλέκ Ιμάμογλου) να επιχειρήσει να ανατρέψει τις κακές εντυπώσεις με μία ενέργεια που θα κάνει να ξεχαστεί η ήττα.
Ομως για να συμβεί κάτι πρέπει να υπάρχει προετοιμασία.
Είναι γεγονός ότι έχουν ενισχυθεί με μεταφορά δυνάμεων από το εσωτερικό οι τουρκικές ειδικές δυνάμεις στα παράλια του Αιγαίου, όπως αντίστοιχα έχει πράξει άλλωστε και η ελληνική πλευρά με την ενίσχυση των φρουρών των νησιών (άσχετα αν επιχειρήθηκε να διαψευσθεί το γεγονός, μετά από αμερικανικές πιέσεις).
Και η παραμικρή κίνηση στα τουρκικά παράλια και όχι μόνο – καταγράφεται από τους ισραηλινούς δορυφόρους και μεταδίδεται στην Αθήνα αν αξιολογηθεί ως «σημαντική». σε αντίστοιχη λειτουργία είναι και το δορυφορικό σύστημα HELIOS, το βασικό για την ενημέρωση

Από σήμερα μέχρι τις εκλογές σε 17 ημέρες οπότε και θα αλλάξει η πολιτική ηγεσία του Ελληνικού υπουργείου Εθνικής Άμυνας, η εντολή που έχει δοθεί στην στρατιωτική ηγεσία είναι σαφής: “Αποφυγή, πάση θυσία, κλιμάκωσης.”

Share this post