Παρατηρήσεις για το ΡΙΚ και τον καθηγητή Π. Παπαπολυβίου

Παρατηρήσεις για το ΡΙΚ και τον καθηγητή Π. Παπαπολυβίου

Με αφορμή λεχθέντα για την απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου περί της εκλογής νέου Αρχιεπισκόπου Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας

Το κεντρικό δελτίο ειδήσεων το ΡΙΚ το Σάββατο , 15 .6.2019, παρουσίασε δύο ρεπορτάζ για τον πρώην Αρχιεπίσκοπο Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας Γρηγόριο, τον καταγόμενο από το κατεχόμενο Μαραθόβουνο. Τα ρεπορτάζ παρουσιάστηκαν  τέσσερις μέρες , μετά την κήρυξη από την Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου εν χηρεία του Θρόνου και την εκλογή ως νέου Αρχιεπισκόπου του Ελληνοαμερικανού από Δαρδανελλίων , Νικήτα.
Ο κ. Γρηγόριος εξέχουσα εκκλησιαστική μορφή επιτέλεσε σημαντικό έργο στα 31 χρόνια της ποιμαντορίας του. Ωστόσο , η προχωρημένη ηλικία του και το βεβαρυμμένο της υγείας του- κάθεται σε τροχοκάθισμα – καθιστούσαν επιβεβλημένη την εκλογή  νέου Αρχιεπισκόπου σε μια από τις σημαντικές επαρχίες του Οικουμενικού Θρόνου. Η απόφαση προκάλεσε αντιδράσεις σε μερίδα των Ελληνοκυπρίων της Βρετανίας, επειδή είναι πολυπληθέστεροι των εξ Ελλάδος – λες και οι Ελληνοκύπριοι δεν είναι Έλληνες. Θα ήταν λάθος η Αρχιεπισκοπή  να “κοτσανιαστεί” , κατά την κυπριακή διάλεκτο,  ούτε στους Ε λληνοκυπρίους, ούτε στους Εξ ‘ Ελλάδος. 

Επίσης, κάποιοι Ελληνοκύπριοι αξίωσαν ο διάδοχος του κ. Γρηγορίου να είναι ο ανιψιός του, Επίσκοπος Τροπαίου Αθανάσιος , ο οποίος όμως και αυτός είναι μεγάλης ηλικίας και φέρεται να έχει προβλήματα υγείας .

Ο Επίσκοπος Τροπαίου Αθανάσιος (αριστερά).

