Παραμένουν στο τραπέζι της Ε.Ε. οι κυρώσεις κατά της Τουρκίας

Παραμένουν στο τραπέζι της Ε.Ε. οι κυρώσεις κατά της Τουρκίας

Οι υπουργοί Εξωτερικών των κρατών -μελών της Ε.Ε. συνεδρίασαν  στις Βρυξέλλες.- Χριστοδουλίδης : “Στην έκθεση Μπορέλ καταγράφονται και τα καρότα και τα μαστίγια”.

Το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, παραμένει στο τραπέζι, προειδοποίησε σήμερα  η Γερμανία  και ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ε.Ε. Ζοζέπ Μπορέλ, αφότου η Άγκυρα αποφάσισε να αποσυρθεί από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, η οποία σχεδιάστηκε για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρόκειται να συζητήσουν για τις τεταμένες σχέσεις της Ε.Ε. με την Τουρκία στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής (25 και 26 Μαρτίου) , με το βλέμμα στραμμένο στην επικαιροποίηση της συμφωνίας του 2016 για το προσφυγικό.

«Υπάρχει αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο, (αλλά) οι αποφάσεις για το HDP και για την απόσυρση από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης σίγουρα αποτελούν αρνητικά σημάδια», ανέφερε ο Γερμανός ΥΠΕΞ Χάικο Μάας, μετά από συνάντηση με τους Ευρωπαίους ομολόγους του, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τη Σύνοδο.

«Θα παραμείνουν, συνεπώς, στο τραπέζι οι κυρώσεις που προετοιμάσαμε και διατηρούμε το δικαίωμα να τις επιβάλουμε στην Τουρκία, σε περίπτωση που παρεκκλίνει από την εποικοδομητική πορεία που ακολούθησε τελευταία σχετικά με ορισμένα ζητήματα εντός της Ε.Ε.», πρόσθεσε ο Μάας.

Ο κ. Μπορέλ ανέφερε ότι οι κινήσεις της Τουρκίας σχετικά με το φιλοκουρδικό κόμμα HPD και η απόσυρση από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης πρέπει να ληφθούν υπόψη.

«Οι δύο αυτές παράμετροι θα πρέπει να ληφθούν υπόψη από το συμβούλιο», δήλωσε, αναφερόμενος στη συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών στο τέλος της εβδομάδας. Όπως σημείωσε ο ίδιος, «η διαδικασία της αποκλιμάκωσης είναι εύθραυστη», υπογραμμίζοντας ότι η προσπάθεια πρέπει να είναι διαρκής. «Είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να έχουμε θετική ατζέντα, αλλά όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι εάν χρειαστεί» προσέθεσε ο ύπατος εκπρόσωπος.

 

Ο υπουργός Εξωτερικών , Νίκος Χριστοδουλίδης , σημείωσε  την ύπαρξη σημαντικών οροσήμων σε σχέση με το Κυπριακό. 
Η άτυπη Διάσκεψη και η ανάγκη συμμετοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναδεικνύονται ως πολύ σημαντικά και φαίνεται ότι είναι αυτά που θα κρίνουν το μέλλον των ευρωτουρκικών σχέσεων, δήλωσε απόψε από τις Βρυξέλλες στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του ΑΝΤ1.
Στη συνέχεια, πρόσθεσε ότι οι θέσεις της ΕΕ καταγράφονται ξεκάθαρα και στην έκθεση Μπορέλ, τόσο για το θέμα της μορφής της λύσης όσο και για τη συμμετοχή της ΕΕ, αλλά και για το θέμα των Βαρωσίων. 

«Η Τουρκία πρέπει να συμμορφωθεί με αυτά τα δεδομένα, εάν και εφόσον επιθυμεί αυτή τη θετική ατζέντα που διακηρύσσει ο Πρόεδρος της», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κύριος Χριστοδουλίδης.

