«Παράθυρο» για προσφυγή στην Χάγη από Τσαβούσογλου

«Παράθυρο» για προσφυγή στην Χάγη από Τσαβούσογλου

«Παράθυρο» για μία κοινή προσφυγή Ελλάδας-Τουρκίας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών αφήνει ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής», υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία δεν είναι αντίθετη, από θέση αρχής, με το πνεύμα της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών και το Δίκαιο της Θάλασσας.
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανέφερε ότι το ζήτημα δεν συζητήθηκε ανοιχτά κατά τη συνάντηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
«Η επιλογή να αχθούν οι διαφορές μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδος στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης δεν συζητήθηκε ανοικτά στη συνάντηση του προέδρου μας με τον πρωθυπουργό Μητσοτάκη στο Λονδίνο, καθώς είναι ένα ζήτημα που αφορά μεταγενέστερο στάδιο. Δεν αναγνωρίζουμε αυτόματα την υποχρεωτική δικαιοδοσία του Δικαστηρίου και η Ελλάδα έχει διατυπώσει επιφύλαξη επί της δικαιοδοσίας του Δικαστηρίου για τις θαλάσσιες οριοθετήσεις. Ωστόσο παραμένουμε ανοιχτοί σε όλες τις επιλογές που είναι αποδεκτές για τις δύο πλευρές, αλλά πρέπει να έχουμε μια διαδικασία διαλόγου για να φτάσουμε σε ένα αμοιβαία αποδεκτό αποτέλεσμα», υπογράμμισε ο Τούρκος ΥΠΕΞ στο «Βήμα της Κυριακής».
«Είναι εμφανές ότι η Τουρκία βρίσκεται πάντοτε στα εξώφυλλα του ελληνικού Τύπου ενώ οι θέσεις μας παρουσιάζονται ηθελημένα ως “εχθρικές”, “επιθετικές” ή “παράλογες”. Ωστόσο, στην Τουρκία, δεν τρέφουμε αρνητικά αισθήματα για την Ελλάδα και η τουρκική κοινή γνώμη, όπως και ο Τύπος εστιάζουν σε γεγονότα παρά στην προπαγάνδιση αρνητικών απόψεων», σημείωσε ο κ. Τσαβούσογλου.
Παράλληλα, αναφερόμενος στο μνημόνιο κατανόησης Τουρκίας-Λιβύης, υποστήριξε ότι «στην περιοχή μας υπάρχουν περίπλοκα προβλήματα για τα οποία κάθε πλευρά έχει τη δική της ερμηνεία. Από την αρχή η Τουρκία υιοθέτησε πάντοτε μια πολιτική, επιδιώκοντας διάλογο για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων. Δυστυχώς οι εκκλήσεις μας για διάλογο έχουν πέσει σε ώτα μη ακουόντων… Η Τουρκία, όπως έπραξε και στο παρελθόν, θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της στην περιοχή αυτή».
Παράλληλα, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου επανέλαβε τη θέση της Αγκυρας, ότι δεν είναι αυτόματο το δικαίωμα των νησιών να έχουν θαλάσσιες ζώνες, αλλά αυτό υπόκειται σε περιορισμούς, με βάση τις ειδικές περιστάσεις και τη νομολογία. Μάλιστα, δεν αποκλείει την αποστολή ερευνητικού σκάφους στην περιοχή που οριοθετήθηκε με τη συμφωνία Τουρκίας- Λιβύης.
Επίσης, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών επέρριψε στους Ελληνοκυπρίους την ευθύνη για την επίλυση του Κυπριακού, λόγω της άρνησής τους να αποδεχθούν την πολιτική ισότητα.
«Υπάρχει έλλειψη πολιτικής βούλησης από την ελληνοκυπριακή πλευρά…Ό,τι κι αν ισχυρίζεται, η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν επιθυμεί να μοιραστεί την εξουσία και την ευημερία με τους Τουρκοκυπρίους. Αντιθέτως, προτιμά να τους θεωρεί μειονότητα σε ένα ενιαίο κράτος».
Θέμα για «γκρίζες ζώνες» στο Αιγαίο έθεσε, σύμφωνα με την “Καθημερινή” Αθηνών ο Ερντογάν σε ομιλία του την Κυριακή στα ναυπηγεία του Γκολτσούκ, για την τελετή αποκάλυψης του πρώτου υποβρυχίου Piri Reis (είναι πανομοιότυπα με τα ελληνικά γερμανικού σχεδιασμού τύπου 214).


Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε μεταξύ άλλων: «Όσοι κάνουν σχέδια σε νησιά αμφισβητούμενης κυριαρχίας στον Αιγαίο να ξέρουν πως το πεδίο δεν είναι ελεύθερο». Οι δηλώσεις του κ. Ερντογάν είναι ιδιαίτερης σημασίας καθώς επαναφέρουν εμφατικά την τουρκική επινόηση «γκρίζων ζωνών» ενώ για πρώτη φορά ουσιαστικά η Ελλάδα σκιαγραφείται ως αντίπαλος της Τουρκίας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.
«Κανείς δεν θα πρέπει να προσπαθήσει να μας αποκλείσει, να μας παγιδεύσει στις δικές μας ακτές, ή να κλέψει τα οικονομικά μας συμφέροντα», συνέχισε και πρόσθεσε ότι «δεν έχουμε πρόθεση να αρχίσουμε συγκρούσεις με οποιονδήποτε χωρίς λόγο ή να στερήσουμε από κάποιον τα δικαιώματά του».
Αναφερόμενος μάλιστα στην Ελλάδα, το Ισραήλ και την Αίγυπτο που έχουν αντιταχθεί στη συμφωνία με τη Λιβύη τόνισε ότι «όσοι στέκονται απέναντί μας δεν έχουν αίσθηση του διεθνούς δικαίου και των νόμων αλλά ούτε και έλεος».
Ο Τούρκος πρόεδρος πρόσθεσε ακόμη ότι «με τα έξι υποβρύχια που θα είναι έτοιμα έως το 2027, θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τα συμφέροντα της χώρας μας σε κάθε περιοχή δικαιοδοσίας μας, ειδικά στη Μεσόγειο».
Σε ό,τι αφορά τη στρατιωτική υποστήριξη προς τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης είπε ότι η Τουρκία θα την αυξήσει εάν χρειαστεί και θα αξιολογήσει τις επιλογές που έχει σε αεροπορικό, χερσαίο και ναυτικό επίπεδο.
Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι η Τουρκία αποκλείεται να οπισθοχωρήσει από τις δύο συμφωνίες που έχει υπογράψει με την Λιβύη.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προειδοποίησε  την Ευρώπη ότι θα αισθανθεί τις επιπτώσεις του μεταναστευτικού κύματος αν δεν σταματήσει η βία στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας, λέγοντας ότι είναι «αναπόφευκτο» να υπάρξουν συνθήκες παρόμοιες με εκείνες της μεταναστευτικής κρίσης του 2015.


Ο Ερντογάν είπε ότι 80.000 άνθρωποι εκτοπίστηκαν από την επαρχία Ιντλίμπ λόγω των βομβαρδισμών του συριακού καθεστώτος και της Ρωσίας. Η Τουρκία, πρόσθεσε, δεν μπορεί να διαχειριστεί άλλο ένα μεταναστευτικό κύμα από τη Συρία, σημειώνοντας ότι «κάνει ό,τι μπορεί» σε συνεργασία με τη Ρωσία ώστε να σταματήσουν οι επιχειρήσεις αυτές. «Δεν θα φέρουμε μόνοι μας το βάρος 80.000 μεταναστών από το Ιντλίμπ της Συρίας που πορεύονται προς την Τουρκία», είπε, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu.

 

Share this post