Δεν γνωρίζω κατά πόσο το ΡΙΚ, το οποίο είναι δημόσια ραδιοτηλεόραση, ζήτησε επί του θέματος για λόγους δεοντολογίας την θέση του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
Το χειρότερο όλων είναι ότι προσκάλεσε στον ραδιαθάλαμο να σχολιάσει το θέμα τον αναπληρωτή καθηγητή της Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Kύπρου κ. Πέτρο Παπαπολυβίου. Όμως, ο έγκριτος καθηγητής, για τον οποίο το ΡΙΚ είπε ότι «παρακολουθεί τα εκκλησιαστικά πράγματα»,  δεν διδάσκει Εκκλησιαστική Ιστορία.  Στο δε επίσημο βιογραφικό του δεν αναφέρεται ότι στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα είναι εκκλησιαστικά ζητήματα. Στην προκειμένη περίπτωση χρειαζόταν ειδικός επί του Κανονικού Δικαίου ή της Ποιμαντικής . Προφανώς , προσκλήθηκε,  γιατί το πρωί του Σαββάτου έγραφε στην εβδομαδιαία του στήλη στην εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος» άρθρο , με τίτλο: «Η κυπριακή παροικία στη Βρετανία και ο Θυατείρων Γρηγόριος».
Στο κείμενο του ο κ. καθηγητής εγκωμίαζε και πολύ ορθά τον Αρχιεπίσκοπο Γρηγόριο, αλλά κατέληγε σε ένα υστερόγραφο , με έμμεσες αιχμές: «Ο Οικουμενικός Πατριάρχης με την επιβολή του στο θέμα της Ουκρανίας, αλλά και στο Άγιο Όρος και στην Εκκλησία της Ελλάδος, και με τις εκλογές Αρχιεπισκόπων Αμερικής, Αυστραλίας και Θυατείρων αποδεικνύεται ως ο στιβαρότερος ορθόδοξος ποιμενάρχης εδώ και πάρα πολλές δεκαετίες. Το μεγάλο ερώτημα που τίθεται είναι εάν οι παραπάνω πρακτικές αποτελούν δείγμα ισχύος του Βαρθολομαίου ή του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως. Σε αυτό, θα απαντήσει ο χρόνος…».
Στην συζήτηση στο ΡΙΚ ο κ. Παπαπολυβίου , όπως και στο άρθρο του στον «Φιλελεύθερο», υποστήριξε ότι «Η προχθεσινή αιφνιδιαστική αντικατάσταση από τη Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου του Αρχιεπισκόπου Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας Γρηγορίου δημιούργησε έκπληξη και προκάλεσε ιδιαίτερη αίσθηση στον Ελληνισμό της Βρετανίας, και ειδικότερα στην κυπριακή παροικία του Λονδίνου».
Η απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου για όσους είναι γνώστες των πραγμάτων κάθε άλλο παρά «αιφνιδιαστική» ήταν. Ο κ. Γρηγόριος από καιρό είχε ενημερωθεί από το Φανάρι να διευκολύνει την αντικατάσταση του. Πλην όμως ήθελε να παραδώσει τον Θρόνο στον ανιψιό του. Η αντικατάσταση του 90χρονου Αρχιεπισκόπου Αμερικής, ο οποίος δεν έχει προβλήματα υγείας χρειαζόταν για λόγους καλύτερης διοίκησης της Αρχιεπισκοπής από ένα νέο Ιεράρχη. Όσο για την Αυστραλία εξελέγη νέος Αρχιεπίσκοπος, διότι εκοιμήθη ο κ. Στυλιανός , μεγάλη μορφή της Ορθοδόξου Εκκλησίας.
Στη συζήτηση στο ΡΙΚ τέθηκε και το ζήτημα, αν πίσω από τις εξελίξεις υπάρχουν πολιτικές σκοπιμόυητες, με τον κ. Παπαπολυβίου να απαντά αορίστως «Ελπίζω όχι». Επίσης, άσχετο με το υπό συζήτηση θέμα , άφησε αιχμή κατά του Οικουμενικού Πατριαρχείου για «εμπλοκή σε μία διαμάχη στην ευρύτερη (Βαλκάνια ) περιοχή» με την χορήγηση του Τόμου Αυτοκεφαλίας στην Ορθόδοξη Εκκλησία Ουκρανίας.
Ο νέος Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας , Νικήτας, είναι πολύ αξιόλογος και σίγουρα θα προσφέρει σημαντικό έργο. Γι΄αυτό θα πρέπει να αγκαλιστεί από όλους με αγάπη και να στηριχθεί στο έργο του.

                        Ο νέος Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας, Νικήτας

                       (ΦΩΤΟ: Ν.ΜΑΓΓΙΝΑΣ)

Επίσης , διατυπώθηκε ακόμη μια ανακρίβεια από τον κ. Παπαπολυβίου. Ελέχθη ότι ο κ. Γρηγόριος δεν έχει τα προβλήματα υγείας του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου Β’, αλλά εκείνος δεν απομακρύνθηκε από τον Θρόνο του. Το ακριβές είναι ότι, μετά από ένα μεγάλο διάστημα τοποτηρητείας, και επειδή τότε η Εκκλησία Κύπρου , η οποία αν και Αυτοκέφαλη δεν διέθετε πλήρη Σύνοδο, Ιεράρχες της απευθύνθηκαν στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο για να βρεθεί διέξοδος. Ο Πατριάρχης συγκάλεσε Σύνοδο Προκαθημένων στην Γενεύη και ο Θρόνος της Κύπρου κηρύχτηκε εν χηρεία και άνοιξε ο δρόμος για Αρχιεπισκοπικές εκλογές.
*Επίσης, τα Θυάτειρα, η Αμερική κλπ είναι επαρχίες του Οικουμενικού Πατριαρχείου και την αποκλειστική αρμοδιότητα έχει η Σύνοδος του.
*Και το μείζον, το οποίο όφειλε να γνωρίζει ο κ. Παπαπολυβίου, εφόσον ασχολείται με εκκλησιαστικά ζητήματα, είναι ότι δεν μπορεί να παραμείνει στον Θρόνο του Αρχιεπίσκοπος ή Μητροπολίτης, ο οποίος για λόγους υγείας δεν μπορεί να εκπληρώνει τα αμιγώς εκκλησιαστικά του καθήκοντα, και κυρίως το Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας.
Κατόπιν αυτών, έχω την άποψη ότι το ΡΙΚ πρέπει να επανορθώσει.
ΥΓ: Ο Μητροπολίτης Κιτίου Χρυσόστομος, ο οποίος δεν αντιμετωπίζει οποιοδήποτε σοβαρό ζήτημα υγείας σήμερα υποβάλει την παραίτηση του , γιατί είναι 81 χρονών και θέλει να τον διαδεχθεί ένας νεότερος. Είναι αξιέπαινος!

Α. ΒΙΚΕΤΟΣ

Share this post