Έπειτα, επισήμανε ότι οι ουσιαστικές αποφάσεις θα πρέπει να παρθούν, αφού η Τουρκία αποδείξει στην πράξη όλα αυτά που ζητά η ΕΕ.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Εξωτερικών, αν και η Άγκυρα έστειλε κάποια θετικά μηνύματα, όπως για παράδειγμα την αποχώρηση των σεισμογραφικών πλοίων από την Κυπριακή ΑΟΖ ή το γεγονός ότι δεν παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδος, όπως και το ότι αποδέχτηκε να συμμετάσχει στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού, η διαδικασία της αποκλιμάκωσης είναι εύθραυστη και χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να διαπιστωθεί κατά πόσο η στάση της Τουρκίας θα έχει διάρκεια. 

«Στην έκθεση καταγράφονται ξεκάθαρα και τα καρότα και τα μαστίγια. Το τι θα ακολουθήσει θα εξαρτηθεί αποκλειστικά από τη στάση της Τουρκίας», υπογράμμισε. 

Όπως αποκάλυψε  η «Καθημερινή»Κύπρου , σε ρεπορτάζ του Παύλου Ξανθούλη,  στις προτάσεις του προς τους ηγέτες των «27», τις οποίες εξασφάλισε η «Κ», ο κ. Μπορέλ δίνει σαφέστατο προβάδισμα σε μια θετική ατζέντα για την Άγκυρα με ουσιαστικά δώρα, ενώ παραπέμπει το ζήτημα ενδεχόμενων κυρώσεων μόνο στη περίπτωση που υπάρξει νέα κλιμάκωση της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο.

Στα Συμπεράσματά του, σημειώνει ότι η Τουρκία «έχει επιδείξει μια ηπιότερη και περισσότερο εποικοδομητική προσέγγιση» (has shown a calmer, more constructive attitude), αν και παραδέχεται ότι «η διαδικασία αποκλιμάκωσης παραμένει εύθραυστη» και ότι «χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο για να κρίνουμε εάν είναι βιώσιμη, αξιόπιστη και προσφέρει διαρκή αποτελέσματα», υπό το φως και της επιδεινούμενης εσωτερικής κατάστασης στην υποψήφια χώρα.

Οι προτάσεις του κ. Μπορέλ εκτείνονται σε ένα έγγραφο 16 σελίδων και στα Συμπεράσματα εισηγείται τα εξής «ανοίγματα» προς τη Τουρκία:

1.Εκσυγχρονισμός της τελωνειακής ένωσης της Τουρκίας, υπό τη προϋπόθεση ότι η Άγκυρα θα λύσει υφιστάμενα προβλήματα.

2. Επανέναρξη και ενίσχυση όλων των πολιτικών διαλόγων Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας.

3. Η Κομισιόν παραμένει έτοιμη να ενημερώσει τη Τουρκία σχετικά με τις ιδιαιτερότητες των εκκρεμοτήτων του οδικού χάρτη για την ελευθέρωση των ευρωπαϊκών θεωρήσεων διαβατηρίων.

4. Η Επιτροπή θα προετοιμάσει επίσης γρήγορα επιλογές για συνεχή χρηματοδότηση για τους πρόσφυγες που φιλοξενούνται στη Τουρκία, (σ.σ κάτι που αναμένεται να δρομολογηθεί άμεσα, ενώ συζητούνται ποσά που προσεγγίζουν τα 5 δισεκατομμύρια ευρώ και μια διαδικασία ανοικτού τέλους από την οποία η Άγκυρα θα επωφελείται όσο διαρκεί η φιλοξενία προσφύγων).

5. Στο ζήτημα του μεταναστευτικού η Τουρκία θα αρχίσει αμέσως τη διαδικασία επιστροφών από τα ελληνικά νησιά, ξεκινώντας από τους 1450 επαναπατριζόμενους των οποίων οι νομικές προσφυγές έχουν εξαντληθεί, ενώ την ίδια ώρα τα κράτη-μέλη θα εντείνουν τις επανεγκαταστάσεις από την Τουρκία στην Ένωση, με επίκεντρο τις ευάλωτες ομάδες Σύρων προσφύγων.

Στη περίπτωση κατά την οποία, η Τουρκία αλλάξει ρότα και επανέλθει σε λογικές κλιμάκωσης της έντασης, με προκλήσεις εις βάρος της Ε.Ε και των κρατών-μελών της, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου και ειδικότερα στην ανατολική Μεσόγειο, τότε και μόνον όπως προκύπτει, η Ε.Ε θα προχωρήσει σε κυρώσεις εις βάρος της υποψήφιας χώρας (Should Turkey, however, not move forward constructively in developing a genuine partnership with the EU, but instead return to renewed unilateral actions or provocations in breach of international law, aimed at causing prejudice to the interests of the EU and its Member States, in particular in the Eastern Mediterranean, it should be made clear that this would bear political and economic consequences).

Στο πλαίσιο αυτό, όπως αποκάλυψε η «Κ» ο κ. Μπορέλ προτείνει την εξής βεντάλια κυρώσεων «με πολιτικές και οικονομικές συνέπειες»:

1. Για έγκριση των πρόσθετων καταχωρίσεων που έχουν ήδη συμφωνηθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου.

2. Για περίληψη και νομικών προσώπων στις εν λόγω κυρώσεις.

3. Για επιβολή περαιτέρω περιορισμών στην οικονομική συνεργασία Ε.Ε-Τουρκίας, περιλαμβανομένων των δραστηριοτήτων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και άλλων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

4. Για λήψη μέτρων που στοχεύουν σε άλλους σημαντικούς τομείς για την τουρκική οικονομία, όπως απαγόρευση παροχής τουριστικών υπηρεσιών, αρνητικές ταξιδιωτικές οδηγίες από τα κράτη μέλη κ.λπ.

5. Για επιπρόσθετα περιοριστικά μέτρα της Ε.Ε στον τομέα της ενέργειας και σε συναφείς τομείς, όπως απαγορεύσεις εισαγωγής/εξαγωγής ορισμένων αγαθών και τεχνολογιών.

Όπως προκύπτει από τις προτάσεις Μπορέλ, η Ε.Ε οδηγείται σε μια Σύνοδο Κορυφής με θετική ατζέντα προς τη Τουρκία, με το ενδεχόμενο κυρώσεων να περνά σε δεύτερη μοίρα, κάτι που όπως πληροφορούμαστε, έχει καθοριστεί από το Βερολίνο. Αποφάσεις θα λάβουν οι ηγέτες των κρατών-μελών, στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής.

Η έκθεση του Ζοζέπ Μπορέλ για τις ευρω-τουρκικές σχέσεις «κατ’ αρχήν είναι θετική, διότι προσλαμβάνει σωστά την Τουρκία ως πρόβλημα που αφορά το σύνολο της Ευρώπης και υπογραμμίζει τα προβλήματα τα οποία η τουρκική συμπεριφορά δημιουργεί για την Ε.Ε.», τόνισε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, προσερχόμενος στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων.

Σημείωσε, ωστόσο, ότι  «υπάρχουν και ελλείψεις,  όπως π.χ. το casus belli ή οι αναφορές σε τουρκικές παραβατικότητες όπως τα Βαρώσια ή ευθείες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου για τη θάλασσα, της UNCLOS».

Ο κ. Δένδιας ανέφερε ότι στη συζήτηση,που θα ακολουθήσει στο Συμβούλιο, “θα υπογραμμίσω αυτές τις ελλείψεις. Όμως οφείλουμε να κρατήσουμε το θετικό: Η Ευρώπη προσλαμβάνει την Τουρκία ως πρόβλημα και προτείνει τη διπλή ατζέντα. Θετικά μέτρα μεν αλλά από την άλλη πλευρά σαφώς τη δυνατότητα λήψης μέτρων, κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας. εάν διολισθήσει πάλι στην απαράδεκτη παραβατική της συμπεριφορά”. 

ΦΩΤΟ: Mario Salemo EU

 

Share this post